Kapten Johan Davidsson tackar för sig

17 april 2014 17:25

Efter en lång och framgångsrik karriär har nu Johan Davidsson valt att lägga sina skridskor på hyllan för att istället hjälpa sitt HV71 mot fortsatta framgångar som assisterande sportchef. En av SHL:s största profiler genom tiderna har därmed officiellt gjort sitt intåg i historieböckerna.


Johan Davidsson inledde sin karriär på högsta nivå säsongen 1992/1993 då det blev åtta matcher i SHL med sitt HV71. Därefter så fortsatte den långa och framgångsrika karriären med spel i SHL med HV71, i den finska ligan med både HIFK och Blues.

Davidsson stod också för 83 matcher i NHL med Anaheim Ducks och New York Islanders. Utöver spel på högsta klubbnivå fick Davidsson uppleva flera mästerskap med Tre Kronor där han både har en brons- och silvermedalj från VM-spel i prisskåpet.

Totalt blev det 776 matcher i SHL plus 144 matcher i slutspelet. Totalt i både serie- och slutspelssammanhang så blev det 667 poäng för Davidsson fördelat på 206 mål och 461 assist. Johan Davidsson vann fyra SM-guld med HV71 och har därmed varit med vid samtliga tillfällen som HV71 har blivit mästare.

Utöver det har HV71-ikonen vunnit flera individuella priser i SHL och Davidsson är också den spelare som leder assistligan genom alla tider i SHL.