Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

21 februari 2022 10:00
Veckans SHL

Eftersom transferfönstret stängde i veckan har flera klubbar gjort förändringar i sina trupper. Här går vi igenom det som har hänt under den gångna veckan.


Duo till Rögle

Rögle värvade två spelare under den gångna veckan, och det handlar om återvändarem Daniel Zaar, som förra säsognen gjorde 50 poäng i SHL, samt den tjeckiske OS-backen Vojtech Mozik. 29-åringen, som tidigare har representerat Färjestad, kommer närmast från KHL-klubben Admiral Vladivostok. Även Daniel Zaar har den här säsongen spelat i KHL. Han har gjort 14 poäng på 28 matcher med Torpedo Nizhny Novgorod.

– Vi är väldigt glada att vi fått möjligheten och lyckats nå en lösning med Daniel för resten av den här säsongen. Jag tror att alla vet vad han bidragit med här genom åren och vad han kan tillföra i vårt spel. Vi ser fram emot att jobba med honom igen i jakten på våra mål, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Om Muzik säger Abbott följande:

– Vojtech är en bevisad elitback som redan är bekant med SHL. Vi ser fram emot att Mozik ansluter för resterande delen av säsongen och jag vet att han kommer stärka vår redan starka backuppsättning när vi går för att vinna den sista matchen i slutspelet, säger Chris Abbott.

I veckan blev det även klart att Tyler Kelleher lämnar klubben. Han har i stället skrivit på för HV71.

Dessutom har backen Samuel Jonsson skrivit nytt kontrakt med klubben. 23-åringen, som gör sin femte säsong i a-laget, har skrivit på ett avtal som sträcker sig till 2025.

OS-back och Wandell till Brynäs

Precis som Rögle har Brynäs plockat in två spelade den gångna veckan. De började med att Gävleklubben värvade den lettiske OS-backen Oskars Cibulskis, 33. Han kommer närmast från Dinamo Riga och totalt under karriären har han gjort över 300 KHL-matcher.

– Utifrån den bild vi har skaffat oss från tidigare lagkamrater och tränare så är det Oskars en person vi tror kommer bra in i vår grupp, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Alcén och Brynäs var inte klara där. De skrev även kontrakt med Tom Wandell, som inte har tillört någon klubb den här säsongen. Wandell tillörde Djurgården förra säsongen och på meritlistan finns 229 NHL-matcher, fyra säsonger i KHL samt över 300 SHL-matcher.

– Spelschemat är tajt med många matcher på kort tid. Det finns alltid risk för skador och det här alternativet kom upp. Vi tog möjligheten att bredda truppen, säger Alcén.

Både Cibulskis och Wandell har kontrakt som gäller resten av den här säsongen.

Målvakt till Växjö

Växjö har stärkt upp på målvaktssidan. Det regerande mästarlaget har plockat in finländaren Emil Larmi från Liiga-laget Pelicans. Larmi var med och vann JVM-guld 2016 och 2019 blev han finsk mästare med HPK. Men nu blir det spel i Växjö, och kontraktet gäller till 2023.

– Vi är oerhört nöjda att kunna knyta Emil Larmi till oss. Ett av Finlands absolut största målvaktslöften som redan har vunnit ett mästerskap och provat på spel i Nordamerika. Som målvakt är Emil en explosiv målvakt som aldrig ger upp en puck, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Växjö har även förlängt avtalet med backen Hardy Häman Aktell. Han kom till klubben från Björklöven inför den förra säsongen. Nu står det klart att han stannar i Smålandsklubben till 2023.

Paigin klar för Timrå

Den ryske backen Ziyat Paigin har skrivit på ett kontrakt för resten av säsongen. 27-åringen har den här säsongen varit lagkapten i Torpedo Nizhny Novgorod. Totalt står han noterat för 276 matcher i KHL.

  • Ziyat är en storvuxen back med mycket erfarenhet från KHL. Han kommer att tillföra spets till vår backsida b¨åde offensivt som defensivt, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

Oliver Bohm och Timrå har gått skilda vägar. Backen har i stället skrivit på för HV71.

Hrivik återvänder till Leksand

Det har spekulerats en del om att Marek Hrivik ska återvända till Leksand, och nu är det klart. Den slovakiske stjärnan vann poängligan i SHL förra säsongen med 51 poäng. Den här säsongen har han spelat i Torpedo Nizhny Novgorod, där det har blivit 23 poäng på 44 matcher. Hrivik var kapten i det slovakiska laget som nyligen vann brons i OS.

–  Vi kommer att ta resterande del av den här säsongen först och främst, men vi är givetvis öppna för att hitta en lösning för Marek även på längre sikt hos oss i Leksands IF om förutsättningarna finns, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

En annan nyhet kring Leksand är att Jesper Kandergård lånas ut till Tingsryd. Men han kan kallas hem till dalalaget även efter att transferfönstret stängt.

Ljungh förlänger med Linköping

Linköping gick i veckan ut med att Markus Ljungh blir kvar i klubben. Det nya avtalet är på fem år och sträcker sig till 2027. Noterbart är att det är ett kontrakt utan klausuler. Markus Ljungh är inne på sin andra säsong i Linköping. I fjol gjorde han 36 poäng och den här säsongen har det blivit 33 pinnar så här långt.

– Markus är inte bara en väldigt bra spelare på isen, utan även en viktig ledare för vårt lag vid sidan av isen och en bra ambassadör för LHC, säger Linköpings GM Niklas Persson.

I veckan har Niklas Persson även gjort klart med backen Roberts Mamcics, som nyligen spelade OS med Lettland. Han kommer närmast från tjeckiska Berani Zlin och han har även representerat Dinamo Riga under säsongen. Kontraktet med LHC gäller resten av säsongen.

– Vi går in i en intensiv fas av säsongen och kände att vi behövde komplettera truppen med ytterligare en spelare på backsidan, säger Persson.

En som däremot lämnar Linköping är målvakten Niklas Lundström, som har varit utlånad till MoDo samt Graz 99’ers under säsongen. Nu är Lundström klar allsvenska AIK.

Luleå plockar in tjeckisk back

Luleå slåss i toppen av tabellen och lagom till säsongsasvlutning har de värvat den tjeckiske backen Filip Pyrochta, 25. Han har den här säsongen gjort åtta poäng på 43 matcher med finska SaiPa.

– Det känns bra att vi kunnat kontraktera Filip som är en skridskostark allroundback inför avslutningen på säsongen. Det gör att vi breddar vår backsida inför slutspelet, där målsättningen är att gå hela vägen, säger Luleås assisterade GM Ulf Engman.

Duo till Örebro – och Mastomäki stannar

Örebro har plockat in två spelare från KHL – Daniel Audette samt Libor Sulak, som båda har skrivit på för resten av den här säsongen.

Den kanadensiske forwarden Daniel Audette kommer närmast från spel i Vityaz Podolsk, där han har gjort 39 poäng på 45 matcher. På meritlistan hittar vi över 260 matcher i AHL.

– Vi har letat efter en forward och det känns därför väldigt bra att kunna välkomna Daniel. Vi får in snabb spelare som kan gå både center och ytterforward. Daniel har bra spelförståelse och han kommer tillföra spets till vår offensiv, säger sportchefen Niklas Johansson.

Även backförvärvet Libor Sulak kommer närmast från spel i KHL. Han har gjort 26 poäng på 49 matcher med Admiral Vladivostok. Där han även var kapten.

– Vi får in en back med bra storlek och som rör sig bra ute på isen. Libor en tvåvägsback som har sina styrkor i det offensiva spelet och som kommer tillföra spets till vår backuppsättning, säger Niklas Johansson.

Dessutom har Christopher Mastomäki förlängt sitt avtal med klubben. Den 25-årige centern har skrivit på ett nytt treårsvtal, som betyder att han stannar i klubben över säsongen 2024/25.

Djurgården värvar center från KHL

Émile Poirier är Djurgårdens senaste värvning. Det är en kanadensisk center som den här säsongen har spelat i Dinamo Riga. Där har han gjort 18 poäng på 39 matcher. Tidigare i karriären har han gjort närmare 300 AHL-matcher samt spelat åtta matcher i NHL.

– Vi är enormt glada över att vi gick i mål med Émile, som kommer in som en sista viktig pjäs i vårt lagbygge, kommenterar Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel.

Engström med nytt treårskontrakt

Jonas Engström, lagkapten i IK Oskarshamn, har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben. 31-åringen är klar för tre nya år, vilket betyder att han stannar till 2025.

– Jätteglad för att få vara kvar i tre år. Jag är supernöjd, säger Jonas Engtström till klubbens hemsida.

Engström kom till Oskarshamn 2015 och var med och spelade upp klubben i SHL 2019. Bortsett från en halv säsong i Växjö har Engström spelat de sju senaste säsongerna i klubben. Den här säsongen står han noterad för elva poäng på 38 matcher.