von Konow: Brynäs tillbaka på mästartronen

25 april 2012 15:23

Brynäs är tillbaka på mästartronen igen efter många medelmåttiga och svaga säsonger. Brynäs säkrade guldet när laget slog Skellefteå hemma med 2-0 i sjätte mötet och vann finalserien med 4-2 i matcher. Att Brynäs skulle bli svenska mästare trodde få om ens någon utanför klubben inför seriestarten i höstas, skriver hockeyoraklet Gregor von Konow.


Det var ändå ingen tvekan om att det var bästa laget som vann. Den stora skillnaden mellan lagen i finalserien var att Brynäs hade ett mycket bättre och starkare målvakts - och försvarsspel än Skellefteå, som inte hade någon bra och fysiskt stark defensiv back.

Målvakten Niklas Svedberg har varit säkerheten själv och höll nollan två gånger på fem matcher i finalspelet. Han hade också utmärkt hjälp av uteförsvaret med Ryan Gunderson, Mattias Ekholm, Jörgen Sundqvist, Niclas Andersén, Simon Bertilsson, Lars Jonsson och Simon Löf, som stundtals spelat glänsande och dominerade stort framför egen kasse.

Brynäs har i mina ögon haft Elitseriens bästa och jämnaste backar. Sedan har laget haft en stor och säker målskytt som Jakob Silfverberg, som avgjort många matcher och just en sådan spelare drömmer alla tränare om att få ha i sitt lag.

Silfverberg gjorde mål i fyra av de sex finalmatcherna, totalt sex fullträffar (nytt rekord i en finalserie) och utsågs till SM-slutspelets mest värdefulla spelare.

Drömmål och nytt rekord av Silfverberg

Det var på något sätt typiskt att Jakob Silfverberg skulle få avgöra årets SM-final och spela hem guldet till Brynäs, det första sedan 1999. Hans blixtsnabba, hårda och välplacerade skott upp i krysset från långt håll som gav Brynäs ledningen med 1-0 i matchen efter 13.50 i andra perioden överrumplade Joacim Ericsson i kassen fullständigt, som inte ens hann reagera förrän pucken låg bakom honom i nätet.

Målet var Silfverbergs 13:e i SM-slutspelet och lika med nytt rekord, ett mer än vad Daniel Alfredsson gjorde 2005 när hans Frölunda blev svenska mästare.

- Det var underbart att se pucken gå i mål. Jag fick en mycket bra träff, det måste jag säga. Jag var i det läget helt säker på att vi skulle vinna och bli svenska mästare. Vi har hela tiden trott på att vi ska vinna och fixa det här. Att få avsluta min tid i Brynäs på det här sättet är helt suveränt. Det är klart att det är tråkigt att lämna Brynäs, laget och grabbarna, vi har haft mycket roligt tillsammans och en fantastisk lagmoral. Men jag hoppas att jag har en hel del roligt att se fram emot i Ottawa och i NHL. Jag ser fram emot en lång karriär i NHL, säger Jakob Silfverberg.

Förlust mot Rangers i hemmadebuten

Jakob Silfverberg har redan åkt över till Canada och sitt Ottawa Senators ocvh debuterade för laget när man förlorade hemma mot New York Rangers (2-3), där han fick bilda kedja tillsammans med Jason Spezza och Milan Michalek.

Nu blir det en sjunde och avgörande match mellan lagen i New
York i klassiska Madison Square Garden i natt. Det skulle var en stor sensation om Rangers (seriesegrare i Eastern Conference med 109 poäng på 82 matcher) åkte ut i första omgången mot Ottawa.

Skulle det hända kan spelarna i Rangers ställa in sig på att få tidernas utskällning av coachen John Tortorella när de kommer in i omklädningsrummet. Bara en sådan sak borde göra att alla i "Blåtröjorna" är beredda på att åka genom sargen för att vinna, så att Jakob Silfverberg och
Erik Karlsson, NHL:s bästa offensive back, kan åka hem och spela i Tre Kronors VM-lag.

- Det är stor skillnad på att spela i NHL/Stanley Cup jämfört med Elitserien/SM. Allt går mycket snabbare och fortare här borta du måste veta vad du ska göra när du får pucken. Du måste vara aktiv hela tiden, säger Silfverberg.

"Det kommer bli tufft i NHL"

Att Jakob Silfverberg har goda möjligheter att utvecklas till en mycket bra spelare i NHL med tiden är helt klart, även om ingen ska förvänta sig att han gör 35-40 mål redan under sin första säsong. Det är väl blåögt om man inbillar sig att Jakob Silfverberg ska bli en stor stjärna i NHL på direkten. Det klarade inte ens Mats Sundin och Peter Forsberg av.
Silfverberg kan förstås inte heller räkna med att han ska ha samma otroliga flyt som han haft i SM-slutspelet under en hel säsong i NHL. Silfverberg får också vara inställd på att som den stora målskytt han är och har ryktet om att vara att bli hårdare markerad och uppvaktad av motståndarna i NHL-matcherna än vad som varit fallet i Elitserien, där han många gånger fått åka omkring och ladda och skjuta nästan som han vill. Det kommer han inte att få göra i NHL.

- Jag är fullt medveten om att det första året i NHL kommer att bli tufft och svårt. Jag har ingen annan målsättning än att ta en plats i laget, att jobba hårt och bidra med det jag är bra på. Sedan är det klart att jag hoppas kunna göra en del mål och poäng också, säger Silfverberg.