Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

14 september 2020 10:00
Veckans nyheter

Om fem dagar smäller det. Då är det dags för SHL-premiär, men innan vi tittar framåt ska vi som vanligt inleda måndagen med att blicka tillbaka. Här är nyheterna från den gångna veckan.


Malmö förädrar på forwardssidan

Malmö Redhawks och den danske forwarden Nicolai Meyer valde i veckan att gå skilda vägar. Meyer kom till Malmö inför den gångna säsongen och han svarade för 14 poäng på 40 SHL-matcher. Han kommer i stället att spela i finska Ässät den här säsongen.

I atället har Redhawks valt att plocka in den finske forwarden Jan-Mikael Järvinen, 32, som närmast kommer från spel i tyska Adler Mannheim.

– I honom får vi en spelare som kan spela både som center och ytterforward, som kommer att kunna bidra i det offensiva spelet samtidigt som han tar ansvar defensivt. Vi har fått väldigt goda vitsord från flera olika håll och har själva följt honom under en längre tid, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Järvinen gjorde 44 poäng på 52 matcher den gångna säsongen. Dessförinnan gjorde han över 390 matcher i den finska högstaligan och han har vunnit två ligatitlar i Finland. Kontraktet är skrivet på ett år.

LHC-målvakten tar timeout

Jonas Gustavsson, 35, har spelat de tre senaste säsongerna i Linköping, men nu har den NHL-meriterade målvakten av personliga skäl valt att ta en timeout från ishockeyn på obestämd tid.

"LHC respekterar och stöttar Jonas i hans beslut och är mycket tacksamma för det som han hittills har tillfört Cluben. Med anledning av Jonas paus kommer LHC så snart som möjligt att rekrytera ytterligare en målvakt till SHL-truppen", skriver Linköping på sin hemsida.

Duo slutar med ishockey

Två meriterade SHL-spelare meddelade i veckan att de slutar med hockey. Det handlar om Sebastian Karlsson, 33, samt Johan Ryno, 34.

Sebastian Karlsson debuterade i högstaligan 2005/06 med Frölunda och han har även spelat med Brynäs och Rögle, men förknippas mest med Linköping. Karlsson har spelat de elva senaste säsongerna i östgötaklubben. Totalt under karriären har han gjort 693 SHL-matcher.

Johan Ryno debuterade i SHL 2006/07 och han har gjort nio säsonger samt 380 SHL-matcher under karriären. Hans poängmässigt bästa säsong var 2017/18 då den spelskicklige centern svarade för 46 poäng på 46 matcher. Under SHL-karriären har han representerat följande klubbar: Frölunda, Timrå (på lån), Leksand samt Färjestad.

Byter SHL mot Österrike

Henrik Nilsson, 29, har gjort fem säsonger i SHL. Den gångna säsongen spelade han i IK Oskarshamn. Han gjorde tio poäng på 49 matcher, men nu lämnar han Sverige för Österrike. Han har skrivit ett ettårskontrakt med Dornbirner EC.