"Jag är bra på att läsa spelet"

8 september 2021 16:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Färjestads målvakt Jesper Eliasson.


Vi tar det direkt. Jesper Eliasson har en match på kontot i SHL. Men faktum är att Färjetsad inte har någon spelare som ska begå SHL-debut i detta nu. Jesper Eliassaon vaktade målet för Växjö en gång för två säsonger sedan. I år är tanken att han ska kampera med Henrik Haukeland i Färjestad-kassen.

Det här är inte första säsongen som den 21-årige burväktaren är en Färjestad-spelare. Han gjorde flytten redan inför förra säsongen men då var aldrig tanken att han skulle spela i SHL. Istället var målet att han skulle spela i HockeyAllsvenskan för att utvecklas. Riktigt så blev det inte.

– Vi hade kontakt med Karlskrona länge och hoppades att de skulle lösa det. Så blev det inte och HockeyEttan var inget alternativ. Då började jag gnugga på här i Karlstad och Färjestad. Efter ett tag dök det upp en möjlighet med EC Salzburg i ICEHL. En av deras målvakter skulle operera höften och skulle vara borta hela säsongen. Vi såg det som ett bra alternativ och körde på det.

Salzburg, en pärla i Österrike, har vanligtvis ett fint utbud av både det ena och det andra. Men en global pandemi satte vissa käppar i hjulen för Eliasson att utforska staden.

– Nej, staden var jättefin. Men som du säger var det inte de optimala förutsättningarna. Runtomkring var det inte så mycket att göra. Det var bara någon vecka efter att jag kom som Corona började sprida sig och då stängde de ner. Man kunde åka till hallen och mataffären, annars var det inte mycket att göra.

Hockeyn var däremot bra och på den nivå Eliasson behövde. Totalt blev det 13 matcher för Eksjö-sonen, på vilka han noterades för 91,6 i räddningsprocent med en GAA på 2,65 och en hållen nolla.

– Jag skulle vilja säga att det är ganska snarlikt HockeyAllsvenskan. Det är mer fokus på offensiven.

Det var kanske bra för dig?

– Ja, det var många olika lägen och situationer som uppstod. Det var väldigt lärorikt.

På frågan om hur övergången från Växjö till Färjestad gick till förklarar han lugnt:

– De var intresserade. Mitt kontrakt med Växjö tog slut och vi såg det som en bra möjlighet. Jag har träffat på Maciej (Zwoch, målvaktstränare,red. anm.) innan så honom kände jag igen och jag visste vad han kunde.

Var han en del i beslutet att gå till Färjestad?

– Ja, det var det absolut.

En match är en match. Men nu ska Eliasson spela i SHL kontinuerligt, är planen. Han ska göra det i tandem med Henrik Haukeland.

Hur är er relation?

– Jag tycker att vi kommer väldigt bra överens. Vi kan diskutera olika situationer och vi är väldigt bra kompisar utanför isen. Som sagt, jag var ju här redan förra året så vi lärde känna varandra då. Sen är det ju en tävling ute på isen men det tror jag bara är bra. Vi sporrar varandra. Det är bara bra. säger Eliasson glatt.

Han beskriver sig själv som en lugn och trygg målvakt som försöker sprida den tryggheten till resten av laget.

– Jag är bra på att läsa spelet och försöker vara på rätt plats genom bra positionering, säger han.

Har du gjort mål någon gång?

– Haha! Nej, det har jag inte gjort.

Men om chansen uppstår...?

– Ja, då hänger jag den! utbrister han.

I steget från att mestadels spela på HockeyAllsvensk nivå till SHL är det en viss skillnad, något Eliasson naturligtvis har noterat.

– Det är väl mycket, egentligen. Nivån är ju snäppet högre. Det är alltifrån skickligare skyttar till tempot. Vi har några riktigt bra skyttar här så man kommer in i det. Men tempot och skickligheten är det stora.

Till den här säsongen har trapazoids införts, det vill säga områden förbjudna för målvakten att uppehålla sig i under spelets gång. Dessa återfinns i sarghörnen.

– Det är klart att det är en skillnad. Man blir lite mer isolerad. Det är inte en jättestor skillnad men man får ju inte vara nere i hörnen. Det kan nog vara lite krångligt med studsar. Nu i början måste man lära sig att läsa när man kan gå ut och när man ska stanna.

Det man märkte när NHL införde det var ju att många målvakter helt enkelt stoppade pucken innan den förlängda mållinjen.Det kanske blir så här också.

– Ja, precis.

På frågan om han har några förebilder mellan stolparna säger han att han tittat mycket på Henrik Lundqvist, men spelmässigt är det mer Carey Price och Pekka Rinne som varit förebliderna.

Avslutningsvis, vad gör du när du vill koppla bort hockeyn?

– Golf! Det är ett bra sätt att koppla bort, att gå ut med polarna och spela golf. Det är svårt att göra under säsongen sen men nu under sommaren är det bra. Annars spelar jag lite TV-spel med några vänner hemifrån och snackar om lite annat. Det blir lite padel ibland, avslutar Jesper Eliasson.

Huruvida han vaktar målet i Färjestads SHL-premiär borta mot forna klubben Växjö den 11 september (nedsläpp klockan 15:15) återstår att se. Men Jesper Eliasson är i SHL, på riktigt, nu.