Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

13 juni 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har en trio spelare skrivit NHL-kontrakt, Växjö har värvat en dansk VM-forward och Linus Söderström är klar för Skellefteå.


HV71 värvar från MoDo

HV71 har värvat kanadensaren Sam Vigneault från MoDo. Den gångna säsongen gjorde den 26-årige centern 41 poäng på 46 matcher i HockeyAllsvenskan. På meritlistan finns även 190 matcher i AHL. Kontraktet med HV71 gäller över kommande säsong.

– I Sam får vi en center som är skicklig i det offensiva spelet med ett bra passningsspel, men som också är stark på pucken och intensiv i det fysiska spelet, säger Kent Norberg, sportchef i HV71 till klubbens hemsida.

Tre spelare skriver NHL-kontrakt

Leksandsbacken Calle Själin kommer från en riktigt bra säsong. Han gjorde 22 poäng på 46 matcher och belönades med en plats i landslaget. Sammanlagt blev det nio landskamper. Nu har 22-åringen från Östersund skrivit på ett tvåårskontrakt med Florida Panthers.

Även Själins lagkompis Nils Åman har skrivit på för en NHL-klubb. Han är klar för två säsonger med Vancouver Canucks. Åman gjorde 14 poäng på 51 SHL-matcher med Leksand. Efter SHL-säsongen tog 22-åringen plats i det svenska VM-laget. Där gjorde han två assist på sju matcher.

Den tredje SHL-spelaren som har skrivit NHL-kontrakt den gångna veckan är Frölundas Elmer Söderblom. Han blev draftad av Detroit Red Wings i den sjätte rundan, som nummer 159 totalt, 2019. Nu har 20-åringen, som den gångna säsongen gjorde 33 poäng i SHL, skrivit på för Red Wings.

Söderström till Skellefteå

Linus Söderström är tillbaka i SHL. Han spelade med HV71 mellan 2016 och 2018 och var en nyckelspelare när Jönköpingslaget vann SM-guld 2017. Efter två år i Nordamerika har han spelat två raka säsonger i finska Ässät. Nu har 25-årige Söderström skrivit på ett ettårskontrakt med Skellefteå.

– En välskolad, lugn målvakt som gör det väldigt enkelt. Relativt erfaren trots sin ålder. Både vunnit SM-guld, spelat två JVM samt spelat i Nordamerika. Gjort det bra i Finland och i ett lag som haft det tufft i ligan har han ändå varit en viktig pjäs och spelat mycket. Väldigt lugn i målet och spelar väldigt samlat, säger Skellefteås målvaktstränare Krister Holm till klubbens hemsida.

Dansk forward flyttar till Växjö

Joachim Blichfeld är Växjös senaste värvning. Det är en 23-årig dansk forward som har spelat sex raka säsonger i Nordamerika. Han kommer närmast från en AHL-säsong med San Jose Barracuda (45 poäng på 61 matcher). Blichfeld har under karriären gjort åtta NHL-matcher samt spelat både VM och JVM med Danmark.

– Joachim är en spelare med en extrem offensiv uppsida. Efter ganska många år i Nordamerika kommer han nu hem för att utveckla hela sitt spel och ta det till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att jobba med Jocke de kommande två åren, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller till 2024.

Trio lämnar SHL

Adam Pettersson har spelat i SHL med både Skellefteå och Brynäs. Nu lämnar han högstaligan för spela i HockeyAllsvenskan med MoDo.

Oliver Bohm var med och spelade upp HV71 i SHL, men han stannar kvar i HockeyAllsvenskan. Backen har skrivit på för Västerås.

Joakim Thelin lämnar Sverige för spel i HK Dukla Trencin.