Inför kvartsfinalerna: Luleå – Örebro

31 mars 2022 11:00
#LHFÖRE

Efter en hård åttondelsfinal mot Brynäs är Örebro klart för kvartsfinal. Där väntar tabelltvåan Luleå, som kliver in i serien som favorit. Något som närkingarna inte har något emot. ”Det var lite så det blev förra året. Ingen tror på oss, och vi gillar det", säger Örebrobacken Gustav Backström.


Luleå imponerade stort i grundserien och efter en stark avslutning lyckades norrbottningarna knipa andraplatsen. I morgon kliver Thomas Berglunds manskap in i slutspelet och de gör det som en av de stora guldfavoriterna enligt många.

– Vi har en bra känsla och det är skönt. Sköter vi våra kort rätt vet vi att vi är ett svårslaget lag, säger Luleåbacken Oscar Engsund.

I kvartsfinalen ställs Luleå mot Örebro, som till skillnad från Luleå inte har fått några dagar matchledigt inför serien. I stället har de gått en hård åttondelsbatalj mot Brynäs. Den ständiga frågan är om det är en för- eller nackdel?

– Till en början tror jag att det är fördel för Örebro, att de är inne i det. På sikt får de lite mer slitna kroppar, förhoppningsvis. Det är väl det som kan vara till vår fördel, säger Oscar Engsund.

Hur kan ni utnyttja att de har spelat tre matcher på fyra dagar?

– I princip är det väl att sätta upp högt tempo direkt från start. Vi ska vara fysiska och försöka att trötta ut dem ännu mer, säger Engsund.

Örebros back Gustav Backström:

– För vår del tror jag att det har varit bra att vi har fått några matcher. Vi har haft svårt att komma upp i nivå efter vi har varit lediga. Därför tror jag att det har varit bra för oss, säger Bäckström.

2-2 i inbördes möten

Kollar vi inbördes möten mellan lagen under grundserien blev det 2-2 i matcher och noterbart är att samtliga matcher vanns av bortalaget. Till slut skiljde 16 poäng mellan tvåan Luleå och sjuan Örebro, och därför håller de flesta norrbottningarna som favoriter i den här serien.

– All press ligger på Luleå. De har haft ett tydligt mål att vinna. Vi har inte samma press på oss. Vi kan slappna av och spela på det, säger Backström.

Trivs ni som underdog?

– Det var lite så det blev förra året. Ingen trodde på oss, och vi gillar det. Experterna har haft fel i sina tips förr, säger Backström och skrattar.

Förra säsongen lyckades Örebro slå ut Leksand med 4-0 i matcher i kvartsfinalen, men sedan tog det stopp i semifinalen mot blivande mästarlaget Växjö. Gustav Backström tror att laget kan dra lärdom från fjolårets slutspel.

– Vi vet hur det funkar och hur slutspel spelas. Det avgörs inte i första bytet i första matchen. Det gäller att vara konsekventa och ha tålamod för det kan bli en lång matchserie. Vi behöver inte gå ut i första bytet för att försöka avgöra direkt, säger Backström.

"Vill bara att det ska dra igång"

Luleå å sin sida åkte ur i kvartsfinal förra säsongen. Då spelades slutspelet med publikrestriktioner på grund av coronapandemin. Nu ser Oscar Engsund framemot att spela inför ett fullsatt Coop Norrbotten Arena.

– Det kommer att bli väldigt mäktigt. Många här är sugna på att gå och kolla på slutspel. Troligtvis bli det slutsålt. Nu vill man bara att det ska dra igång, säger Engsund.

Vad måste ni se upp med hos Örebro?

– De ställer om spelet jäkligt fort och fyller på med folk. Tappar vi pucken i anfallszon gäller det vara med hemåt, för Örebro sticker snabbt och då är de farliga, säger Engsund.

Vad tycker du talar för att Luleå tar sig långt i det här slutspelet?

– Att vi har presterat bra mot alla topplag under hela säsongen. När vi spelar som vi ska är vi svårstoppade. Sedan har vi både bra defensivt och offensivt. Kan vi höja oss ytterligare ett snäpp blir vi svårstoppade, säger Oscar Engsund.