Leksand går i väntans tider

10 september 2013 13:35

Premiären i SHL 2013/2014 närmar sig. På lördag spelas det återigen SHL-hockey i Leksand efter sju säsonger i Allsvenskan och dalalaget är förberedda på vad som väntar. - Förberedelserna tycker jag är ganska lika med sommarträning och hela den biten men sen är ju alla införstådda med att det är en ny nivå nu och det gäller att vi måste snäppa upp det, helt klart, berättade lagkaptenen Gabriel Karlsson när SHL.se träffade honom under upptaktsträffen.


– Det känns bra. Man går väl lite i väntans tider, det gör alla nu och vill att det ska dra igång och se var det tar vägen. Det blir en spännande säsong och det känns som ett nytt upplägg. Spännande med SHL och jag tror att intresset kring hockeyn är starkt.

Gabriel varvade intervjuer, fotografering och inspelningar av videoklipp på upptaktsträffen på Nalen.

– Skådespeleri, ytterligare ett yrke som jag kan stryka från listan verkar det som, menade han skämtsamt efter att ha vistats en bra stund inne hos kameramännen. Han återgick snabbt till allvaret och berättade om vikten av att hitta ett sätt att vinna hockeymatcher, vilket man gjorde förra säsongen.

– Du kan inte ha sämre dagar på samma sätt i SHL, du spelar kanske inte på topp i 55 omgångar men eftersom nivån har stegrats nu så gäller det att man hela tiden måste hitta ett sätt att vinna hockeymatcher. Ofta vinner de framgångsrika lagen matcher fastän de kanske inte spelar som bäst. Det är en viktig ingrediens, men självklart vill vi ju spela bra varje kväll.

Långsiktigt lagbygge

Även tränaren Andreas Appelgren var inne på samma spår som sin lagkapten och betonade vikten av att få in de nya spelarna i systemet och i sättet som Leksand vill spela hockey.

– Vi har under flera år byggt för att nå till SHL och nu är vi där. Vi behövde inte ändra så mycket på träningen och träningsupplägget utan det har varit detsamma. Sen har vi tagit in lite fler spelare i år än vad vi gjorde vid den här tidpunkten förra året. Då stod vi med två nya och nu är det några till, säger Appelgren och fortsätter med att det pågår en process med nya konstellationer i powerplay och boxplay. - Helt enkelt är det inte, det sitter ju inte bara för att man drar några streck på en tavla. Vi kommer inte att vara en färdig produkt den 14:e september men vi ska vara redo och sen kommer vi att få bygga det här under tid.

Gott om aspiranter till genombrott

Gabriel Karlsson passade på att tipsa hockeyfansen om ett par spelare i Leksand som han tror kan stå för sitt genombrott under säsongen.

– Två killar som jag spelar med, Jon Knuts och Tobias Forsberg, är väldigt underskattade tycker jag. De jobbar stenhårt varje kväll och har skickligheten så med lite medstuds kan dessa herrar bli jäkligt bra, så håll koll på dem.

Även Andreas Appelgren framhöll en spelare som han har höga förväntningar på.

– Jag tror att Johan Ryno är redo att spela i den högsta ligan den här gången. Han har under de här två och ett halvt åren som jag har lärt känna honom blivit en lite annorlunda person. Han tar ansvar vid sidan av och han jobbar hårt på isen och dessutom kan han med sin storlek, fart och teknik komma att bli en attraktion i SHL, det tror jag.

Ryno har försökt ett par gånger tidigare i SHL, och nu spelat i allsvenskan i några år, men nu känner du att han är redo?

– Han har tränat riktigt bra under två och ett halvt års tid nu och det var väl framförallt fysiskt han kanske inte var redo de tidigare gångerna. Jag tror även att han är mer mogen vid sidan om och tar stort ansvar där. Det kan vara en del i det hela också.