Tobias Björnfot: ”Vi är här för att slåss om medaljerna”

22 december 2020 10:00
Junior-VM

Han har vunnit VM-guld med U18-landslaget och i fjol blev det ett JVM-brons – men Tobias Björnfot vill ha en till medalj i sitt prisskåp. "Vi har spelare som kan göra skillnad och vi har målvakter som kan hjälpa oss vinna turneringen", säger Djurgårdsbacken inför JVM i Edmonton.


Förra säsongen blev det brons för Sverige i JVM. Från det laget är det sex spelare som nu är på plats i Edmonton för att spela årets JVM och det handlar om Hugo Alnefelt, Victor Söderström, Philip Broberg, Lucas Raymond, Alexander Holtz samt Tobias Björnfot. Den sistnämnde hoppas kunna dra nytta av att det är hans andra JVM.

– Såklart har jag lite erfarenhet från förra året, men det blir väldigt speciellt i år och det är nytt för oss alla. Det ska bli intressant och kul att se hur det går. Vi är ett bra lag, och det ska bli en rolig resa, säger Tobias Björnfot, 19.

Vilka lag ser du som favoriter?

– Kanada kommer alltid med bra lag och ryssarna var bra i Karjala, det såg alla. Vi är här för att slåss om medaljerna, säger Björnfot.

En av anledningarna till att Björnfot tror mycket på Sverige är att den här årgången, 01:orna, redan har vunnit ett VM-guld. 2019 vann de U18-VM och lagkapten i det laget var Tobias Björnfot.

– De flesta har spelat tillsammans sedan U16. Vi hade det rätt tungt både som U16 och U17, men sedan lyckades vi vinna på hemmaplan. Det var riktigt stort och det är minnen man kommer att ha med sig resten av livet. Man strävar alltid efter att vinna, men vi får se hur långt det räcker den här gången, säger han.

"Doughty tog mig under sina vingar"

När SHL.se pratar med honom har Juniorkronorna precis anlänt till Edmonton – och Björnfot har en plan för hur han ska fördriva all tid på hotellet.

– Det blir mycket tv-spel. Vi har redan börjat, det lär bli en del Fifa och Call of Duty. Man får bli bättre på det, säger Björnfot.

Hur står du dig tv-spelsmässigt i laget?

– I Fifa är jag bland de bättre i alla fall, men det är många som är duktiga, säger Björnfot.

Han debuterade i SHL med Djurgården säsongen 2018/19 och sommaren därpå draftades han av Los Angeles King i första rundan, som nummer 22 totalt. Inför förra säsongen åkte han över till campen och imponerade så pass mycket att han tog en plats i Kings lag i premiären mot Edmonton. I den matchen spelade han tillsammans med superstjärnan Drew Doughty, som har vunnit Stanley Cup två gånger samt har två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan. Just Doughty och svenskarna Adrian Kempe och Carl Grundström lyfter Björnfot fram som ett extra stöd under hans tid i Kings.

– Doughty är verbal och hjälper en mycket. Han har varit i min situation tidigare. Han är en superstjärna och många kanske tänker att han inte ska bry sig om de yngre killarna, men han är hur schyst som helst och ville att jag skulle ha de bra. Det kommer jag aldrig glömma. Han tog mig under sina vingar och hjälpte mg mycket, men även Kempe och Grundström. De hjälpte mig mycket utanför isen och var de något jag inte fattade kunde man alltid prata med dem, säger Tobias Björnfot.

"Vi har spelare som kan göra skillnad"

Tre matcher blev det i världens bästa hockeyliga och resten av fjolårssäsongen blev det spel i AHL. Med tanke på att NHL har skjutit upp sin start den här säsongen har Björnfot spelat i Djurgården fram till nu. Där har det blivit tre poäng (1+2) på 15 SHL-matcher.

– Helt okej tycker jag att det har gått. I sommar förberedde jag mig för att spela i Nordamerika, men det gick bra att ställa om mentalt. Jag har ju spelat i Djurgården tidigare och jag känner spelarna och tränarna. Det har varit jättekul att få spela lite mer i SHL, säger han.

Avslutningsvis, vad tycker du talar för att Sverige vinner JVM 2020/21?

– Framförallt att vi har spelare som kan göra skillnad och att vi ha målvakter som kan hjälpa oss vinna turneringen. Vi har ett brett och stabilt lag. Vi har spetsen och även killar som kan spela penalty kill och powerplay. Det kan bli någonting bra av det här, säger han.