Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

13 december 2021 08:55
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Pontus Åberg skrivit på för Timrå och Mattias Bäckman har meddelat att han pausar hockeykarriären.


Meriterad värvning av Timrå

Timrå har förstärkt laget med Pontus Åberg. Forwarden kommer närmast från Ottawa Senators organisation. Under de åtta senaste säsongerna har Åberg spelat 277 matcher i AHL, 132 matcher i NHL (44 poäng) samt gjort en säsong i KHL. Men nu är han alltså tillbaka i svensk hockey, och valet föll på Timrå.

– Det bli kul att komma hem till Sverige efter många år i både USA och Kanada. Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till svensk hockey och SHL och hoppas kunna bidra på ett positivt sätt både på och utanför isen. Jag har under senaste tid haft en mycket positiv dialog med ”Nubben" (Kent Norberg, Timrås sportchef) och utöver det har jag hört endast bra saker om organisationen, säger Åberg till klubbens hemsida.

Åberg har tidigare spelat i både Djurgården och Färjestad på SHL-nivå. Han gjorde 31 poäng på 52 matcher med Färjestad säsongen 2013/14.

Bäckman tar timeout från hockeyn

Mattias Bäckman har haft stora skadeproblem de senaste åren. Under de fyra senaste säsongerna har han endast spelat 39 SHL-matcher, varav tre den här säsogen. Den gångna veckan meddelade Linköpingsbacken att han tar en paus från hockeykarriären och han spelar inte mer den här säsongen.

– Jag har lagt ner mycket tid och arbete för att komma tillbaka, så det känns väldigt jobbigt att de här problemen har återkommit. Därför har jag valt att ta en paus från karriären i det här läget och kommer inte att spela mer den här säsongen på grund av skadan, säger Bäckman till klubbens hemsida.

Bäckman har LHC som moderklubb och han har totalt gjort 223 SHL-matcher i klubben.

Trio lämnar SHL

Oliver Larsen har varit utlånad till finska Jukurit sedan mitten av oktober. Nu står det klart att den danske backen och Oskarshamn går skilda vägar. Larsen kom till Oskarshamn från Björklöven inför den förra säsongen.

– Oliver har varit en viktig spelare för oss under den tiden han varit här. Just nu kan vi inte erbjuda den mängd speltid han behöver för att fortsätta utvecklas. Därför har vi i samförstånd bestämt oss för att bryta avtalet. Jag och klubben önskar Oliver lycka till i framtiden, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg.

Jaedon Descheneau bytte Brynäs mot Malmö inför den här säsongen, men han har inte fått det att stämma i Redhawks. Han gjorde två poäng på de tio första matcherna och därefter har han varit utanför truppen. Nu står det klart att han fortsätter karriären i finska TPS.

Den tredje spelaren att lämna SHL är Nikola Pasic. Forwarden har haft svårt att få speltid i Linköping den här säsongen. Han har spelat 13 matcher den här säsongen, men inte gjort någon poäng. Nu står det klart att han lämnar LHC för spel i allsvenska Södertälje.

Muzik lånas ut

Den tjeckiske talangen Radek Muzik debuterade i SHL under förra säsongen. I år har det blivit en assist på 25 matcher i Luleå. För att få mer istid kommer han nu att lånas ut till allsvenska Vita Hästen.

"Radek Muzik lånas ut till Vita Hästen från och med imorgon för att få matcher i HockeyAllsvenskan. Han lånas ut på sådan övergång att han kan gå fritt mellan lagen", skriver Luleå Hockey på Twitter.

Berglund på lån till Djurgården

Den gångna veckan har Emil Berglund varit på lån i Djurgården från Almtuna. Lånet gällde dock bara dubbelmötet mot Växjö.

Dessutom har centern Oscar Bjerselius dubbelregistrerats, vilket innebär att han kan gå mellan Djurgården och Almtuna under den här säsongen.