Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

25 januari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Linköping plockat in två spelare, Oskarshamn har värvat en OS-meriterad forward och Matt Donovan är tillbaka i SHL.


Lundgren tillbaka i SHL

Niclas Lundgren är klar för Färjestad. Med tanke på att värmlänningarna fick Jens Westin skadad och att de sedan tidigare saknar Sebastian Erixon valde klubbens GM Peter Jakobsson att förstärka backsidan.

– Ett ruskigt oönskat läge med alla skador på vår backsida, så jag är glad att Niclas Lundgren vill komma och hjälpa oss. Det är en kille som spelat åtta säsonger i SHL han kan ligan och det är en spelare som vi väl kan sägas likna Jens Westin i sin spelstil. En hårt arbetande back som är välkommen till oss. Vi behöver folk helt enkelt, säger Jakobsson till klubbens hemsida.

Lundgren debuterade i högstaligan säsongen 2012/13. Totalt har han gjort över 380 SHL-matcher i fyra olika lag – Växjö, Linköping, Brynäs samt Malmö (tre matcher på lån). Han var med och vann SM-guld med Lakers 2015

Lundgrens kontrakt med Färjestad sträcker sig säsongen ut.

Två spelare byter SHL-lag

I början av förra veckan gjorde Linköping en rockad på forwardssidan. De plockande in Tyler Morley från Skellefteå och i stället släppte de Oula Palve till Brynäs.

Palve gjorde tolv poäng på 31 matcher i LHC-tröjan och har på sina tre första framträdanden i Brynäs noterats för en assist. Palve lånas ut till Gävleklubben från Linköping resten av säsongen.

– Oula är en otroligt skicklig hockeyspelare vilket han visat under sina år i den finska ligan. Det lossnade inte för honom i Linköping men vi tror att han ska få det att lossna här hos oss, säger Brynäs herransvarige Michael Sundlöv till klubbens hemsida.

29-årige Tyler Morley gjorde sex poäng på 33 matcher i Skellefeå, men redan i första matchen med Linköping gjorde han ett mål och en assist. Avtalet mellan Morley och Linköping gäller resten av den här säsongen.

– Det har inte varit en idealisk säsong för mitt spel personligen. Jag ser fram emot att få en andra chans och komma hit för att hjälpa laget att ta sig ur den här situationen, säger Tyler Morley till Linköpings hemsida.

Johansson till Linköping

Linköpings GM Niklas Persson var inte klar med värvningen av Morley. I söndags värvade han även Alexander Johansson, 32. Johansson kommer närmast från spel i Hockeyettan med Halmstad, men tidigare i karriären har han spelat SHL-hockey med både Färjestad och Växjö. Totalt har han gjort över 280 SHL-matcher och han var med och vann guld med Lakers 2015.

– Det är inspirerande att få komma hit till Linköping. Förhoppningsvis kan jag vara en pusselbit till att vi vinner hockeymatcher, det är egentligen så enkelt som jag ser på det, säger Johansson till Linköpings hemsida.

Sloven till Oskarshamn

Robert Sabolic. Där har ni Oskarshamns senaste värvning. Han spelade i allsvenskan med Södertälje säsongen 2011/12. Därefter har han spelat två säsonger i Tyskland, två i Tjeckien, tre i KHL samt en i Schweiz. Han har inte spelat hockey den här säsongen, men förra säsongen noterades han för 13 poäng på 27 matcher med Ambri-Piotta. Han har även spelat både VM och OS med Slovenien.

– Det är spetsen vi letat efter. Han är snabb på skridskorna och har haft en karriär fylld av viktiga matcher, både i KHL och på internationell nivå. Han har inte spelat matcher denna säsong men vi hoppas kunna fart på honom så snabbt som möjligt, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

HV71 värvar tidigare Frölundaback

Matt Donovan, 30, spelade i Frölunda mellan 2016 poch 2018 och nu är den amerikanske backen tillbaka i SHL. Men inte i Förlunda, utan HV71.

– Matt är en väldigt skicklig back med bra puckhantering och samtidigt duktig i det fysiska spelet. Han är användbar i alla spelformer och kommer att bli nyttig för oss, säger Johan Hult, sportchef i HV71, till klubbens hemsida.

Donovan gjorde 42 poäng på 102 SHL-matcher i Frölunda. Säsongen efter att han lämnade Göteborgsklubben gjorde han två NHL-matcher med Nashville Predators. Därefter har det blivit spel i Predators farmarlag.

Kontraktet gäller säsongen ut.

Karlsson lånas ut – igen

Filip Karlsson tillhör IK Oskarshamn, men har den senaste tiden varit utlånad till Rögle. Nu lånas Karlsson ut igen, den här gången till Västerås i HockeyAllsvenskan.

– Filip behöver som vi tidigare sagt speltid och det kommer han få i Västerås. Vi önskar honom lycka till, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Lånet gäller för resten av säsongen.

Fyra spelare har förlängt kontraktet

Under den gångna veckan har fyra SHL-spelare förlängt kontraktet med sina respektive klubbar. I Skellefteå har Rickard Hugg, 22, som den här säsongen har gjort tio poäng på 36 matcher, skrivit på över säsongen 2021/22.

– Det känns jättekul att förlänga med Rickard. Han har tagit stora kliv sedan han kom till oss, hade en bra utveckling under fjolåret och har fortsatt växa efter det. En kille som alltid ger allt för laget, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Färjestad har skrivit kontrakt med två spelare – Pontus Widerström, 26, samt Joel Nyström. Den sistnämnde har skrivit ett rookiekontrakt som sträcker sig över den här säsongen samt ytterligare två säsonger. Widerströms nya kontrakt är skrivet till 2022.

– En arbetsmyra som inte är rädd för att göra ”skitgörat”. Han vet sin roll och han går i bräschen som pådrivare både på och utanför isen. Han hörs, föregår med gott exempel, säger Färjestads GM Peter Jakobsson om Widerström.

Den fjärde spelaren som förlängt sitt avtal är Anders Grönlund, 32, som blir Frölunda trogen till 2023. Grönlund är inne på sin tredje säsong i Göteborgsklubben och han har redan vunnit ett SM-guld samt två CHL-titlar.

– Han har haft en fin utvecklig hos oss. Anders är en uppskattad spelare som är viktig för vårt lag, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.