Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

27 april 2020 10:00
Veckans nyheter

Som vanligt inleder vi den nya veckan med att blicka tillbaka på vad som har hänt sedan förra måndagen. Exempelvis har Färjestad knutit till sig en landslagsmeriterad spelare från AHL och både Växjö och Oskarshamn har värvat från allsvenska Björklöven.


Färjestad värvar från AHL

26-årige Jacob Nilsson är Färjestads senaste värvning. Säsongen 2017/18 gjorde han 18 poäng på 40 SHL-matcher med Mora och han noterades även för nio landskamper. Därefter skrev han på för Chicago Blackhawks och under de två senaste säsongerna har han gjort två matcher i NHL samt 123 AHL-matcher.

– Jacob Nilsson har varit på vår radar under ett antal år, även innan han åkte över till Nordamerika faktiskt. En smart, spelskicklig spelare i bra ålder som också är en väldigt bra skridskoåkare, säger Färejstads sportchef Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Jacob Nilsson har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Back till Växjö

Växjö har gjort klart med backen Hardy Häman Aktell, 21, som närmast kommer från allsvenska Björklöven. Den 192 centimeter långe och 90 kilo tunge backen gjorde 16 poäng på 45 matcher den gångna säsongen.

– Det ska bli väldigt roligt att ta klivet upp i SHL och att komma till Växjö Lakers som verkar vara en professionell organisation, säger Växjös senaste nyförvärv till klubbens hemsida.

Hardy Häman Aktells avtal med Växjö sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Danielsson blir kvar

Efter sex år utomlands återvände Nicklas Danielsson till Brynäs inför säsongen 2018/19. På de två senaste åren i Brynäströjan har 35-åringen, som vann VM-guld 2013, gjort 65 poäng.

Nu har han skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med Brynäs.

– Jag har gått ner i lön men det gör å andra sidan att det finns mer pengar i budgeten för att värva hit bra spelare. Får vi ihop ett bra lag på isen ökar våra chanser att vinna, och det är vad jag vill göra, säger 35-åringen till klubbens hemsida.

Oskarshamn värvar från Björklöven

Oskarhamn har gjort klart med sitt fjärde nyförärv inför den kommande säsongen och den här gången handlar det om backen Brian Cooper. Den 26-årige amerikanen var en av Björklövens bäste spelare den gångna säsongen och han blev också utsedd till allsvenskans bäste back 2019/20. Tidigare i karriären har Cooper noterats för 101 matcher i AHL.

Coopers kontrakt med Oskarshamn är skrivet på två år.

– Jag såg Brian redan när han var i AIK för två år sedan och tyckte då att det var en spännande spelare. Han har ett riktigt bra år bakom sig och när vi började våra samtal var det inget snack om att han är en spelare som passar bra in i IK Oskarshamn, säger GM Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

...och han förstärker ledarstaben

Sedan tidigare hade Oskarshamn Jeff Jakob (assisterande tränare) och Martin Filander (huvudtränare) klara. Nu har tränarstaben förstärkts med ytterligare en assisterande tränare och det blir Mathias Tjärnqvist, som närmst kommer från Rögle, där han var tränare för J18-laget. Som spelare kan Tjärnqvist stoltsera med två SM-guld, 173 NHL-matcher samt två VM-silver.

41-årige Tjärnqvist har skrivit på ett tvåårskontrakt med Oskarshamn.

– Jag kommer arbeta mycket individuellt med spelarna. Mina styrkor ligger i den offensiva utvecklingen. Jag brinner för att utveckla individen och då handlar det om att se människan, säger han till klubbens hemsida.

Spelare som byter klubb

Under veckan har det också blivit klart med några spelare som lämnar SHL. Adam Helewka, senast i Linköping, har skrivit på för AHL-laget Clevland Monsters. Backduon Julius Bergman, Frölunda den gångna säsongen, och Joonas Jalvanti, Luleå, har gått till finska Pelicans.

Tre spelare lämnar Oskarshamn. Det handlar om Nicklas Heinerö, Henrik Nilsson samt Robin Söderqvist. De två sistnämnda har ingen ny klubb kvar medan Heinerö har skrivit på för allsvenska AIK.

Örebro har meddelat att Marcus Weinstock inte får förlängt kontrakt.

– Vi har haft en diskussion under en längre tid och det här beslutet har vuxit fram gemensamt. Jag vill tacka Marcus för allt han gjort för Örebro Hockey och min förhoppning är att Marcus blir kvar i en annan roll i förening, säger Örebro Hockeys sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.