Lista: 5 saker att hålla koll på inför dagens matcher

26 december 2022 11:00
I kikaren

Brynäs boxplayform, André Peterssons poängsvit och äntligen annandagshockey utan publikrestriktioner. Här är fem noteringar inför dagens sex SHL-matcher.


Äntligen annandagshockey utan restriktioner

Annandagshockey brukar betyda hemvändarfest och mycket folk på läktaren. De två senaste åren har det dock varit restriktioner på grund av coronapandemin. Nu är det återigen dags för en annandagsomgång med möjlighet till full publikkapacitet. Senast var alltså 2019. Då kom det totalt 42 965 personer på de sju matcherna som spelades den 26 december, vilket betyder ett snitt på 6 137 åskådare. Blir det lika mycket publik i dag?

Hett toppmöte i Skellefteå

Växjö och Skellefteå ligger etta respektive tvåa i SHL-tabellen och i kväll möts toppduon i Skellefteå Kraft Arena. Det betyder att en imponerande svit kommer att brytas. Växjö har åkt norrut med fem vinster i följd. Skellefteå är det enda laget som kan stoltsera med fler segrar i rad just nu. Robert Ohlssons mannar har hela 13 vinster i följd. Senast de förlorade var mot Växjö den 25 oktober. Noterbart är att Växjös senaste förlust var mot just Skellefteå, den 29 november.

Kan Malmö bryta den månadslånga sviten?

Om Växjö och Skellefteå är ligans formstarkaste lag är Malmö SHL:s formsvagaste. Vi får backa bandet över en månad för att hitta Redhawks senaste seger. Den kom den 24 november mot Färjestad. Därefter har Malmö sex raka nederlag och innan 4-1-vinsten mot värmlänningarna hade Redhawks fem förluster i följd. Vilket betyder att skåningarna har en seger på sina tolv senaste matcher.

Brynäs fina boxplayform

Brynäs har förlorat fyra av sina fem senaste matcher, men det är inte på grund av lagets boxplay i alla fall. För i de fem senaste matcherna är Gävlelaget 100-procentigt i numerärt underläge. De har spelat tio boxplay under den här tiden, men inte släppt in ett enda mål. Nu ställs de mot Oskarshamn, som är ligans bästa powerplaylag. Oskarshamn har under säsongen gjort mål på nästan 29 procent av sina numerära överlägen. Å andra sidan har smålänningarna ligans formsvagaste boxplay. På de fem senaste matcherna har Oskarshamn släppt in fem mål i den spelformen, vilket ger en BP-procent 61,54.

Petersson med poäng i sex raka matcher

Vi avslutar med att kolla vilka spelare som har de längsta poängsviterna. Av lagen som spelar i dag är det HV71:s storstjärna André Petersson som har den längsta pågående raden av matcher med poäng. Han har gjort poäng i sex matcher i följd. Senast mot Växjö blev han tvåmålsskytt och därmed har han gjort åtta poäng på de sex senaste matcherna. Tre spelare har gjort poäng i fyra raka matcher: Brynäs Samuel Johannesson, Växjös Hardy Häman Aktell samt Leksands Lucas Elvenes.