Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

10 januari 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Joel Lundqvist förlängt med Frölunda, Filip Sandberg har skrivit på för Skellefteå och både Djurgården samt Växjö har värvat en back.


Lundqvist stannar i Frölunda

Joel Lundqvist har bestämt sig för att spela en säsong till. Lundqvist, som fyller 40 år i mars, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong.

– Vi har haft en bra dialog. Joel kom fram till att han ville köra ytterligare en säsong. Kul och viktigt – Joel betyder mycket för oss, han är vår store ledare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Lundqvist behöver kanske ingen närmare presentation. Bland hans meriter hittar vi exempelvis fyra SM-guld och fyra CHL-titlar. Han har flest matcher genom tiderna i Frölunda, flest poäng samt flest mål i klubbens historia. Han gör sin tolfte raka säsong som lagkapten i Frölunda och nästa säsong blir hans 19:e i klubben.

Sandberg till Skellefteå

Filip Sandberg, 27, är tillbaka i Sverige. Han har den här säsongen spelat i finska TPS (tolv poäng på 31 matcher), men nu har han skrivit på ett kontrakt med Skellefteå som gäller resten av den här säsongen.

– Kul att få klart med Filip. En spelare jag tycker har många bra egenskaper. Kan spela både med puck och i vårt presspel. En lagspelare som vi räknar med kommer komma in snabbt i gruppen och hjälpa oss i jakten på SM-guld, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Filip Sandberg debuterade i SHL med HV71 säsongen 2012/13. Totalt har det blivit åtta säsonger, och över 300 matcher, i SHL. Samtliga i HV71 och höjdpunkten kom 2017 när Sandberg var med och vann SM-guld med Jönköpingslaget. Han har även gjort en och halv säsong i Nordamerika, men det blev aldrig någon debut i NHL.

– Det ska bli jättekul! Jag hade en utmanande säsong ifjol så jag har mycket revanschlusta till att inte få den känslan igen och vill kunna vända det till något positivt och det tror jag kan göra i Skellefteå, så det ser jag fram emot, säger Sandberg till klubbens hemsida.

En back in och en ut i Djurgården

Djurgården gör en förändring på baksidan. Klubben och Josef Ingman har gått skilda vägar. Backen kom till Djurgården inför den här säsongen. Han har noterats för 26 matcher, men nu lämnar han alltså föreningen.

– Vi ser väl att hans istid i och med förändringarna i truppen kommer att bli begränsad framöver. Josef har utifrån det uttryckt önskemål om att lämna för att söka mer istid, något som vi har gått med på, förklarar Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

I stället har Djurgården gjort klart med amerikanen Cameron Schilling. Den 33-årige backen har gjort elva säsonger i AHL (594 matcher) och han har även gjort tio NHL-matcher med Washington Capitals och Winnipeg Jets. Nu ska Schilling för första gången i karriären representera en klubb i Europa.

– Vi har sökt efter en back under en längre tid och med Cameron får vi in en gedigen tvåvägsspelare. Han har breda meriter, har över tid visat upp produktion framåt och har en erfarenhet av starka siffror i plus/minus - vilket varit viktigt. Dessutom är det en spelare som kommer klara av att kunna bära mycket istid, kommenterar Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel.

Avtalet mellan Djurgården och Schilling sträcker sig till 2024.

– Han kan spela i alla spelformer, vilket gör han väldigt användningsbar för coacherna. Med Cameron in i laget både breddar vi vår backsida, stärker upp vår backsida och tillför mer kompetens till vårt lag, säger Stoppel.

Växjö värvar tjeckisk back

Michael Krutil. Där har ni Växjös senaste värvning. Det är en 19-årig tjeckisk back som närmast kommer från AHL-spel med Rockford IceHogs. Han draftades av Chicago Blackhawks i fjärde rundan 2020 och åkte över till Nordamerika under förra säsongen. Den högerskjutande backen spelade JVM med Tjeckien förra året. Krutil och Växjö är överens om ett kontrakt som sträcker sig över den här säsongen.

– Michael är en ung lovande back som har sina kvaliteter i det defensiva spelet. Han är stor, stark och rörlig, en jobbig spelare att möta, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Ollas Mattsson blir kvar i Malmö

Backen Adam Ollas Mattsson, 25, skrev på för Malmö inför säsongen 2019/20 efter två år i Nordamerika. Nu står det klart han han stannar i Redhawks i ytterligare tre säsonger.

– Vi såg en stor potential i Adam när vi valde att hämta hit honom för två och ett halvt år sedan och den har han visat prov på under sin tid hos oss. Han har vuxit ut till en toppback i den här ligan som kan göra skillnad i alla spelformer. Vi tror även att han kan ta ytterligare kliv i vår miljö och det är självklart väldigt glädjande att han vill stanna hos oss och fortsatt vara en viktig del i vårt lagbygge, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Ollas Mattsson debuterade i SHL med Djurgården 2013/14 och han gjorde ytterligare två säsonger i Stockholmslaget innan han åkte över till USA. Men det blev aldrig någon NHL-match. I stället noterades han för 88 matcher i AHL. Ollas Mattsson, som förra säsongen gjorde två landskamper, har under karriären gjort 238 SHL-matcher.

Två spelare skriver a-lagskontrakt

I och med skadan på Niklas Svedberg har 18-årige Carl Lindbom fått agera backup till Mantas Armalis den senaste tiden. Målvaktstalangen SHL-debuterade mot Linköping den här säsongen och nu har 18-åringen skrivit på ett rookiekontrakt med Djurgården. Avtalet sträcker sig över den här säsongen samt den nästkommande.

– För att vara så ung är Carl väldigt mogen i sitt spel. Det är så klart även kul att det fortsätter att komma spelare från vår verksamhet som lyckas och som utvecklas. Vi har stora förhoppningar om att "Calle" kommer att ta stora steg under det kommande året, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

En annan talangfull spelare som har skrivit kontrakt i veckan är Oliver Tärnström. Den 19-årige centern och Rögle är överens om ett avtal som sträcker sig till 2024. Oliver Tärnström, som är son till den förre storbacken Dick Tärnström, har gjort fem matcher i SHL samt två i CHL den här säsongen. Med J20-laget har Tärnström, som är draftad av New York Rangers, gjort 30 poäng på 26 matcher.

– Oliver är en extremt smart center som har visat stor potential den här säsongen i J20 och framför allt när han fått chansen med A-laget. Han har en fantastisk arbetsmoral och beslutsamhet när han nu ska påbörja sin proffskarriär. Det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta utveckling och jag är glad att han fortsätter sin resa här i Rögle, säger sportchefen Chris Abbott till klubbens hemsida.

Haukeland har gjort klart med ny klubb

Det stod nyligen klart att Henrik Haukeland och Färjestad går skilda vägar. Nu har norrmannen gjort klart med en ny klubb. Haukeland flyttar till Tyskland och EHC Måunchen.