Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

8 augusti 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Broc Little förlängt sitt kontrakt med Linköping och Frölunda har värvat en finsk back.


OS-back till Frölunda

Petteri Lindbohm ansluter till Frölunda. Det är en 28-årig back som den gångna säsongen vann OS-guld med FInland. Han har även ett VM-guld och ett VM-silver på meritlistan. Lindbohm kommer närmast från Floria Panthers organisation där han den gångna säsongen gjorde nio matcher. Totalt har han spelat 49 NHL-matcher under karriären. Han har även gjort tre säsonger i Schweiz samt en i KHL. Men nu väntar alltså spel i Frölunda.

– Vi har jagat en back och nu har vi hittat Petteri. En bra tvåvägsback med erfarenhet i massor som kommer att stärka vår backsida, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till kubbens hemsida.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Little stannar i Linköping

Broc Little blir kvar i Linköping. Den offensivt skickliga amerikanen skrev i veckan på ett nytt treårskontrakt med östgötaklubben.

Sedan 2014 har Little tillhört Linköping bortsett från en säsong (2017/18) i Davos. På karriärens 368 SHL-matcher har Little gjort 311 poäng. Han gjorde sin poängmässigt bästa säsong 2016/17. Då blev det 53 poäng på 52 matcher. Förra säsongen noterades han för 29 poäng på 51 matcher.

Alsenfelt avslutar karriären

Sedan en tid tillbaka stod det klart att det inte skulle bli någon fortsättning som spelare i Malmö Redhawks för målvakten Oscar Alsenfelt. Därefter har det diskuterats om Alsenfelt ska ta någon annan position i klubben, men så blir inte fallet. I veckan kom beskedet att han avslutar den aktiva karriären och i stället blir ny sportchef i SDHL.

– Damhockeyn i Sverige är ungefär lika gammal som jag, och vi båda är på en tillväxtkurva där vi kommer kunna dra nytta av varandra. Jag ser oerhört mycket fram emot att bli en del av SDHL och vara med att ta ligan till nästa steg, säger Oscar Alsenfelt till SDHL.se.

Alsenfelt SHL-debuterade säsongen 2011/12 i Växjö Lakers. Han har även representerat MoDo, Leksand och Malmö i högstaligan. Totalt blev det 327 SHL-matcher för Alsenfelt.

Flera spelare lämnar SHL

Brian Gibbons, som spelade i Linköping den gångna säsongen, har skrivit på för tyska ERC Ingolstadt.

Andrew Calof byter Växjö Lakers mot Amur Khabarovsk.

Pontus Netterberg följer inte med HV71 i SHL. I stället fortsätter han karriären i Kristianstad.

Daniel Audette, senast i Örebro, spelar i Lausanne kommande säsong.

Oskars Cibulskis avslutade den gångna säsongen i Brynäs. Nu är han klar för spel i Rytíři Kladno.