Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

19 april 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Oskarshamn värvat en forward, Djurgården har gjort klart med en ny tränare och Lucas Raymond har skrivit kontrakt med Detroit Red Wings.


Oskarshamn värvar

Forwarden Patrik Karlkvist, 28 – där har ni Oskarshamns senaste nyförvärv. Han inledde den här säsongen i finska Sport, men återvände sedan till Modo – en klubb han har representerat sedan 2016. På sina fem säsosnger i Öviksklubben har Karlkvist som minst gjort 32 poäng under en säsong. Hans poängbästa notering är från 2019/20 då han han gjorde 68 poäng på 52 matcher.

Nu har det blivit dags för Karlkvist att göra SHL-debut – i Oskarshamn.

– Det blir en spännande utmaning. Jag vet inte så mycket om Oskarshamn utanför hockeyn och har väl inte järnkoll på klubbens historia, men nu finns det tid att sätta mig in i den. Jag har varit i Hockeyallsvenskan under lång tid och vet vad det innebär att spela mot laget. Det är en liten arena men det gör även att trycket blir så mycket större. Jag har förstått att hockeyintresset är stort i staden, säger Karlkvist till klubbens hemsida.

Karlkvist har skrivit på ett tvåårskontrakt.

...som även har klart med ny målvaktstränare

Karlkvist är inte det enda nyförvärvet Oskarshamn har gjort i veckan.. Det står även klart att Mikael Sandberg blir klubbens nye målvaktstränare.

– Oskarshamn är en hockeytokig stad och det är utvecklande att jobba i den typen av miljö, säger Mikael Sandberg.

Sanberg kommer närmast från Tingsryd där han har varit målvaktstränare sedan 2015. Som spelare har Sandberg representerat klubbar som Linköping och Frölunda. Han var med och vann SM-guld med Frölunda 2005. Han har även två VM-turneringar på meritlistan.

Djurgården har klart med ny tränare

Efter fem säsonger som huvudtränare i Djurgården lämnar Robert Ohlsson klubben. I veckan presenterades hans ersättare – och det är en meriterad sådan. Det är nämligen Barry Smith, 68, som är ny huvudtränare och han har vunnit fem Stanley Cup som ledare. Totalt har han gjrot 20 säsonger som assisterande tränare i världens bästa hockeyliga.

– Det första som man behöver för att nå framgång är ett paraply som täcker allt; tävlingsinstinkt. Man kan vara skicklig och spela fint, men man måste kämpa. Intensiteten måste vara konstant hög, den får aldrig dippa. Det kräver mycket från spelarna, säger Smith till klubbens hemsida.

Det här är inte första gången Smith tränar en klubb i Sverige. Redan 1982/83 tränade han Brunflo i Division 2. Han har även varit i Rögle (1983/84), Malmö (96/97) och 1997-98 var han assisterande förbundskapet till Kent Forsberg i Tre Kronor. Men nu är det alltså Djurgården som gäller och kontraktet är skrivet över nästa säsong.

– Barrys meritlista talar för sig själv. Han har en gedigen hockeybackgrund och är nyfiken på utveckling, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

...sju spelare lämnar klubben

Djurgården gick under söndagen ut med att följande spelare inte blir kvar i klubben: Robin Norell, Tom Wandell, Michael Haga, Kalle Östman, Jesper Pettersson, Simon Johansson och Ryan Stoa. Samtligas kontraktstid går ut, och det blir alltså ingen förlängning.

– Efter utvärdering av säsongen och individuella samtal med spelare med utgående avtal vill vi från Djurgårdens sida tacka Robin Norell, Tom Wandell, Michael Haga, Kalle Östman, Jesper Pettersson, Simon Johansson och Ryan Stoa, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hesmida.

Mattsson till KHL-klubb

Johan Mattsson kom till Frölunda från Timrå 2017. Under sina fyra säsonger i Göteborgsklubben har han vunnit tre titlar – ett SM-guld samt två CHL-titlar. Den här säsongen stod Mattsson 23 matcher i grundserien (elva vinster) samt sex slutspelsmatcher.

– Jag har haft fyra fantastiska säsonger i Frölunda. Jag har gett 100 procent för klubben och alla supportrar. Det har varit en ära att spela för föreningen, säger han till klubben hemsida.

Ny klubbadress blir lettiska KHL-klubben Dinamo Riga.

– Johan har gjort ett bra och framgångsrikt jobb hos oss. Johan är en bra kille som vi önskar lycka till på sitt nya äventyr, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Det står också klart att Jonathan Sigalet lämnar Frölunda. Den kanadensiska backen återvände till klubben från Brynäs under säsongen.

– Jag vill tacka Jonathan Sigalet som gjorde sin sista match i karriären i dag. Han förtjänade något bättre än det här, sa Frölundas tränare Roger Rönnberg efter kvartsfinal fyra mot Rögle.

Raymond skriver NHL-kontrakt

Lucas Raymond, 19, draftades som nummer fyra totalt i höstas av Detroit Red Wings – och nu har Raymond skrivit på för NHL-klubben. Red Wings meddelade i veckan att Raymond skrivit ett entry-level kontrakt för de tre kommande säsongerna.

– En dröm som går i uppfyllelse. Jag började spela i Frölunda som treåring och det är min klubb, men jag har alltid siktat mot NHL, säger Lucas Raymond till Frölundas hemsida.

Lucas Raymond debuterade i SHL med Frölunda säsongen 2018/19. Då blev det tio matcher, och därefter har rollen vuxit för varje säsong. I fjol blev det tio poäng på 33 matcher. Den här säsongen har Raymond haft vissa skadeprobem. Därför blev det bara 34 matcher. På dessa har 19-åringen levererat sex mål och tolv assist.

Nio spelare lämnar Malmö

I veckan gick Malmö ut med att nio spelare från den här säsongens trupp inte blir kvar i Redhawks – och det handlar om målvakten Lars Volden, backarna Patrik Hersley, Linus Cronholm och Jesper Jensen Aabo samt forwards Axel Wemmenborn, Oskar Magnusson, Jan-Mikael Järvinen, Matt Puempel samt Joe Veleno, som har varit inlånad från Detroit Red Wings.

– Vi önskar dem all lycka, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Det är redan nu klart att Axel Wemmenborn fortsätter sin karriär i AIK. Det skriver den allsvenska klubben på sin hemsida.

En annan som lämnar Redhawks är målvaktstränaren Henning Sohlberg. Han har haft den rollen i de fyra senaste säsongerna.