20 FRÅGOR MED LARS JOHANSSON

10 februari 2023 11:00
20 frågor

Lars Johansson är näste spelare vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar den 35-årige målvakten om sin orienteringsbakgrund, bästa matchen i karriären samt vem som skjuter hårdast respektive lösast i Frölunda.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Max Friberg (Frölunda) får forwardsplatsen. En fruktansvärt bra tvåvägsspelare. Väldigt laglojal. Linus Söderström (Skellefteå) blir målvakt. Ganska ung och spelar fantastiskt bra just nu. Jag hade nog tagit Theodor Lennström på backplatsen (Färjestad). En väldigt bra spelare och kanonbra i powerplay. Han får styra powerplay i mitt lag.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Jag skulle vilja ha Marcus Högbergs smidighet.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Idrottslärare kan jag tänka mig att jag hade varit.

4. Vilken är den bäste spelare du mött?

– Första åren i Ryssland mötte jag Pavel Datsyuk. Han hade passerat sin bästa tid, men man såg vilken oerhört skicklig spelare det är. Han var häftig att se. Sedan hade jag Kirill Kaprizov (108 poäng i NHL förra säsongen) i laget, men han mötte jag aldrig på match.

5. När har du varit som mest starstruck?

– När ”Henke” (Lundqvist) var med några träningar under förra vevan jag var i Frölunda. Då var han en av världens bästa målvakter. Det kändes stort.

6. Vilka personer har betytt mest för din karriär?

– I grund och botten är det föräldrarna. De har alltid ställt upp. Jag är inte från någon hockeyfamilj, men det har skjutsats och hämtats. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat till sport.

7. Om du inte är från en hockeyfamilj, hur blev det hockey för dig?

– Jag provade på allt. Det var hockey, fotboll, orientering, friidrott och allt vad det var. Jag gillade hockeyn mest bara. Jag höll på med andra sporter fram till att var 15 år.

8. Hur bra var du i orientering?

– Jag var bra när jag var yngre Jag är från en orienteringsfamilj. Hela familjen, föräldrarna, två systrar och en bror, höll på med det.

9. Blir det orienteringstävling nu när familjen ses?

– Haha, nej vi har lagt av med det. Brorsan är för bra.

10. Vilken arena i SHL är roligast att spela i? Du får inte välja Scandinavium.

– I Ängelholm är det alltid bra tryck. Det högljutt, men det är tufft att spela där mot Rögle.

11. Vilken match i karriären är din bästa?

– Den häftigaste var nog en semifinal med CSKA Moskva 2017/18. Jag startade inte, men kom in efter fem minuter när vi låg under med 0-2 och vi vände och vann med 3-2 efter sudden. Så jag höll nollan och gjorde några bra räddningar i övertiden innan vi avgjorde. Den håller jag högt.

12. Vad är det märkligaste du varit med om kring hockeyn?

– Vissa grejer passar kanske inte att trycka, haha. Men kanske när jag nästan blev utmanad i en fajt i AHL, men det blev inget av det. Som svensk är man inte riktigt van vid det. Det blev bråk och deras målvakt fick matchstraff. När han skulle åka till omklädningsrummet skulle han åkte förbi vårt mål. Då började han åka mot mig, men då kom linjedomaren och plockade bort honom.

13. När var du riktigt lycklig senast?

– Ena grabben fyllde år nyligen. Under hans födelsedagskalas var jag riktigt lycklig.

14. Vem var du i skolan?

– Jag var nog blandning av sportkille och en plugghäst.

15. Vem skjuter hårdast respektive lösast i laget?

– Hårdast skjuter Christian Folin. Vem ska vi slänga under bussen? Jacob Nilsson skjuter lösast. Vi får se vad han säger om att få den, haha.

16. Vad var det senaste du googlade?

– ”Hur många bor det i Indonesien?” Det blir sådana googlingar när man ska försöka fram svaren i ”På Spåret” innan lagen har svarat.

17. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Senast vi vann SM-guld med Frölunda (2016), men jag kör en tvist på den. Jag skulle vilja stå i målet i stället för att sitta skadad på bänken.

18. Vad var det senaste materiella tinget du köpte?

– Jag köper inte så mycket grejer. Det var längesen jag köpte något. En stekpanna till köket kan det ha varit.

19. Hur bra är du som kock?

– Medel. Jag är inte jättebra, men tycker det är ganska kul.

20. Med tre barn där hemma, hur stora utsvävningar blir det?

– Oerhört basic. Väldigt sällan gör jag några spännande måltider. Utan det är mycket köttfärssås, korvstroganoff och taco. Sedan kan man rulla på det fram till att man kan dra fram grillen i sommar, haha.