20 frågor med Christian Folin

17 december 2021 11:00
20 frågor

NHL-debuten, ett nervöst möte med fotbollslegendaren Thierry Henry och hur det var att som 19-åring få beskedet att han hade blivit trejdad till en lägre rankad juniorliga i USA. Det och mycket mer berättar Frölundas backbjässe Christian Folin om när han får 20 frågor.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Får jag välja mig själv? Jag tar mig själv som back. Som målvakt tar jag (Gustaf) Lindvall. Jag lärde känna honom lite när vi var i landslaget. Som forward vill jag ha Robert Rosén. Han är en bra spelare och är skön att fika med. Han gillar att ta en kaffe och bulle.

2. Du som kommer från tio år i Nordamerika. Hur mycket fika var det där borta?

– Det var dåligt faktiskt. De sista åren hade jag i alla fall några svenskar i laget som jag kunde ta en fika med här och där. Det är absolut någonting jag gillar med att vara hemma. Det finns kaffe på bussen och man kan gå ner och ta en kopp. Det är inget jag är van med från där borta.

3. Hur många kaffekoppar blir det en vanlig dag?

– Jag brukar hålla mig till tre. Fyra om det är en bra dag. Jag försöker hålla det på en bra nivå.

4. Är du noggrann med vad du stoppar i dig?

– Jag brukar säga att man måste äta för att prestera. När det finns tillfälle att unna sig och göra magen glad får man ta tillvara på tillfällena. Generellt är jag ganska strikt med vad jag äter, speciellt på sommaren.

5. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Löpning är inte superkul. Jag har börjat gilla att köra bänkpress. När man är i Frölunda får man köra mycket bänkpress och det har jag börjat uppskatta.

6. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Det är många, men jag skulle säga Sidney Crosby för några år sedan, när han var bäst i världen. Det var en rolig upplevelse att möta honom. Han var helt dominant och gjorde lite vad han ville. Han leker hockey på ett annat sätt än många andra.

7. Har du varit starstruck någon gång?

– Jag träffade Thierry Henry i Montreal. Han var på läktaren när vi spelade och jag fick komma upp och säga hej till honom efter matchen. Jag pratade lite med honom och då blev det nästan att jag stammade lite. Det var fräckt. Eftersom jag håller på Arsenal var Henry en spelare jag följde när han spelade där.

8. Hur kom det sig att du fick träffa honom?

– Han signade som huvudcoach för fotbollslaget i Montreal. På morgonvärmningen fick jag höra att han skulle vara i ishallen. Då sa jag till en av våra medieansvariga att jag skulle vilja träffa Henry om det gick. Då sa han: ”Klart du får göra det”, och tog med mig upp. Det var coolt.

9. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Jag har ett färskt hockeyminne från i våras som var roligt att uppleva (SM-guld med Växjö). Att spela första NHL-matchen var också otroligt speciellt. Jag blev inslängd i en match med Minnesota och fick spela lite över 19 minuter. Jag gjorde assist och var +3. Det var en rolig debut. Men ett SM-guld är inte heller fel.

10. Höll du på med några andra idrotter än hockey som ung?

– Jag spelade fotboll. I sjuan till nian gick jag faktiskt fotbollsklass. Jag hade tre timmar fotboll på skoltid. Jag var ganska duktig på det, men till slut blev det hockey och det var väl ett bra val.

11. När gick hockeyn förbi fotboll i det du satsade på?

– I samma veva som Frölunda hörde av sig och ville att jag skulle spela i deras U16-lag. Det var i årskurs 8. Jag spelade i Frölundas U16-lag och gick klart fotbollsskolan.

12. Om du ska jämföra din spelstil på fotbollsplanen med någon storspelare, vem skulle det bli?

– Jag skulle vilja se mig själv som en Steven Gerrard ungefär. En som tar stora kliv på mittfältet, en bollvinnare och med ett farligt skott.

13. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Nej, faktiskt ingenting. Jag är extremt stolt över resan jag har gjort och är väldigt nöjd med valen jag har gjort.

14. Vad var det senaste du googlade?

– Jag och Niklas Rubin har börjat kolla på Ronny och Ragge. Jag googlade gamla Fordbilar faktiskt.

15.Vem var du i skolan?

– Jag gillade så fort det blev tävling. Jag gillade rasterna och jag gillade idrotten. Jag var helt okej på de flesta sakerna. Jag pluggade college två år så helt bakom flötet kan jag inte vara.

16. Vad var det som lockade med college?

– Just då fanns det ingen plats i Frölundas a-lag. Jag var inte tillräckligt bra för att spela där. Då kände jag att det kunde vara bra att sticka över till USA och få ett äventyr och en utbildning. Det lockade mer än att spela i Division 1 eller 2. Det var en rolig grej att testa på.

17. Vilken är din största motgång?

– När jag blev trejdad från en juniorliga i USA till en lägre juniorliga. Jag var 19 år och fick ett samtal från coachen om att åka till ett annat ställe. Det är nog den största motgången, men också något som har gjort mig till den spelare och människa jag är i dag. Jag lärde mig hur det går till där borta och att jag behöver jobba ännu hårdare för att ta mig dit jag vill. Man får inte bara saker, man måste jobba för det.

18. Hur gick det till när du fick byta lag och liga?

– Det var jättespeciellt. Jag fick ett telefonnummer och blev tillsagd att ringa det numret, som gick till den nye tränaren. Då sa han att de skulle komma och hämta mig klockan 12 på torsdag på en bensinstation. Då stod jag där med alla mina kläder, min hockeyutrustning och mina klubbor. Sedan kom bussen med mitt nya lag, där jag inte kände någon. Jag hoppade på bussen och åkte vidare med dem i sju timmar till en annan stad. På fredagen var det match och sedan spelade vi match även lördag. Därefter åkte vi hem till min nya hemstad. Då hade de inget boende till mig, utan jag fick bo hemma hos tränaren i en månad ungefär. Jag har upplevt en hel del roliga saker genom det här hockeylivet. Det är något jag stolt över, att jag har tagit mig igenom det. För det är inte alltid superlätt att var hockeyspelare på resande fot i USA.

19. En månad är ändå ganska lång tid att vara inneboende. Hur gick det och har du någon kontakt med tränaren i dag?

– Den tränaren var fantastisk och han hjälpte mig otroligt mycket. Jag har kontakt med honom då och då. Han hade ganska bra koll på mig där när jag spelade där borta och jag tror även att han har kollat några av matcherna nu när jag spelar Sverige.

20. Nämn tre tv-serier du gillar?

– Vänner, Breaking Bad och Ronny & Ragge.

Här är samtliga intervjuer i serien 20 frågor.