SHL-REKORDET: FORTFARANDE PULS NÄR MAN KLIVER UT TILL FÖRSTA TEKNINGEN

7 december 2022 15:00
#SHLREKORDET

I slutet av november gick Joel Lundqvist förbi Jan Sandström och blev den spelare som spelat flest matcher genom alla tider i grundserie, play-in och slutspel. Den 1 048:e matchen spelades – liksom den allra första – borta mot Luleå. Här delar Joel Lundqvist med sig av sina tankar om rekordet och vad som hänt sedan debuten år 2000.


Den 7 oktober 2000 debuterade en 18 år gammal Joel Lundqvist i dåvarande Elitserien. Hans Frölunda mötte Luleå i Delfinen och vann med 2–1.

– Jag kommer inte ihåg så mycket från matchen, mer än att jag bildade kedja med Pär Edlund och Peter Ström. Det är lite extra kul eftersom Pär varit vår fystränare under alla år jag varit i Frölunda.

– Det var stort att få debutera i Elitserien och jag minns att jag kände mig väldigt ödmjuk inför framtiden. Jag visste inte vad som skulle följa, så det känns lite overkligt att sitta här med alla de här matcherna i bagaget, säger Joel Lundqvist och skrattar till.

Det var, skulle det visa sig, den första matchen i en rekordartad karriär. Spolar vi fram bandet till den 29 november 2022 kommer vi fram till match nummer 1 048 i den karriären – en match mer än tidigare rekordinnehavaren Jan Sandström.

– Jag fick reda på det ett par dagar innan. Det är väl alltid lite speciellt med den typen av match, men det förändrar ingenting i hur jag förbereder mig är eller tänker inför en match. Det är en kul grej som man kan titta tillbaka på efter karriären och vara stolt över, menar Joel.

– Faktum är att jag fick en hälsning av Jan Sandström efter matchen, det var snyggt gjort av honom. Han var en väldigt duktig spelare som var viktig för Luleå i många år, konstaterar Joel.

Cirkeln slöts i Luleå

En kuriositet i sammanhanget är att såväl match nummer ett som nummer 1 048 kom för Frölunda mot Luleå – i Luleå. Båda matcherna vann dessutom Frölunda i ganska målsnåla historier. Ett sammanträffande som faktiskt återkommer ytterligare en gång.

– Det är klart att man gärna vill vinna den typen av matcher, det ger ju lite roligare associationer när man pratar om det i efterhand om man har fått med sig en vinst, skrattar Joel.

En kvalificerad gissning säger att det pirrade mer i magen på Joel Lundqvist den 7 oktober 2000 än det gjorde den 29 november 2022. Men hur är det egentligen nuförtiden, finns det några matchnerver att tala om hos 40-åringen?

– Jo, men det gör det absolut, svarar Joel. Det är klart att jag blivit bättre på att hantera det med åren. När jag var yngre kunde jag vara spänd hela dagen inför en match på kvällen, så är det väl inte längre. Men det ger fortfarande puls när man kliver ut till första tekningen. Det vill man ha, det är en skön känsla.

Rekordmatchen borta mot Luleå föregicks inte av några ceremonier eller åthävor runt jubileet, men det är något Joel Lundqvist tidigare fått uppleva. Inte minst efter att han gjort 1 000 tävlingsmatcher för Frölunda.

– Då var det en stor ceremoni innan nedsläpp med gamla lagkompisar, nuvarande lagkompisar, presenter, tal och min familj var med på isen. Där var det mycket känslor och jag var väldigt påverkad. Att gå direkt från det till att spela match var speciellt, medger Joel.

Med på många topplistor

Tar man en titt i rekordböckerna är det inte bara i kategorin antal spelade matcher i SHL (grundserie, play-in och slutspel) Joel Lundqvist ligger bra till. Han är topp tio även när det kommer till totalt antal poäng, totalt antal assist och totalt antal utvisningsminuter. Men frågar du honom själv har det där med statistik ingen större betydelse.

– Nej, statistikkategorier hit och dit bryr jag mig inte så mycket om. Det är vinsterna jag bryr mig om, att få vinna mästerskap.

Av den varan har det blivit en hel del för Joel Lundqvist. Han kan stoltsera med tre VM-guld, fyra SM-guld och fyra CHL-guld. Det är också guldmatcherna som sticker ut när Lundqvist själv får plocka fram några favoritmatcher från karriären.

– Det är helt klart de stora matcherna, finalerna, som sticker ut. Även hyllningen i Scandinavium sticker ut eftersom det var så mycket känslor, inför, under och efter matchen.

– Men det finns också tuffa stunder i karriären som sitter kvar där i minnet, fortsätter Joel. Jag minns säsongen 2010/11, den enda säsongen i min Frölunda-karriär då vi missat slutspel. Inför sista matchen i grundserien, borta mot Luleå, riskerade vi att hamna i kvalserien. Det var samtidigt Niklas Anderssons sista match i Frölunda.

– Vi vann matchen med 1–0 och Niklas gjorde målet som gjorde att vi slapp kvalserien. Det var en riktigt tuff säsong och en blytung match att spela.

”Då hade jag varit slut som spelare

Efter 1 048 SHL-matcher skulle man kunna tro att Joel Lundqvist blivit lite blasé, att han slår på autopiloten, gnuggar hockey i 60 minuter och stämplar ut efter ett gott dagsverke. Men det kunde nog inte vara längre ifrån sanningen.

– I grund och botten älskar jag att tävla, konstaterar Joel. Jag har alltid vetat att det är grunden i mitt spel. Om jag hade börjat tappa i inställning och förberedelse inför match… då hade jag varit slut som spelare. Mitt signum är att komma mentalt förberedd till varje match och vara fokuserad och närvarande på isen.

– Det kommer inte av sig själv, det kräver att du sätter press på dig själv, fortsätter Joel. Under åren har jag i omgångar jobbat med mentala rådgivare, antingen individuellt eller i laget. Det har gett mig några olika verktyg som gör det lättare att hantera press, ångest och trycket man kan uppleva som elitidrottare.

”Fan, jag måste få ordning på grejerna”

Utöver den mentala träningen har Joel Lundqvist tvingats justera både spel och sin fysiska träning för att klara av att spela på SHL-nivå som 40-åring.

– De senaste 5–10 åren har jag känt att jag varit tvungen att anpassa mitt spel och jobba med min fysik för att hänga med. Det har funnits stunder då jag känt att fan, jag måste få ordning på grejerna.

– Jag lägger mycket tid på rörlighetsträning och är faktiskt betydligt rörligare nu än jag var i yngre dagar, menar Joel. Jag försöker generellt träna smartare och mer individanpassat för vad som passar just mig.

Kunde gå runt i tron att man gjort en bra match

Ja, ser man tillbaka på ishockeyn som spelades då Joel Lundqvist gjorde entré i dåvarande Elitserien skiljer den sig en hel del från den som spelas i dagens SHL.

– Det var den gamla skolan då, skrockar Joel. Spelet går otroligt mycket fortare idag, men det är ju inte unikt för ishockeyn, så är det i alla idrotter. På den tiden var det inte så stor spelaromsättning som det är idag, vilket ställer högre krav på dagens SHL-organisationer. Du måste få ihop en ny grupp på kortare tid, få alla att förstå spelsystem och så vidare.

– En annan skillnad idag är hur mycket spelet analyseras, både utifrån och inom lagen, fortsätter Joel. När jag slog igenom var det inte direkt något snack om corsi eller underliggande statistik. På sin höjd kunde man få en VHS-kassett med klipp från senaste matchen. Ganska ofta gick man nog runt i tron att man gjort en bra match fast en djupare analys säkert visat på en massa fel och brister, haha.

Efter 1 048 matcher är det givetvis många spelare som passerat förbi under Joel Lundqvists SHL-karriär. När han ombeds lyfta fram några som betytt lite extra funderar han en stund innan han svarar.

– I unga år hade jag väldigt roligt med Jari Tolsa och Magnus Kahnberg. Vi var i samma situation och kom upp i A-laget samtidigt. Vi fick vinna tidigt och insåg, mycket tack vare de äldre i laget med Niklas Andersson i spetsen, vad som krävs. Det var betydelsefullt för mig.

– I dagens Frölunda sticker killar som Nicklas Lasu, Mats Rosseli Olsen och Max Friberg ut. Givetvis också Ryan Lasch som betytt mycket för min egen del vad gäller målskytte och spel i powerplay, men också för vårt offensiva spel som lag.

Inför den här säsongen skrev Joel Lundqvist på ett ettårskontrakt med Frölunda. Håller han sig skadefri landar han på runt 1 080 matcher efter grundserien, och kanske ett gäng ytterligare i slutspelet. Men sen då?

– Jag har bara den här säsongen i huvudet, det är fullt fokus här och nu, säger Joel. Jag inser så klart att slutet väntar runt hörnet, men i dagsläget finns inga beslut tagna om framtiden.