Resultat: Gustaf Wesslau höll kvar HV71 högst upp i tabellen

25 november 2012 18:38

Gustaf Wesslau var bara 67 sekunder från att hålla nollan i söndagens toppmöte mot Skellefteå. HV71-målvaktens 26 räddningar blev också tillsammans med Marcus Nilsons och William Karlssons mål matchavgörande i 2-1-segern mot SAIK. I kvällens andra match blev Linköpings Erik Lindhagen, Carl Söderberg och Andreas Andersson matchhjältar i 2-1-segern mot AIK.


HV71 - Skellefteå

Skellefteå ledde skotten med 10-8 efter 20 minuter i Kinnarps Arena, men HV71:s comebackande målvakt Gustaf Wesslau höll tätt och den första periodens ende målskytt var i stället HV71:s Marcus Nilson. HV-spelaren blev snyggt frispelad efter att Patrik Carlsson stulit pucken av Skellefteås Joakim Lindström och sedan vackert serverat en fri Nilson, som i sin tur kyligt la in 1-0 bakom SAIK:s målvakt Markus Svensson.

- Nilson gör det bra. Jag tycker att det är ganska hög fart, men inte så många öppna lägen. Det känns att det är lite extra som står på spel och nu ska vi försöka få lite längre anfall, sa HV:s Patrik Carlsson om Nilsons elfte mål för säsongen och matchen till C More.

- En bra period av oss. HV har lite flyt på sitt mål och det är inte alltid det lag som för spelet som leder, men sån är hockeyn och nu är det bara att köra på, sa Skellefteås comebackande Fredrik Lindgren till samma kanal.

William Karlsson gav sedan HV71 ledningen med 2-0 när han på egen hand 01:17 in på den andra perioden stal pucken och skrinnade ifrån SAIK-försvaret, för att sedan säkert förvalta sitt friläge.

- Nu ska vi fortsätta som vi har gjort och samtidigt försöka undvika utvisningar, sa HV:s 2-0-skytt Karlsson efter 20-21 i skott och just 2-0 efter 40 minuter.

- HV är ett bra lag på hemmaplan, men det är bara att fortsätta att jobba på så kommer målen, sa SAIK:s Oscar Lindberg.

Till slut lyckades också Lindbergs Skellefteå näta, när Erik Forssell forcerade in pucken 18.53 in på den tredje perioden. Men närmare än 2-1 kom aldrig västerbottenslaget den här kvällen.

- Wesslau var bra och vår reducering kom för sent. HV71 är bra och tyvärr är vi inte nog heta i våra lägen och även kanske ger de lite väl enkla lägen på deras mål, sa Forssell efter matchen.

- Vi var väl lite mer effektiva i dag och det är skönt att ligga kvar högst upp i tabellen, sa HV:s Johan Davidsson efter HV:s nionde (!) raka hemmaseger mot Skelllefteå.

HVTV: Wesslau efter segern mot Skellefteå

AIK - Linköping

AIK skapade mer (14-6 i skott) i den första akten och det syntes att stockholmslaget var ute efter säsongens första seger mot Linköping, då LHC inför söndagens drabbning på Hovet hade 2-0 i inbördes möten.

Men det man främst kommer att komma ihåg från den första perioden är ändå Elitseriens skyttekung Carl Söderbergs 20:e mål för säsongen, där han soloåkte genom AIK:s försvar innan han la in 0-1 bakom AIK:s målvakt Daniel Larsson.

Hur som helst svarade "Gnagets" Joakim Nordström bara 23 sekunder senare när han tog tillvara på uppspelsslarv av LHC och 1-1 var också ställningen efter 20 minuter.

- Tycker det är ganska dåligt tempo och slarvigt spel. Vi ska försöka ta tillvara på deras misstag som de gör i mittzon, sa AIK:s målskytt Nordström till C More.

AIK fortsatte att skapa mer, men vi fick inte se några mål i den andra perioden, därmed fortsatt 1-1 efter 40 minuter. Skotten så långt 24-12.

- Han (Andreas Andersson) har ganska fri sikt på många av våra skott, så vi måste skapa mer trafik framför deras mål, sa AIK:s Liwing.

- Man kan inte stirra sig blind på skotten och 1-1 efter två perioder är inte underkänt, sa LHC:s Magnus Johansson.

Matchavgörandet kom 16:56 in på den tredje akten när Linköpings Erik Lindhagen med sitt första mål för säsongen distinkt satte 1-2 till LHC. Östgötalagets härförare Söderberg noterades samtidigt för sin andra poäng i matchen, då han och Magnus Johansson stod för assisten.

- Skönt och få hänga dit den och skönt att kunna vinna trots att vi inte spelar så bra. Riktigt kul, man har nästan glömt bort hur det är att göra mål, sa LHC:s matchvinnare och 2-1-skytt Lindhagen om matchen och sitt första mål för säsongen.

Tack vare kvällens fullträff har Elitseriens skyttekung och tvåan i poängligan, Linköpings Söderberg, nu gjort har minst ett mål per match de fem senaste matcherna och minst en poäng per match i sina åtta senaste matcher.

Segern var också Linköpings tredje raka för säsongen mot AIK.
- Vi har lägen i den tredje, men någonting kanske fattas framåt, då vi spenderar mer tid i anfallszon än vad Linköping gör, men ändå förlorar. Vi blir straffade för våra misstag, sa AIK:s tränare Per-Erik Johnsson. 31-18 i skott till hans AIK, men alltså 2-1 i mål och tre poäng till Linköping.

LHC-TV: Lindhagen efter segern mot AIK