Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

5 december 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis Luleå värvat två spelare och Mikko Manner har förlängt sitt avtal med Brynäs.


Manner och Ölund har förlängt med Brynäs

Mikko Manner, 48, kom till Brynäs som ny huvudtränare inför den förra säsongen. Under sin första säsong i klubben tog han Brynäs till åttondelsfinal. På meritlistan har Manner även tre finska ligaguld, två VM-guld samt OS-guld med Finland. Nu är Manner klar för ytterligare två år i Brynäs.

– Den resa vi inledde med Mikko förra året fortsätter och vi ser fram emot att jobba vidare tillsammans även nästa år. Mikkos ambition, vilja att vinna och hans värderingsstyrda ledarskap passar bra in i vad vi som klubb vill stå för, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Även Linus Ölund har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med Brynäs. Han kom till klubben som 14-åring och har gjort över 300 matcher i föreningen. 25-åringen gjorde en säsong i Nordamerika 2018/19 och därefter har han gjort fyra raka säsonger i Brynäs. Ölund har den här säsongen gjort elva poäng på 24 matcher.

– Vi är väldigt glada över att Linus väljer att stanna hos oss i ytterligare två säsonger. Han är viktig för oss både på och utanför isen. Han är en del i vår stomme och en fin kulturbärare för Brynäs IF. Det har aldrig varit något tvivel från vår sida att Linus ska vara kvar, säger Johan Alcén.

...som även har plockat in finsk back

Mikko Niemelä kommer att spelas i Brynäs resten av säsongen. Gävleklubben har lånat in backen från Kärpät. Den 187 centimeter långe finändaren har vunnit tre finska ligaguld under karriären. I Kärpät har han haft Mikko Manner som tränare och tidigare i karriären har han även spelat med Tomi Karhunen, David Sklenicka och Hannes Björninen.

– Jag ser mig som en pålitlig och lojal spelare som alltid försöker spela med stort hjärta och som sätter laget först. Jag är bra på skridskorna och jag tror att det kommer göra att jag passar bra i SHL. Jag ser fram emot att träffa laget och supportrarna och kommer ge mitt allt för Brynäs, säger Niemelä till klubbens hemsida.

Duo till Luleå

Luleå har den gångna veckan stärkt truppen med två spelare – Mario Kempe samt Tomi Sallinen.

Kempe har tidigare spelat SHL-hockey med Rögle, Djurgården och MoDo. Sedan 2014 har han dock spelat utomlands. Det har blivit två och en halv säsong i Noramerika (70 NHL-matcher) samt fem och en halv säsong i KHL. Hans kontrakt med Luleå sträcker sig till 2025.

– Det känns väldigt bra att vi nu gjort klart med Mario Kempe för den här och nästa säsong. Han är en teknisk spelare med riktigt bra skridskoåkning. Vilket gör att vi tror att han kommer passa alldeles ypperligt i vårt sätt att spela. Dessutom har han gott om erfarenhet från matcher på internationell toppnivå, vilket är en extra bonus ju längre säsongen går, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Luleå blir Tomi Sallinens femte SHL-klubb. Han har tidigare spelat i Leksand, Djurgården, Färjestad samt Brynäs. Han kommer närmast från spel i tjeckiska Kometa Brno, men dessförrinnan spelade han tre och en halv säsong i Brynäs.

– När Tomi blev tillgänglig för oss så passade det rätt bra, utifrån att vi avancerat i CHL-slutspelet och även fått några skador. Vi känner att han kommer kunna passa bra in hos oss med sitt spelsätt och användbarhet, säger Stefan Nilsson till klubbens hemsida.

Örebro lånar från MoDo

Rihards Marenis öste in poäng i Vita Hästen förra säsongen. Han gjorde 36 poäng på 33 matcher i HockeyAllsvenskan. Till den här säsongen skrev han på för MoDo, men där har han inte riktigt fått det att lossna. Det har blivit tio poäng på 23 matcher. Nu byter den lettiske 29-åringen klubb. Han lånas in av Örebro resten av säsongen.