Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

25 april 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Växjö värvat från Oskarshamn, Ty Rattie har skrivit på för Linköping och David Rautio fortsätter karriären i Timrå.


Lakers värvar Cooper

Brian Cooper kom till Oskarshamn 2020 och har de två senaste säsongerna spelat med klubben i SHL. Där har han imponerat stort och den gångna säsongen blev det 15 poäng på 50 matcher och han tog plats i USA:s OS-lag. Nu blir det dock en flytt för den 28-årige backen, men inte särskilt långt. Han blir kvar i Småland, men har skrivit på för Växjö.

– Brian har imponerat storligen på oss de sista två åren. Han spelar ett spel som vi tror kommer passa väldigt bra in hos oss, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Kontraktet gäller de två kommande säsongerna.

Olsson till Skellefteå

Skellefteås första värvning till nästa säsong är backen Anton Olsson, 19. Han har Åstorps IK som moderklubb, men har de fem senaste säsongerna spelat i Malmö Redhawks. Han debuterade i högstaligan 2019/20 och har totalt 83 SHL-matcher på meritlistan. Olsson, som är draftad av Nashville Predators, och Skellefteå är överens som ett avtal som sträcker sig till våren 2024.

– Det känns bra att göra klart med Anton. En ung spelare som hunnit med mycket för sin ålder. Vi hoppas kunna hjälpa honom i sin utveckling som allroundback, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Tjecksk spelare klar för Oskarshamn

Jiri Smejkal. Där har ni Oskarshamns senaste värvning. Det är en tjeckisk forward som fyller 26 år i november. Han kommer närmast från två säsonger i den finska ligan. Den gångna säsongen tillhörde han Pelicans och där snittade han över en poäng per match (45 poäng på 44 matcher). Han har även spelat två säsonger i den kanadensiska juniorligan, gjort 26 matcher i KHL samt spelat tre säsonger i den tjeckiska högstaligan.

– Jag spelade center när jag var yngre men de senaste fem-sex åren har jag mestadels spelat ute på vänsterkanten. Jag tycker själv att jag är stark, bra på pucken, använder kroppen mycket i mitt spel och gillar att vara framför mål. Samtidigt är jag inte rädd för att blockera skott och spela ett bra försvarsspel. Kort sammanfattat skulle jag säga "two-way-power forward", säger Smejkal till Oskarshamns hemsida.

Kontraktet gäller de två kommande säsongerna.

SHL-duo skriver NHL-kontrakt

Strauss Mann har tillhört toppmålvakterna i SHL den gångna säsongen. Amerikanen stod 22 matcher för Skellefteå och hade på dessa 91,4 i räddningsprocent och i snitt släppte han in 2.19 mål per match. Succén i SHL har gjort att den 23-årige målvakten har skrivit på ett NHL-kontrkakt. Mann och San Jose Sharks är överens om ett ettårskontrakt.

Även Simon Edvinsson har skrivit på sitt första NHL-avtal. Den talangfulle backen draftades som nummer sex av Detroit Red Wings förra sommaren. Nu har Edvinsson gjort klart för tre säsonger med NHL-klubben. 19-åringen kommer från en stark säsong med Frölunda. Han snittade nästan 20 minuters istid per match och noterades för 19 poäng på 44 matcher i grundserien.

Timrå värvar rutinerad målvakt

David Rautio är klar för en ny klubb. Den rutinerade målvakten har skrivit på ett ettårskontrakt med Timrå.

– I David får vi en mycket erfaren målvakt som vet vad som krävs för att prestera på denna nivå. Det är en riktigt tekniskt skolad målvakt med bra positionsspel. Vi kommer ha ett bra målvaktspar i jacob och David under den kommande säsongen, säger Michel Zajkowski, målvaktstränare i Timrå.

Rautio debuterade i SHL redan säsongen 2004/05. Debuten skedde i Luleåtröjan och totalt har han gjort över 300 matcher i SHL. Utöver Luleå har Rautio representerat Brynäs och Linköping i högstaligan.

Rattie byter Timrå mot Linköping

Ty Rattie gjorde stor succé under sin första SHL-säsong. Han slutade på åttonde plats i SHL:s poängliga med 47 poäng. Särskilt i powerplay visade han sig vara vass. Han gjorde 13 mål i numerärt överläge – näst bäst i ligan. Nu står det klart att den högerfattade forwarden stannar i SHL, men inte i Timrå. I stället har han skrivit på ett treårskontrakt med Linköping.

– Vi identifierade tidigt att Ty var ett namn för oss och vi har därefter jobbat hårt för att få till det. Det känns väldigt kul att han vill komma till Linköping och vara en del av resan som vi har påbörjat. Vi vill ta nästa steg och rekrytering av Ty är ett steg i den riktningen. Han är en spelartyp som kommer att passa bra in i vårt lag, säger Linköpings General Manager Niklas Persson till klubbens hemsida.

En annan LHC-nyhet: Arvid Costmar har förlängt sitt avtal med klubben. 20-åringen gjorde den gångna säsongen sju poäng på 48 matcher. Costmar, som har Motala AIF som moderklubb, har 82 SHL-matcher på meritlistan.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Backen Philip Samulesson och forwarden Joakim Thelin kommer inte att spela i Oskarshamn nästa säsong. Det har inte presenterats av några nya klubbar.

Även två spelare i Malmö har fått beskedet att leta efter nya klubbar. Det handlar om Kalle Östman och Lars Bryggman.

Sami Rajaniemi, som den gångna säsongen vaktade målet i Timrå, har skrivit på för finska HPK. Även Juuso Puustinen, senast i Örebro, flyttar hem till Finland. Han är klar för JYP.

Linus Andersson bytte Djurgården mot Leksand under säsongen, men det blir ingen fortsättning i dalaklubben för Andersson.

Backen Kristaps Zile och Örebro går skilda vägar.