Nedsläpp: Hersley tillbaka i hett klassikermöte

23 januari 2014 17:58

Denna torsdagskväll innebär en fullspäckad SHL-omgång som bland annat innehåller två riktiga rivalmöten och inte minst ett flertal heta streckstrider. Vitala poäng på spel helt enkelt. Det är det bland annat i säsongens fjärde klassikermöte mellan Brynäs och Leksand - där respektive lag får tillbaka nyckelspelare efter skador.


Sviter av serverproblem

Under onsdagen och torsdagen har SHL:s hemsidor varit otillgängliga på grund av serverproblem. Driften är igång i begränsad skala. Exempelvis liverapporteringen från matcherna kan fungera svajigt, men det jobbas fortfarande intensivt för att saker och ting ska fungera så bra som möjligt.

Linköping - Skellefteå

Linköping har sedan senaste matchen mot Luleå fått ett skadeavbräck i viktige backen Jonas Junland. Ljumskproblem spökar där. Jesper Pettersson tar hans plats i backparet med Daniel Rahimi. Amerikanske forwarden Chad Kolarik är tillbaka efter frånvaro mot Luleå senast. Han är tillbaka i kedjan med Jonas Almtorp och Johannes Salmonsson. Jakub Vrana blir därmed extraforward. Backen Linus Hultström är utlånad till allsvenska Oskarshamn.

Hos serieledarna, Skellefteå närmare bestämt, saknas fortfarande backen Johan Alm och forwarden Pontus Petterström på grund av skada. Backparen är intakta men det görs en del omkastningar i kedjorna - endast fjärdekedjan med John Norman, Adam Pettersson och Martin Lundberg är intakt från matchen mot HV71 senast. Oskar Sundqvist går bland annat in som tredjecenter. Petter Emanuelsson blir, som Sundqvist varit senaste matcherna, extraforward. Rasmus Edström, extraback senast, utgår. Markus Pettersson är placerad där istället. Stefan Steen får chansen mellan stolparna istället för Markus Svensson.

MODO - Växjö

Hemmalaget MODO tar sig an kvällens match med i stort sett samma manskap som straffbesegrade Frölunda tidigare i veckan. Saknas gör fortfarande backarna Viktor Lööv och Nichlas Torp, samt de offensiva korten Gustav Possler, Peter Öberg och David Gunnarsson. Ryske forwarden Kirill Kabanov från NHL-lagets New York Islanders organisation är inte spelklar ännu. Junioren Fabian Norberg tillkommer som extraback. I de offensiva leden görs en rockad och det är att Jeff Tambellini och Dave Spina byter plats med varandra i andra- och tredjekedjan.

Växjö saknar fortfarande målvakten Mattias Modig, backen Kristofer Berglund, forwarden Mikael Johansson och nu även centern Robert Rosén. Priset för att täcka ett skott mot Leksand senast blev en fotskada för Rosén, som kommer hålla honom borta från spel ett i flera veckor. Roséns plats som center i andrakedjan tas av Alexander Johansson. Finske tredjecentern Jani Lajunen utgår ikväll, och ersätts av Erik Josefsson i den kedjan. Utöver detta ett fjärde ytterforwardpar med David Åslin och Johan Markusson.

Örebro - Luleå

Örebro saknar fortfarande forwarden Martin Johansson på grund av ryggbesvär. Nu har även en annan forward i form av Emil Kåberg tillkommit på skadelistan, vilket i sin tur medfört att klubben valt att kalla hem Thomas Enström efter utlåning till allsvenska Björklöven. Han ersätter Kåberg i fjärdekedjan. Övriga kedjeformationer intakta. På backsidan utgår Bobbo Petersson, som i första backparet ersätts av Viktor Ekbom. Tillbaka i laget är veteranen Christoffer Norgren som går in i tredje backpar med Johan Motin. Henrik Lundberg i mål.

Bortalaget Luleå får klara sig utan centern och lagkaptenen Chris Abbott som har skadekänningar. Slava Trukhno, extraforward senast, ersätter i förstakedjan. I den fjärde är Anton Hedman tillbaka igen efter skada. Han går in på slovaken Peter Cehlariks plats. Cehlarik blir i sin tur extraforward. Succévärvningen Mark Owuya startar i mål. I övrigt samma manskap som 3-2-besegrade Linköping i förra veckan.

Brynäs - Leksand

Brynäs får till derbyt tillbaka forwarden Sebastian Lauritzen, som varit borta i över en månad på grund av skada. Spelare som fortfarande inte återhämtat sig från sina respektive skador är Simon Bertilsson och Lukas Kilström på backsidan - Petteri Nokelainen, Alexander Larsson och Sebastian Enterfeldt framåt. Däremot är Jesper Ollas och Andreas Thuresson tillbaka i varsin kedja efter att ha stått över senaste matchen. På målvaktssidan har dessutom den skadedrabbade Gävleklubben tappat Bernhard Starkbaum, som dras med en knäskada. Det innebär att Johan Holmqvist får chansen med J20-lagets Jonas Johansson som reserv.

Leksand å sin sida får tillbaka backen tillika lagets skyttekung Patrik Hersley efter skada. Hannu Pikkarainen finns dock inte med i något backpar på grund av skada. Forwarden Jon Knuts är fortfarande inte i speldugligt skick. Hersley är uppsatt som sjundeback och kommer sannolikt matchas försiktigt till en början - men med fördel i power play.

Färjestad - HV71

Saknas hos Färjestad gör fortfarande centern Anders Bastiansen, som ska opereras för diskbråck och i och med det riskerar missa OS med sitt norska landslag. Hans landsman i backbesättningen, Ole-Kristian Tollefsen, är dock tillbaka från skada. Han går in med Anton Grundel i andra backparet. Den tredje norrmannen, ytteforwarden Marius Holtet, fortsatt skadad. Backbjässen Shawn Belle avtjänar sin tre matcher långa avstängning. Det här är den tredje och sista. Målvakten Danny Taylor saknas fortfarande vilket gör att tredjekeepern Luca Bolthauser fortsätter att backa upp Fredrik Pettersson-Wentzel. Backen Ville Lajunen utgår också, vilket gör att Wilhelm Westlund finns med som extraback. I kedjorna byter Tomas Hyka och Patrik Lundh plats i första- respektive andrakedjan.

På skadelistan hos HV71 finns sedan tidigare Mattias Karlsson på backsidan, samt Andreas Jämtin och Sebastian Strandberg framåt. Lägg därtill centern Riley Holzapfel, som stängts av fyra matcher efter en utdelad tackling i matchen mot just Skellefteå senast. Detta medför att Jason Krog är tillbaka i laget på Holzapfels plats i tredjekedjan. Däremot kommer inte Toni Rajala till spel. Filip Sandberg tar hans plats i förstalinan. 16-årige forwarden Filip Ahl, son till forne stormålvakten Boo Ahl, finns dessutom med i en SHL-trupp för första gången. Han är uppsatt som extraforward. Brett Sterling var det senast men går in med Holzapfel och Erik Andersson i tredjeformationen i och med avstängningen på Holzapfel.

Frölunda - AIK

Frölunda tar sig an tabelljumbon AIK med backen Mikael Vikstrand tillbaka i laget igen. Detta i andra backparet med Tom Nilsson, vilket gör att Christoffer Persson som figurerade där senast inte får plats den här gången. Fjärdecentern Evan McGrath ugår dock i kvällens match. Nicklas Lasu, extraforward senast, tar hans plats och han gör det mellan Sebastian Collberg och Anton Blidh i hemmalagets fjärdekedja. Blidh fanns inte med i senaste matchen mot MODO. De tre övriga kedjeformationerna är intakta sedan dess.

Hos AIK står det sedan tidigare klart att backen Fredrik Carlsson spelat färdigt den här säsongen på grund av hjärnskakningssymptom. Namnen Svensson går fortfarande skadad. Likaså forwarden Björn Melin. Centern Oscar Steen saknas även han i kvällens match. I övrigt är truppen densamma som den som gällde mot Färjestad under den gångna helgen. Intressant i Steens centerfrånvaro är att unge backen Jonathan Andersson testas i den rollen mellan tvillingbröderna Ahlström.