Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

19 april 2022 09:00
Veckans SHL

Det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Max Veronneau skrivit NHL-kontrakt, Mantas Armalis har gjort klart med Leksand och Örebro har värvat en ny back.


Byter Djurgården mot Leksand

Mantas Armalis, 29, har spelat de två senaste säsongerna i Djurgården. Den gångna säsongen stod han 36 matcher i grundserien och hade drygt 90 i räddningsprocent. Även om Djurgården åkte ur SHL står det klart att Armalis fortsätter i högstaligan. Han har nämligen skrivit på för Leksand.

– Mantas är en målvakt jag känner mycket väl. Han är oerhört professionell kring sina förberedelser och det är en underbar person att ha i en grupp, säger Leksands GM Thomas Johansson till Leksands hemsida.

Kontraktet gäller till våren 2025.

Samtidigt står det klart att målvakten Axel Brage lämnar Leksand.

Veronneau till NHL

Max Veronneau öste in mål hela säsongen och vann till slut SHL:s skyttliga med 34 fullträffar. För sina insatser belönades han också med Guldhjälmen, priset som ligans mest värdefulle spelare framröstat av spelarna själva. Nu står det klart att Veronneau lämnar Leksand och SHL. I stället har han skrivit på ett ettårskontakt San Jose Sharks.

På 76 matcher i SHL har Veronneau gjort 78 poäng.

... och även Wilsby har skrivit NHL-kontrakt

Backen Adam Wilsby draftades av Nashville Predators i den fjärde rundan 2020, som nummer 101 totalt. Nu har 21-åringen skrivit på ett tvåårigt avtal med NHL-klubben.

Wilsby debuterade i SHL med Skellefteå under säsongen 2018/19. Säsongen därpå var han utlånad till Södertälje SK, där han gjorde 30 poäng på 42 allsvenska matcher. Därefter återvände han till Skellefteå och under de två senaste säsongerna har han imponerat i SHL. Han snittade fjärde mest istid (17:17) i Skellefteå under den gångna säsongen.

Skellefteå värvar från AIK

Max Lindholm är tillbaka i SHL. Han spelade i Örebro säsongen 2019/20, men nu är han klar för spel i Skellefteå. Lindholm gjorde bara en säsong i Närkeklubben. I de två senaste säsongerna har han i stället tillhört allsvenska AIK och där har han gjort väldigt bra ifrån sig. Den gångna säsongen gjorde han 46 poäng och säsongens dessförinnan smällde han in 36 poäng. Kontraktet med Skellefteå är skrivet över säsongen 2023/24.

– Det ska bli kul att få upp Max till Skellefteå. Han har gjort flera bra säsonger i allsvenskan. En offensivt skicklig spelare som är duktig med pucken, med både bra skott och passningar. Vi hoppas att han ska få en positiv utveckling hos oss, likt många andra spelare som vi hämtat från sllsvenskan, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Burström till Oskarshamn

Niclas Burström är Oskarshamns första nyförvärv inför kommande säsongen. 31-åringen har två SM-guld med Skellefteå på meritlistan och säsongen 2015/16 blev han utsedd till SHL:s bäste back. Den gångna säsongen tillhörde han Schwenninger Wild Wings, men nu är han alltså tillbaka i SHL. Kontraktet med Oskarshamn är skrivet över de tre kommande säsongerna.

– Man ser hur spelare utvecklas i Oskarshamn och har väldigt kul. Det kändes rätt ganska tidigt. Den känslan har förstärkts nu när jag följt laget i slutspelet, även om jag redan innan det gjorde ganska mycket research om hur klubben fungerar, säger Niclas Burström till klubbens hemsida.

Tom Nilsson förstärker Örebro

I fem raka säsonger har Tom Nilsson, 28, tillhört Djurgården, men efter klubbens degradering till HockeyAllsvenskan har Nilsson valt att skriva på för Örebro. Han har skrivit på till våren 2024.

– Det känns jättebra att kunna välkomna Tom. I Tom får vi en spelare med väldigt bra karaktär och som alltid kommer väl förbered. Vi gillar Toms tävlingsnivå och i spelet sticker hans defensiva egenskaper ut. Nu ser vi fram emot att jobba och utvecklas tillsammans med Tom under de två kommande säsongerna, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Tom Nilsson har gjort 274 SHL-matcher och han var med och vann SM-guld med Frölunda 2016. Däruöver har han gjort två säsonger i AHL samt spelat 24 landskamper med Tre Kronor.

Fyra spelare har förlängt sina kontrakt

Radan Lenc har gjort 15 poäng på 20 matcher i Frölundatröjan. Nu står det klart att den 30-årige forwarden stannar i klubben i ytterligare två säsonger.

Joey LaLeggia slog klubbrekord i Timrå när han gjorde 38 poäng i grundserien. Ingen annan back i föreningens historia har gjort så många poäng under en säsong i SHL. LaLeggia har skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

Fredrik Händemark återvände till Malmö under säsongen. Då skrev han på ett kontrakt för resten av säsongen. Nu har han förlängt det avtalet till 2025.

Även Tobias Rieder anslöt under säsongen, men då till Växjö. Där har den tyske landslagsspelaren gjort bra ifrån sig och nu har han och Växjö kommit överens om ett nytt tvåårsavtal.

Malmö bryter med Alsenfelt

Oscar Alsenfelt, 34, har tillhört Malmö Redhawks sedan 2015, men nu står det klart att han inte kommer att vakta Malmös mål den kommande säsongen. Med ett år kvar på kontraktet har klubben valt att säga upp avtalet med Alsenfelt.

Malmö skriver dessutom följande på sin hemsida: "Diskussioner pågår om en eventuell framtida tjänst i klubben. Malmö Redhawks återkommer med information när den interna processen är klar."

Alsenfelt har under karriären gjort 327 matcher i SHL och säsongen 2016/17 fick han ta emot Honken Trophy, som går ligans bäste målvakt.

... och ytterligare ett gäng spelare lämnar sina klubbar

Om vi börjar med Örebro. Här är fem spelare som inte kommer att representera Närkeklubben kommande säsong: Juuso Puustinen, Daniel Audette, Nick Halloran, Petr Zamorsky samt Nick Ebert.

Sami Rajaniemi och Christopher LIljewall spelar inte kvar i Timrå nästa säsong. Dessutom är det klart att Jens Lööke, som spelade i Timrå den gångna säsongen, går till finska Sport.

Växjö har meddelat att Andrew Calof, Michael Krutil samt Theodor Jonsson inte blir kvar i föreningen.

Utöver att Oscar Alsenfelt lämnar Malmö står det också klart att Anton Olsson och Alexander Molldén inte blir kvar i Redhwaks.

Brynäs går skilda vägar med följdande spelare: Nicklas Danielsson, Kristofer Berglund, Tom Wandell, Kristers Gudlevskis, Anton Mylläri, Chay Genoway och Oskars Cibulskis.

Strauss Mann, Stefan Loibl, Michael Kapla, Oscar Eriksson och Jaycee Hawerluk fortsätter inte i Skellefteå AIK.

Nästa säsong får Oskarshamn klara sig utan stjärntrion Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson samt Brian Cooper. Inte heller de assisterande tränarna Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist fortsätter i klubben.