Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

8 juni 2020 10:00
Veckans nyheter

Som vanligt inleder vi veckan med att gå igenom vad som har hänt i SHL-klubbarnas trupper sedan förra måndagen. Några av nyheterna från den gångna veckan är att Växjö har lockat hem en av guldhjältarna från 2018, HV71 har värvat från Malmö och Örebros trotjänare Marcus Weinstock har lagt skridskorna på hyllan


Guldbacken återvänder

Joel Persson är tillbaka i Växjö efter ett år i Nordameikera. Den spelskicklige backen spelade i Växjö mellan 2017 och 2019 och på sina två säsonger i klubben gjorde han succé. Han noterades för över 30 poäng båda säsongerna och var en av nyckelspelarna i guldlaget 2018. Inför den gångna säsongen skrev han på för Edmonton Oilers. Det blev 13 matcher i NHL för Persson. Resterande del av säsongen spelade han i AHL. Nu är 26-åringen tillbaka i Sverige och Växjö.

– Jag är väldigt glad över att komma tillbaka till Växjö Lakers och känner mig oerhört taggad på att få spela i Vida Arena igen, säger Joel Persson till klubbens hemsida.

Joel Persson har skrivit på ett avtal som sträcker sig över de tre kommande säsongerna.

HV71 värvar back

HV71 har förstärkt sin backsida. Jönköpingsklubben har gjort klart med Niklas Arell, 29, som närmast kommer från Malmö. Arell och HV71 har kommit överens om ett ettårskontrakt.

– En fysiskt stark back som gillar att ta för sig och är användbar både i defensiv zon och i anfallsspelet. Har ett väldigt bra skott och en härlig inställning till hockey, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

HV71 blir Arells fjärde SHL-klubb i karriären. Han har tidigare representerat Färjestad, Karlskrona samt Malmö, där han har spelat de tre senaste säsongerna.

Duo skriver NHL-kontrakt – men stannar i SHL

Både Växjös Fredrik Karlström och Färjestads Albert Johansson har skrivit NHL-kontrakt i veckan. 22-årige Karlström har gjort klart med Dallas Stars, men forwarden kommer dock att stanna i SHL en säsong till.

– Jag tycker att jag har mycket kvar att utveckla och jag tror att jag kan göra det i Växjö nästa år. Jag kommer att tillhöra ett riktigt bra lag och det har känts bra här sedan dag ett. Det blir en bra lösning med år till här, säger han till Hockeysverige.se.

Albert Johansson har skrivit på för Detroit Red Wings, som draftade honom i andra rundan, som nummer 60 totalt, 2019. Det mesta talar dock för att den 19-årige backen kommer att spela i Färjestad även nästa säsong.

– Tanken är att jag ska stanna nästa säsong och de ska inte röra mig. De ska inte ens ta över mig nu i sommar utan jag är i FBK hela året. Men nästa säsong är det de som har saken i sina händer, säger Johansson till Sportbladet.

En annan som skrivit på ett NHL-avtal är Kodie Curran, som den senaste säsongen imponerade stort i Rögle. Backen har gjort klart med Anaheim Ducks.

Tre spelare som stannar i sina klubbar

Robin Johansson kom till Linköping från Mora inför den gångna säsongen, men 30-åringen har nu gjort klart med en återkomst till Mora.

Oliver Bohm, som de senaste säsongerna har spelat i Växjö flyttar till Finland där han ska representera TPS.

Marcus Westfält, som den senaste säsongen tillhört Brynäs, har skrivit på för allsvenska Västervik.

Weinstock slutar

Marcus Weinstock har spelat i Örebro de tio senaste säsongerna och har under den här tiden blivit en publikfavorit i klubben. Nu står det dock klart att Weinstock, som har spelat 563 matcher i Örebro och gjort 309 poäng, lägger skridskorna på hyllan.

36-åringen blir dock kvar i klubben. Han är ny talangutvecklare samt huvudtränare för klubbens U16-lag.

– Vi är otroligt glada att Marcus blir kvar i Örebro Hockey. Med sitt klubbhjärta och långa erfarenhet som spelare kommer han bli en viktig kugge i juniorverksamheten. Det ska bli spännande att följa Marcus resa som tränare och tillsammans med Henrik Löwdahl och Kalle Olsson har vi en bra stomme som kommer fortsätta utveckla juniorverksamheten framåt, säger Örebro Hockeys GM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.

De förlänger sina kontrakt

Linus Ölund blir kvar i Brynäs. 23-åringen gjorde 14 poäng den gångna säsongen och nu har han skrivit på ett nytt treårskontrakt med Gävleklubben.

Martin Lundberg och Växjö är också överens om ett nytt avtal. Lundberg, som har spelat i Lakers de tre senaste säsongerna, har skrivit ett nytt ettårskontrakt.

Skellefteå har skrivit ett a-lagskontrakt med backen Oscar Eriksson, 20. Han gjorde 29 poäng på 39 matcher med klubbens J20-lag den gångna säsongen. Avtalet med Eriksson och Skellefteå gäller över de tre kommande säsongerna.