SHL-REKORDET: "BLEV NÄSTAN FÖRVÅNAD NÄR JAG FICK REN TRÄFF OCH PUCKEN SATT PERFEKT"

2 november 2022 13:00
#SHLREKORDET

Det görs färre och färre hattricks i SHL, men nyligen stod Leksands Carter Camper för ett av de snabbaste genom tiderna. På 10.42 pangade han in tre raka mål och skrev in sig i historieböckerna. Här berättar han själv om målen och sin roll i ett Leksand som han tror kan gå långt.


Pang! Pang! Pang! Efter 10.42 stod det 3-0 till Leksand hemma mot Luleå lördagen den 22 oktober 2022. Samtliga tre mål signerade Carter Camper. Det var det fjärde snabbaste äkta hattricket i SHL genom tiderna.

– Ska jag vara ärlig hade jag ingen jättebra känsla inför matchen, skrattar Carter Camper själv när hattricket kommer på tal.

– Luleå är starka defensivt och kroppen kändes inte på topp, så jag blev rätt förvånad över att öppna matchen på det sättet.

Carter Camper är förvisso en habil målgörare, men har genom karriären mer än något annat utmärkt sig som framspelare. Det är också den rollen han haft i Leksand, som han nu gör sin tredje säsong i.

– Jag har alltid sökt passning i första hand och en av mina styrkor är att jag läser spelet och ser isen bra. Jag ser mig själv som en spelfördelare i första hand, slår Carter själv fast.

Kunde hamnat i Leksand ett år tidigare

Det var också för den rollen han värvades till Leksand inför säsongen 2020/21. En anledning till att det funkat så bra kan vara att värvningen knappast var en stundens ingivelse.

– Redan året innan var Leksand intresserade av att värva mig. Även om jag och min fru hade pratat länge om att åka över till Europa var vi inte riktigt redo då, men när Leksand återkom med intresset även säsongen därefter kändes det som ett bra tillfälle att testa, berättar Carter.

Hela familjen, som då bestod av Carter och hans fru samt de två barnen (som nu blivit tre), flyttade till lilla Leksand och ett hus i Hälla.

– Det är litet men väldigt fint. Det är ett jättebra ställe för barnen att växa upp på, men det är klart att ett par till restauranger i närheten inte hade varit fel, säger Carter med ett skratt.

Vad gäller själva ishockeyn finns det däremot inte mycket att klaga på. Han har spelat mycket med Marek Hrivik, och första året kompletterades de två av Peter Cehlarik medan de den här säsongen spelat med både Carter Ashton och John Quenneville.

– En kedja behöver olika beståndsdelar, förklarar Carter. Du behöver en motor, en spelfördelare och en målgörare. Marek (Hrivik) är en otroligt bra center som kan forechecka, kan slå bra passningar, kan vinna puck i sarghörnen och driva spelet. Av skattetekniska skäl har han inte spelat på ett halvår och det tar tid att komma in i det igen, men vi kompletterar varandra väldigt bra.

– Sen är det viktigt att ha en vass målgörare, och det hade vi i Peter Cehlarik första året, i Max Veronneau andra året och i ”Q” (John Quenneville) i år, fortsätter Carter. Jag och John spelade tillsammans en säsong i Albany och när jag hörde att vi behövde en målgörare tänkte jag direkt på honom. Han har ett jäkla skott och vill tillbaka till NHL, förhoppningsvis blir det här ett bra steg för honom.

”SHL är världens näst tuffaste liga”

Går vi tillbaka 30–40 år gjordes det mängder med hattricks i SHL, men faktum är att det blir allt ovanligare. Innan säsongen 2010/11 hade det aldrig gjorts färre än tio hattricks under en SHL-säsong, men sedan dess har det hänt fem gånger att antalet understigit den noteringen.

– SHL är en väldigt svår liga, jag skulle säga den näst tuffaste i världen efter NHL. Det är inte lätt att komma till SHL och göra många poäng. Alla lag jobbar otroligt hårt, har en tydlig game plan som de håller sig till och spelar verkligen som en enhet, konstaterar Carter.

Det fanns kanske inte så mycket som talade för att Carter Camper skulle panga in ett äkta hattrick i matchen mot Luleå. Förutom möjligen en detalj.

– De sena lördagsmatcherna är de roligaste att spela, säger Carter. Man kan ha sin vanliga rutin, hinner vila, äta och förbereda sig men har sen en timme extra efter matchen att varva ner på.

Red på publikens energi från Tobias Forsbergs ceremoni

Även publikmässigt är de sena lördagsmatcherna någonting extra. I Tegera Arena just den här lördagen befann sig 7 650 åskådare och stämningen var på topp redan innan matchen. Då hedrades nämligen klubbens tidigare spelare Tobias Forsberg i en ceremoni.

– Innan matchen pratade vi om att Luleå är solida, att vi behövde spela med tålamod och utnyttja de chanser vi fick. Att då göra mål direkt, få med oss publiken efter den fina ceremonin för Tobias var egentligen den perfekta starten, konstaterar Carter som sen beskriver det första målet efter drygt två minuter.

– Vi bytte plats inför en offensiv tekning, ”Q” sköt och fick bra träff på en studsande puck, jag tror skottet överraskade målvakten. När returen kom ut till mig såg jag att pucken wobblade, och då är det svårt att få ren träff. Jag såg luckan under armen på målvakten och blev nästan förvånad när jag fick en helt ren träff och pucken satt perfekt.

Det hann gå några minuter, drygt sex för att vara exakt, sedan var det dags igen.

– Jag hämtade pucken i egen zon, sen såg jag att de hade dåligt ”gap” och tog den över blålinjen, berättar Carter.

– När jag kom in i offensiv zon visualiserade jag ett skott med backen som screen, men det gör man då och då utan att det lyckas, fortsätter han med ett skratt. Jag hade ett liknande läge mot Linköping men då tog pucken på Junlands klubba och styrdes undan, och det är ju oftast det som händer.

”Wow, den kom rakt ut till mig”

Men mot Luleå gick skottet mellan benen på Erik Gustafsson och över plocken på Matteus Ward i Luleåmålet. Precis så som Carter Camper visualiserade det för sitt inre.

– Tredje målet var också efter en tekning där ”Q” tvingade fram ett pucktapp och jag såg att deras back fuskade lite. Jag smög in bakom deras backar och när jag såg att pucken kom tillbaka från målvaktens benskydd tänkte jag bara ”wow, den kom rakt ut till mig”.

Pang! Pang! Pang! Tre mål på 10.42, fjärde snabbaste äkta hattricket i SHL:s historia.

– Det var galet, folk jag inte ens visste hade koll på mig hörde av sig och gratulerade på sociala medier, skrattar Carter. Flera har skrivit att det måste vara rekordsnabbt, men jag hade inte koll på att det var fjärde snabbast genom tiderna.

Faktorn som gör det ännu mer imponerande

Snabbaste hattricket genom tiderna gjorde Jesper Olofsson på 07.08 för Färjestad mot Växjö. Det var för övrigt den första matchen med tomma läktare på grund av covid-19-pandemin, dessutom gjorde Olofsson hela fem (!) mål i den matchen. Näst snabbaste hattricket genom tiderna är Stefan ”Skuggan” Nilssons på 07.18 för sitt Luleå mot Färjestad den 24 januari 1988 och tredje snabbaste är Andreas Salomonssons tre mål på 08.35 i MoDos match borta mot Frölunda den 15 november 2005. Men både Olofssons och Salomonssons hattricks innehåller minst ett mål i powerplay, medan "Skuggan" gjorde ett av sina på straff - på Pecka Lindmark - vilket gör Carter Campers tre mål i spel med lika styrka än mer imponerande.

– Det var rätt sjukt, för vi pratade nyligen om att det görs otroligt få mål i spel fem mot fem i den här ligan, nickar Carter. Jag tror snittet per lag och match är strax över två mål, så att själv göra tre mål i fem mot fem på fyra byten är rätt osannolikt.

Det var dessutom lite extra värdefullt för Carter Camper av en helt annan anledning.

– Ja, mina föräldrar kom till Leksand på fredagen och såg matchen i Tegera Arena. Faktum är att de har sett två av de tre hattricks jag gjort i karriären live.

När till och med spelfördelaren Carter Camper börjar ösa in mål kan det bli bra. Frågan är bara hur bra?

– Vi kan vinna allt. Vi har ett djup i laget, är solida och har fått in två grymma backar i ”Lindy” (Anton Lindholm) och Olle (Alsing). Dessutom har Mantas (Armalis) spelat grymt och ”Kas” (Kasimir Kaskisuo) varit bra när han stått. Vi har inte många svaga länkar.

– Samtidigt är det kanske nio lag som skulle kunna vinna, SHL är otroligt bra och tight, avslutar Carter Camper.