Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

28 november 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Kim Rosdahl återvänt till Malmö Redhawks och Einar Emanuelsson har skrivit ett nytt femårskontrakt med Luleå Hockey.


Rosdahl till Malmö

Kim Rosdahl gjorde stor succé i Oskarshamn förra säsongen. Han noterades för 38 poäng på 52 matcher och skrev inför den här säsongen på för Rögle. Där har det dock inte gått lika bra. Rosdahl gjorde tre poäng på 17 matcher i Rögle och i början av förra veckan stod det klart att parterna går skilda vägar. Rosdahl har i stället skrivit på för Malmö.

– Jag är jätteglad över att vara tillbaka i Malmö igen, det är klubben i mitt hjärta. Det är mitt hem och nu ska jag göra allt jag kan för att hjälpa laget att vinna matcher. Jag ser verkligen fram emot att dra på mig den rödsvarta tröjan, säger Rosdahl till Redhawks hemsida.

För Rosdahl blir det alltså en återkomst i Redhawks. Han spelade nästan 200 seniormatcher i klubben under sin senaste sejour. Han lämnade Malmö 2019 och därefter har han representerat MoDo, Oskarshamn och Rögle. Rosdahls kontrakt med Malmö sträcker sig över nästa säsong.

– Det är väl ingen direkt hemlighet att vi håller koll på och är intresserade av Malmö-produkter, så att Kim funnits på vår radar är rätt naturligt. Kims storlek och kvalitéer passar väldigt väl in i vårt spel och han har själv också uttryckt en stor vilja att komma tillbaka och göra skillnad direkt, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Två spelare lånas ut till HockeyAllsvenskan

Theodor Niederbach lånas ut av Rögle. Den 20-årige forwarden lånas ut till MoDo resten av säsongen. Niederbach, som har spelat två raka JVM, kom till Rögle från Frölunda inför den här säsongen.

Även Oskarshamn lånar ut en forward till en klubb i HockeyAllsvenskan. Det handlar om Anthon Eriksson, som kommer att spela i Västerås framöver. "IKO hoppas att detta ska kunna ge Anthon mer kontinuerlig speltid", skriver Oskarshamn på sin hemsida. 27-årige Eriksson har noterats för ett mål den här säsongen med Oskarshamn och lånet med Västerås gäller tills vidare

Oskarshamn lånar in Rasmus Bengtsson

Oskarshamn lånar in backen Rasmus Bengtsson resten av säsongen. 29-åringen gjorde 17 poäng på 50 matcher förra säsongen i Djurgården. Till den här säsongen skrev han på ett treårskontrakt med HV71, där han har spelat tolv matcher.

– Både jag och Sampan (assisterande tränare Mikael Sandberg) har haft honom i våra tidigare lag och vet vem han är på och av isen. Jag gillade även det jag såg av honom under förra säsongen i Djurgården. Det är en bra kille som kommer vara nyttig för laget, säger Oskarshamns GM Thomas Fröberg.

Så här kommenterar HV71:s sportchef Kent Norberg beslutet.

– Rasmus behöver spela matcher. I dagsläget är vi 10 backar i truppen och på grund av den konkurrenssituationen hyr vi ut Rasmus till Oskarshamn resten av säsongen. Därefter är Rasmus vår spelare igen, säger Norberg.

Nordsäter flyttar till Finland

Lucas Nordsäter skrev på ett kontrakt till 2024 med Frölunda inför den här säsongen, men parterna valde nyligen att bryta kontraktet. Nu står det klart att Nordsäter, som gjorde nio SHL-matcher med Frölunda, flyttar till Finland. Han har skrivit på ett kontrakt med finska Jukurit.

Emanuelsson stannar i Luleå

Einar Emanuelsson har i veckan skrivit ett nytt femårskontrakt med Luleå. Emanuelsson kom till Luleå Hockeys juniorlag 2013 och har blivit kvar i klubben sedan dess. Nu är det klart att han stannar till 2028.

– Det känns extremt bra att vi kommit överens om en förlängning med Einar och att det dessutom blev en lösning på ytterligare fem säsonger. Det är ingen tvekan om att han hör hemma i Norrbotten och att det är med oss som han skall spela även i framtiden, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Emanuelsson har den här säsongen gjort sju poäng på 20 SHL-matcher. Totalt står han noterad för 301 SHL-matcher och på dessa har han gjort 114 poäng.

– Det känns roligt, jag trivs väldigt bra här och Norrbotten är hemma för mig. Här har jag min trygghet och jag gillar allt med både somrarna och vintrarna, så det känns riktigt bra att vi kommit överens om ett längre kontrakt där jag förhoppningsvis får vara med om att vi skall gå hela vägen och vinna SM-guld med Luleå Hockey, säger Emanuelsson till klubbens hemsida.

Duo förlänger med Skellefteå

Skellefteås GM Erik Forssell har den här veckan skrivit nya kontrakt med både Rickard Hugg och Arvid Lundberg. Den sistnämnde har förlängt med två säsonger. Lundberg har två SM-guld på meritlistan – 2014 med Skellefteå och 2018 med Växjö. Han återvände till Skellefteå inför den här säsongen från just Växjö. Lundberg har gjort åtta poäng den här säsongen och snittar nästan 19 minuters istid per match.

Rickard Hugg har haft en imponerande utvecklingskurva Skellefteå. Hugg kom till Skellefteå 2019 och gjorde förra säsongen 40 poäng. En notering han har goda chanser att förbättra den här säsongen. Hugg har gjort 18 poäng på 21 matcher så här långt och han belönades med en plats i Tre Kronor i Karjala Tournament. Huggs nya avtal med Skellefteå sträcker sig till 2028, vilket innebär en förlängning med fyra år.

– Det känns jättekul att skriva ett längre kontrakt med Rickard. Han är i en bra ålder och är redan en bärande spelare för oss, både på och utanför planen. Han har tagit kliv för varje säsong han varit här. Vi är medvetna om hans möjligheter att få prova på spel i Nordamerika men vi känner ändå tillsammans att detta är en lösning som gynnar båda parter, säger Erik Forssell till klubbens hemsida.