Elias Stenman: "Blev lite chockad"

21 december 2021 11:00
JVM

Elias Stenman var inte med i JVM-genrepet i november, men tack vare sin fina utveckling i SHL under hösten tog Skellefteåcentern ändå en plats i Sveriges JVM-trupp. ”Jag hade ställt in på mig på att inte bli alltför besviken ifall jag inte skulle komma med”, säger Stenman.


På söndag spelar Juniorkronorna sin första match i JVM och det är Ryssland som står för motståndet. I truppen spelar tolv spelare i SHL. En av dessa Skellefteås Elias Stenman, och han blev lite överraskad när han fick beskedet att han skulle få åka med till Kanada.

– Det var Joel (Rönnmark, assisterande förbundskapten) som ringde dagen innan presskonferensen där de presenterade truppen. Han sa att jag skulle med till Kanada. Jag blev lite chockad, men väldigt glad. Det är någonting jag drömt om och något som jag hade som mål den här säsongen, säger Stenman.

Du säger att det var ett mål att vara med, men du blev ändå lite chockad?

– Ja, jag var inte med på sista campen innan JVM och tänkte kanske att det inte var jättestora chanser att jag skulle komma med. Jag hade ställt in på mig på att inte bli alltför besviken ifall jag inte kom med. Samtidigt har det ändå gått ganska på slutet, säger han.

Fått mer och mer förtroende

Motiveringen Stenman fick från Joel Rönnmark var att han har "gjort det bra på slutet och förtjänade en plats i laget”. Och det är inget snack om att Stenman, som fyller 19 år på torsdag, har vuxit i SHL-kostymen. Under september och oktober snittade han 4.25 minuters istid per match. Under november och december ligger istiden i snitt på runt tio minuter per match.

– Det tog ett tag att komma in i att man har mindre tid med pucken och att det är mer fysiskt i SHL. Det är ett stort steg mellan J20 och SHL. Det tog ett tag att lära sig att ta snabba beslut hela tiden och att alltid vara beredd på att ta en tackling. I och med att jag har fått mer förtroende har jag också fått bättre självförtroende, säger Stenman.

Stenman är född i Norrtälje, men flyttade till Skellefteå som ettåring och har Skellefteå AIK som moderklubb. Han debuterade i a-laget under förra säsongen och noterades totalt för åtta framträdanden i högstaligan. Den här säsongen har han gjort tre poäng på 19 matcher, och i november belönades han med ett a-lagskontrakt som sträcker sig till 2024.

– Det var en stor lättnad att få vara kvar i föreningen i 2,5 år till. Det var skönt och en morot att utvecklas ännu mer, säger han

Är det någon i laget du studerar lite extra för att ta nästa kliv?

– Både ”Jocke” (Lindström) och (Oscar) Möller var idoler när jag var liten och de försöker jag kolla på. Sedan finns det många andra. (Jonathan) Johnson-kedjan går bra och de försöker jag kolla på vad de gör bra, säger Stenman.

"Jultradition att titta på JVM"

Men nu är det inte SHL som i första hand gäller för Stenman, utan JVM och han medger att det känns lite extra kul att turneringen går i Kanada.

– Det klart att det är speciellt. Det är hockeyns mecka och jag hoppas att det blir bra med publik. Juniorhockeyn är stor där borta, därför känns det lite extra kul att turneringen ska avgöras där, säger han.

Vilken är din relation till JVM?

– Jag har kollat på det sedan jag var en liten grabb. Det har blivit en jultradition att titta på det varje år. Jag har kollat på Zibanejad-klippet när han avgör finalen (2012) ett antal gånger, säger Stenman.

Har det sjunkit in att du är en av spelarna som vi kommer att titta på från tv-soffan den här julen?

– Nej, inte riktigt faktiskt. Det kommer kanske när vi spelar första matchen. Än har det inte riktigt sjunkit in, säger Stenamn.