Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

21 september 2020 10:00

Äntligen är SHL-säsongen igång. Den här veckan spelas det matcher tisdag, torsdag, lördag samt söndag. Innan vi tittar framåt ska vi som vanligt blicka tillbaka och sammanfatta nyheterna från den gångna veckan.


Back till HV71

Efter fem raka säsonger i Linköping gick Anton Karlsson inför förra säsongen till AHL-klubben Clevland Monsters. Nu är 27-åringen tillbaka i SHL. Han skrivit på för hela den här säsongen med HV71.

– Anton är en stark och stabil tvåvägsback med hög arbetsmoral och en härlig inställning. Han kommer att ge oss ytterligare trygghet i defensiven, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Linköping tar in målvakt

Linköpings målvakt Jonas Gustavsson har tagit timeout från ishockeyn på obestämt tid. I veckan gjorde LHC:s GM Niklas Persson klart med en ersättare och det blir den finske 33-åringen Jussi Rynnäs.

– Det känns bra att vi får in Jussi till laget. Det är en rutinerad målvakt som har erfarenhet av spel på väldigt hög nivå. Det ska bli spännande att se Jussi i vår miljö, säger LHC:s målvaktstränare Jonas Fransson till klubbens hemsida.

Rynnäs har tre NHL-matcher med Toronto Maple Leafs samt två med Dallas Stars på meritlistan. Den gångna säsongen spelade han i tyska Krefeld Pinguine. Där hade han över 92 i räddningsprocent på de 26 matcher han stod.

Kontraktet gäller över hela kommande säsong.

De lämnar sina SHL-klubbar

Sebastian Wännström blir inte kvar i Leksand. Forwarden som kom till klubben inför den förra säsongen har i stället skrivit på för finska Ässät.

– Vi har tuff konkurrens på de platser som Sebastian konkurrerar om och har därför gemensamt med Sebastian kommit överens om att gå skilda vägar. Sebastian behöver spela högt upp i hierarkin för att få ut maximalt av sin kapacitet, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

En annan som inte blir kvar i sin SHL-klubb är Raphaël Lavoie. Inför premiären gick Rögle ut med att låneavtalet med Edmonton Oilers bryts.

–  Vi vill tacka Raphaël för hans tid i föreningen och önskar honom lycka till i sin fortsatta resa mot NHL samt Edmonton får att vi fick den här möjligheten, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Vi kan även notera att Sam Lofquist, som spelade i Linköping förra säsongen, har gjort klart med en ny klubb. Han har skrivit på för Kunlun Red Star.

Edström avstängd

Adam Edström delade ut en huvudtackling på Linköpings Jarno Kärki i premiären. I går kom Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd med domen: 5 matchers avstängning. Läs mer om beslutet här.