Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

20 september 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Marco Kasper skrivit a-lagskontrakt med Rögle och Sebastian Erixon har meddelat att han slutar med ishockey.


Kasper skriver a-lagskontrakt

Den österrikiske talangen Marco Kasper, 17, gjorde tio matcher i SHL med Rögle förra säsongen och han har fått ännu större förtroende i inledningen av den här säsongen. Eftersom han har han passerat 100 minuter i SHL har han nu fått skriva sitt första a-lagskontrakt med Rögle.

– Det känns riktigt kul att få chansen i Rögle och att få spela. Det är väldigt roligt att få gå ut och få chansen att göra mitt bästa. Att skriva kontrakt var kanske inte vad jag trodde när jag kom hit förra hösten. Jag försöker bara utveckla mig så mycket jag kan. Man kan verkligen utvecklas här. Jag försöker bara att bli bättre varje dag, säger Kasper till klubbens hemsida.

Kasper gjorde sitt första SHL-mål när Rögle besegrade Leksand förra veckan. I CHL har han noterats för fem poäng på fyra matcher. Kontraktet med Rögle är skrivet till 2023.

– Vilken imponerande ung man det här är. Han har verkligen förtjänat allt sedan han kom till oss. Han fortsätter bara att utvecklas. Jag är jätteglad för hans skull, att han får göra sitt försat mål samma kväll som han får sitt första SHL-kontrakt, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Erixon slutar med ishockey

Färjestads Sebastian Erixon spelade bara 17 matcher förra säsongen, men sedan åkte han på en hjärnskakning. Nu står det klart att den skadan tvingar den 32-årige backen att avsluta karriären.

– Det är så svårt att beskriva vad man känner, men enkelt förklarat så har ju livet vänts upp och ner för både mig och min familj efter skadan. Jag har ju haft hjärnskakningar förut i karriären, men där och då har man varit tillbaka efter några veckor. Tänkte väl lite så även den här gången, men…det skulle bli allt annat än så, säger Sebastian Erixon till Färjestads hemsida.

Erixon har Timrå IK som moderklubb och han debuterade i SHL med Timrå 2006/07. Det blev ytterligare tre säsonger i högstaligan innan Erixon gjorde en säsong i AHL. Han var dock tillbaka i SHL säsongen 2012/13 och har spelat i ligan sedan dess. Totalt har Erixon gjort 527 SHL-matcher. Utöver Timrå har han representerat Växjö och Färjestad. 2015 var han med och vann SM-guld med Växjö, men nu blir det alltså inte mer hockey för 32-åringen.

– Det enda jag vill är att kunna komma tillbaka som den lekfulla pappan mina barn hade innan, den pigga och glada mannen som Gabriella valt att leva sitt liv med. Det är det absolut viktigaste. Sen får allt annat komma i tredje, fjärde eller femte hand. Jag önskar bara livet tillbaka, säger Erixon till Färjestads hemsida.

Zamorsky klar för Örebro

Under två veckor har Petr Zamorsky tränat med Örebro. Den tjekiske backen har imponerat så pass mycket att han nu har skrivit på för resten av säsongen med närkeklubben.

–  Vi har gillat det vi sett av Petr nu när han har tränat med laget i två veckor. Vi tycker att han har utvecklats sedan sin tidigare sejour i Örebro och tillsammans med tränarna ser vi en stor potential i hans spel. Nu ansluter Petr till laget under måndagen och vi ser framemot att se honom i Örebrotröjan, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Därmed blir det en återkomst i Örebro för Zamorsky. Han spelade i klubben mellan 2015 och 2017. Då noterades han för 38 poäng på 86 SHL-matcher. De fyra senaste säsongerna har Zamorsky spelat i den tjeckiska ligan. Förra säsongen gjorde han 27 poäng på 47 matcher.

Djurgården lånar ut Brännstam

Alex Brännstam debuterade i SHL för Djurgården förra säsongen. Totalt blev det elva matcher i högstaligan. Den här säsongen kommer den 20-årige backen att lånas ut till allsvenska Södertälje.

– Vi har i dagsläget tio backar på avtal, även om Marc-André Gragnani inte anländer till Sverige förrän i mitten av oktober. Det innebär en konkurrens om speltid då vi endast spelar sju backar under SHL-matcherna, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Låneavtalet gäller säsongen ut, men Djurgården har möjlighet att ta tillbaka Brännstam för spel om det blir långtidsskador på någon av de övriga backarna.

Berglund lämnar Brynäs

Patrik Berglund anslöt till Brynäs inför den gångna säsongen. I fjol gjorde den NHL-meriterade 33-åringen 27 poäng (13+14) på 45 grundseriematcher. Berglund hade kontrakt även över den här säsongen, men nu har parterna kommit överens om att gå skilda vägar.

– Efter samtal har vi landat i att det är bäst för båda parter att avsluta kontraktet, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.