Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

3 augusti 2020 10:00
Veckans nyheter

Som vanligt inleder vi veckan med att blicka tillbaka och gå igenom vad som har hänt i SHL-klubbarnas trupper sedan förra måndagen. Exempelvis har Leksand gjort klart med en återvändare, Växjö har förstärkt med en amerikansk forward och Jesse Virtanen är tillbaka i Färjestad.


Back tillbaka i Leksand

Patrik Norén, 27, är Leksands senaste värvning. Backen har de två senaste säsongerna spelat i Skellefteå. Han kom till västerbottningarna från just Leksand – men nu är han alltså klar för en återkomst i dalalaget.

– I Patrik får vi får en laglojal, oöm och en extremt bra karaktär in i gruppen. Patrik kommer höja den dagliga tävlingen samt bidra med sina ledaregenskaper på en väldigt positivt sätt för oss, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Norén, som totalt under karriären har spelat 287 tävlingsmatcher i Leksandströjan, har skrivit på för två år med Leksand.

Sellgren till Frölunda

Frölunda förstärker backsidan och de gör det med Jesper Sellgren, 22. Övikssonen tillhör Carolina Hurricanes, men NHL-klubben väljer alltså att låna ut Sellgren till Frölunda.

– Jesper är en toppback som har haft en fin utveckling under sina två säsonger i Luleå. Nu får vi möjligheten att utveckla honom ytterligare och det är vi glada för, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Sellgren är fostrad i Modo, men har de två senaste säsongerna spelat i Luleå. Där har han imponerat stort och under båda säsongerna har Sellgren fått chansen i Tre Kronor-tröjan.

– Jag ville till en klubb där jag kan utvecklas ytterligare och då är Frölunda ett bra alternativ. Den här lösningen blir bra och det skall bli kul att spela en SHL-säsong till, säger Sellgren till Frölundas hemsida.

Lånet gäller för hela kommande säsong.

Rögle lånar in Höglander

På grund av att den kommande NHL-säsongen startar betydligt mycket senare än vanligt kommer Nils Höglander att inleda säsongen i Rögle.

– Jag kommer att vara här och träna och spela för Rögle tills jag ska åka över på Vancouvers camp i mitten av november. Det känns bra, säger Höglander till Rögles hemsida.

19-årige Höglander har spelat de två senaste säsongerna i Rögle och förra säsongen noterades han 16 poäng på 41 matcher. På JVM svarade den offensivt skicklige forwarden för elva poäng på sju matcher och i april belönades han med ett NHL-kontrakt med Vancouver Canucks. Men det blir alltså några matcher till i Rögletröjan i alla fall.

Växjö plockar in amerikan

Jack Drury. Där har ni Växjös senaste värvning. Det är en 20-årig amerikansk center som Lakers sportchef Henrik Evertsson beskriver så här:

– Jack är en av sin kulls bästa tvåvägscentrar. Det ska bli väldigt kul att få in den nivån på talang, säger Evertsson.

Drury har de två senaste säsongerna spelat JVM med USA. Under de här två åren har han gått på Harvard University och det är deras collegelag han har spelat för. Den senaste säsongen gjorde han 39 poäng på 28 matcher.

Drury, som är draftad av Carolina Hurricanes (i andra rundan, som nummer 42 totalt 2018), har skrivit på ett ettårskontrakt.

Kuriosa: Jack Drurys pappa Ted har gjort 414 NHL-matcher och farbror Chris Drury har noterades för 892 NHL-matcher.

Virtanen återvänder

Jesse Virtanen, 28, gjode stor succé i Färjestad mellan 20017 och 2019. Första säsongen i Karlstad gjorde han 30 poäng och han följde upp det med att göra 41 poäng. Efter en säsong i KHL är den finske backen nu tillbaka i Färjestad.

– Jag trivdes väldigt bra i Karlstad, med klubben, fansen och alla som jobbar där. Skulle det bli Sverige igen så var det bara Färjestad som gällde. Det känns fantastiskt kul att jag får möjlighet att återvända, säger Virtanen till Färjestads hemsida.

Virtanen inledde fjolårssäongen i Traktor Chelyabinsk och där blev det 16 poäng på 40 matcher innan flyttlasset gick till Ak Bars Kazan.

Kontraktet med Färjestad är skrivet på ett år.

Tre kontraktsförlängningar

Efter en hel del spekulationer är det nu klart att Per Åslund spelar i Färjestad kommande säsong.

– Vi har haft en bra dialog hela vägen. Ibland drar saker och ting ut på tiden, och under den här sommaren har vi haft lite annat att ta hänsyn till än vad vi normalt brukar ha. Jag tänker såklart på coronaproblematiken, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Det här blir den 14:e SHL-säsongen med Färjestad för 33-årige Åslund, som har två SM-guld på meritlistan.

En annan SHL-forward som blir kvar i sin klubb är Darren Nowick, 28. Amerikanen anslöt till Skellefteå från Västervik under den gångna säsongen. Han imponerade så pass mycket att han nu har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

– Bara att vara där förra säsongen var en jättebra upplevelse och jag har enbart bra saker att säga om organisationen. Supportrarna och staden i allmänhet är enastående så det var en no-brainer att skriva på en förlängning, säger Nowick till Skellefteå AIK:s hemsida.

Veckans tredje kontraktsförläning är Kristian Näkyvä, som har skrivit på för tre år i Örebro.

Näkyvä, som tidigare har representerat både Luleå och Linköping, har spelat de två senaste säsongerna i Örebro. Den senaste säsongen fick dock ett chockartat slut då han i februari fick beskedet att han hade drabbats av testikelcancer. I samband med att Örebro gick ut med kontraktförlängningen meddelade klubben också att Kristian Näkyvä är friskförklarad efter sin cancerbehandling.

– Jag är extremt glad över att ha skrivit på för tre nya år med Örebro Hockey. Det stöd som jag har haft under min tuffa situation har varit helt otrolig och nu ser jag verkligen framemot att komma tillbaka ännu starkare och vara med på den här nya resan, säger Kristian Näkyvä till klubbens hemsida.

Spelare som lämnar SHL

Timrå har värvat två spelare från SHL den gångna veckan – Jacob Blomqvist (Brynäs) samt Viktor Lodin (Örebro). Dessutom står det klart att Kevin Wennström byter Rögle mot Kristianstad, Anton Björkman går från Linköping till Almtuna samt att Marcus Karlberg lånas ut från Leksand till Vita Hästen.

Tre spelare byter SHL mot Finland – Joakim Andersson (HV71) har skrivit på för KooKoo, Joachim Rohdin och Eric Norin lämnar Brynäs för Jukurit respektive Tappara.

Växjö har gått ut med att Brendan Shinnimin kommer att lämna klubben. Men någon ny klubb är inte klar.