Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

1 februari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Oskarshamn värvat en ny back, Luleå har förlängt med fem spelare, Anton Karlsson har lämnat HV71 och stekhete Andrew Calof har skrivit på för ytterligare tre säsonger med Växjö.


Oskarshamn värvar

Andrew O'Brien, 28, är Oskarshamns senaste värvning. Den kanadensiske backen har gjort över 200 AHL-matcher, men under de två senaste säsongerna har han spelat i Europa. Förra säsongen tillhörde han norska Stjernen, där det blev 45 poäng på 41 matcher. Den här säsongen inledde han i Dinamo Riga, men där blev det bara sju matcher. Därefter återvände han till Stjernen och återigen snittade han över en poäng per match. Nu blir det alltså ytterligare en flytt – till Sverige och IK Oskarshamn för kanadensaren.

– Eftersom att Nolan (Zajac)är borta under ett par veckor kände vi att vi behöver fylla hans plats. Vi har kommit överens med Stjernen om att Andrew ansluter och avslutar säsongen hos oss i IK Oskarshamn, säger sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av säsongen.

Karlsson lämnar HV71 – och Olausson lånas ut

Backen Anton Karlsson, 27, och HV71 går skilda vägar.

– Anton har uttryckt en önskan att bryta med HV71, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Anton Karlsson anslöt under säsongen och har noterats för 30 SHL-matcher med HV71. På dessa har han gjort två poäng. Karlsson, som förra säsongen spelade i AHL, har inte gjort klart med någon ny klubb.

Oskar Olausson har gjort 16 SHL-matcher den här säsongen med HV71, men med tanke på konkurrensen på forwardssidan är det nu klart att 18-åringen lånas ut till Södertälje SK.

– Oskar kommer att lånas ut med dispens vilket innebär att han kan flyttas tillbaka till HV71 även efter att deadline för transfers passerat. På så sätt kan Oskar hålla igång sin istid och återansluta till HV71 när behov uppstår, säger Johan Hult.

Luleå förlänger med fem spelare

Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson har jobbat hårt den senaste tiden. Han har nämligen fått fem spelare att förlänga sina kontrakt och det handlar om Juhani Tyrväinen, Daniel Sondell, Einar Emanuelsson, Fabian Lysell och Radek Muzik.

Muzik, som spelade JVM med Tjeckien, har skrivit på för resten av den här säsongen. Den rutinerade backen Daniel Sondell har skrivit på ett nytt ettårskontrakt medan Einar Emanuelsson, Juhani Tyrväinen samt Fabian Lysells kontrakt sträcker sig till 2023.

Calof stannar i Växjö

Andrew Calof är en av ligans hetaste spelare för tillfället och kanadensaren har verkligen levererat sedan han anslöt till Lakers. På 26 matcher har den offensivt skicklige forwarden gjort 31 poäng. Det här är hans andra sejour i Växjö. Han var med och vann SM-guld 2018. Nu står det klart att Calof blir kvar i Växjö till 2024.

– Andrew är en spelare som både trivs och gör sig väldigt bra i vår miljö. En produktiv spetsforward med låg felmarginal som ytterst sällan har en dålig dag på jobbet, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Arntzen förlänger med Örebro

Jonas Arntzen, 23, kom till Örebro förra säsongen och stod nio matcher. Den här säsongen har han tagit rejäla kliv och har fått chansen i 15 matcher. Av dessa har Örebro vunnit nio. Nu kommer belöningen från Närkeklubben - nämligen ett nytt treårskontrakt för Arntzen.

– Jättekul att vi kan behålla Jonas och skriva ett längre avtal. Jonas är en kanonkille som har haft en fin utveckling i år och som vi tror väldigt mycket på, säger Örebro Hockeys sportchef Niklas Johansson.

Linköping lånar ut Rynnäs

Jussi Rynnäs kom till Linköping under säsongen, men den finske målvakten har inte fått det att stämma i Östergötland. Nu är det klart att LHC lånar ut Rynnäs till allsvenska Södertälje SK. Linköping skriver på sin hemsida att lånet gäller tills vidade.

Pilö lånas ut till Brynäs

Förra veckan var Lukas Pilö utlånad från Örebro till Brynäs. Han spelade tre matcher med Gävleklubben och noterades för en poäng. Nu står det klart att den 21-årige backen spelar ytterligare fyra matcher med Brynäs.

– För oss är det viktigt att Lukas får speltid och när Brynäs ställde frågan om att låna honom ytterligare fyra matcher har vi sagt okej, säger Niklas Johansson, sportchef i Örebro, till klubbens hemsida.

Malmöduo skriver nytt kontrakt

Eric Engstrand, 20, debuterade i SHL förra säsognen med Malmö. Den här säsongen har forwarden gjort två poäng (1+1) på 28 matcher. Nu har han skrivit på ett nytt kontrakt, som sträcker sig till våren 2022.

– Eric har utvecklats under den här säsongen och visat att han är en spelare för SHL. Han är stor och stark, har en kraftfull skridskoåkning och ett riktigt bra skott, som jag hoppas att han kommer nyttja lite mer framöver, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida

Helge Grans är den andre spelaren som har fölängt med Redhawks. Den spelskicklige backen, som draftades som nummer 35 totalt i somras, har skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

– Först och främst är vi glada och stolta över att få ha kvar Helge hos oss. Han har potential att bli hur bra som helst och vi ser honom som en toppback hos oss över den kommande säsongen, säger Patrik Sylvegård.

Grans har den här säsongen gjort tio poäng på 25 matcher.

Talangfull trio skriver kontrakt

Centern Daniel Ljungman, 18, har spelat 100 minuter i SHL och nu har han skrivit på ett rookiekontrakt med Linköping. Kontraktet gäller över säsongen 2021/22.

– Jättekul. Det här är vad jag har kämpat för under min karriär och vad jag ville uppnå när jag valde Linköpings hockeygymnasium. Jag ska fortsätta kämpa för min speltid och göra mitt absolut bästa för att utvecklas på den här nivån, säger Daniel Ljungman till klubbens hemsida.

I Växjö har 17-årige Victor Stjernborg skrivit på ett rookiekontrakt som sträcker sig till våren 2023. Stjernborg har den här säsongen gjort två poäng på 19 matcher.

– Det är fantastiskt kul när man får arbeta med en junior som är så mogen som Victor. Från första dagen så har han kommit upp och levererat bra saker i nära nog varje moment. Under de kommande åren är jag övertygad om att han kommer växa ut till en av de spelarna som verkligen leder laget varje kväll, säger sportchef Henrik Evertsson till Lakers hemsida.

HV71 hr förlängt med JVM-spelaren Jonathan Wikström, 19. Han debuterade förra säsongen i SHL. Den här säsongen står han noterad för 13 matcher (två poäng). Han har skrivit på ett avtal till 2022.

– Jonathan är en smart tvåvägscenter med en hög arbetskapacitet. Det ska bli roligt att följa hans fortsatt utveckling då det finns mycket potential i honom, säger Johan Hult, sportchef i HV71, till klubbens hemsida.