Lista: 5 saker att hålla koll på inför kvällens matcher

15 mars 2022 13:00
I kikaren

Grundserien börjar närma sig sitt slut och det är dramatik kring samtliga streck i tabellen. Tisdagen bjuder på fem matcher och här är fem saker att hålla ett öga på inför kvällen.


Streckdramatiken i Malmö

Malmö är tolva i tabellen. Djurgården är på trettonde plats – och i kväll möts lagen. Vinner Malmö kommer det skilja sju poäng mellan lagen, och då ska man ha i åtanke att Djurgården bara har två matcher kvar att spela efter kvällens omgång. Om däremot Djurgården vinner efter ordinarie matchtid kommer bara en poäng skilja en poäng mellan lagen inför avslutningen. Med andra ord är det upplagt för dramatik i Malmö Arena.

En extra krydda till kvällens match är att Joakim Fagervall är tillbaka i Malmö Arena, men i moståndarnas bås. Han inledde som bekant säsongen som huvudtränare i Malmö, men sedan den 25 januari tillhör han Djurgården.

Formstarka Malmöspelare

Malmö har tagit tolv av 15 möjliga poäng på de fem senaste matcherna och det är flera spelare som har klivit fram under den här perioden. Flest poäng har Pathrik Westerholm gjort. Han har gjort tio poäng, fördelat på två mål och åtta assist, på de fem senaste matcherna. Två andra spelare i Redhawks som kan nämnas är Carl Söderberg, som är 3+6 på de fem senaste matcherna, och Markus Lauridsen, som har gjort sju poäng under samma period.

Kampen om topp-6

Vi har varit inne på kampen kring kvalstrecket redan. Ett annat viktigt streck är det mellan plats sex och sju, som avgör om man går direkt till kvartsfinalspel eller inte. Även där ser det ut att bli en nagelbitare in på mållinjen. Just nu är det fyra lag – Växjö, Örebro, Färjestad och Leksand – inom bara fem poäng. Samtliga dessa fyra lag mellan plats fem och åtta spelar i kväll. Växjö tar emot Frölunda, Örebro gästar Oskarshamn, Färjestad ställs mot Rögle och Leksand får besök av Skellefteå.

Trendbrottsjagande trio

Skellefteå och Leksand är de lag som just nu har de längsta förlustsviten i SHL. Båda klubbarna har tre raka förluster. En av dessa sviter kommer att brytas i kväll eftersom att lagen möts i Tegera Arena. En annan klubb som är på jakt efter en efterlängtad vinst är Oskarshamn, men då på hemmaplan. Smålänningarna har nämligen förlorat fyra raka matcher i Be-Ge Hockey Center. För Oskarshamn väntar i kväll hemmamatch mot Örebro.

Den längsta positiva sviten bland lagen som spelar i kväll har Malmö. De har tre raka vinster inför kvällens match mot Djurgården, som i sin tur åker söderut med fyra bortasegrar i följd. Men de kommer närmast från en hemmaförlust mot Örebro.

Blir Veronneau bäste målskytten i SHL sedan 2008?

Max Veronneau rusar mot skytteligatiteln i SHL. Efter sitt mål senast mot Färjestad står han på 31 fullträffar. En bedrift ingen i ligan har lyckats med sedan Carl Söderberg gjorde det för Linköping 2012/13. Nu har Veronneau fyra matcher på sig att passera Söderbergs notering och därmed bli den främsta målskytten sedan Mattias Weinhandl smällde in 35 mål för Linköping 2007/08. I kväll väntar match mot Skellefteå för Veronneau och hans Leksand. Dalalaget har gjort ett mål på de två tidigare matcherna mot västerbottningarna den här säsongen och det gjordes av – just det – Max Veronneau.