Resultat: Duchene tog avsked som matchhjälte

8 december 2012 18:52

Matt Duchene kunde inte ha tagit ett bättre avsked av publiken i Scandinavium. I sin sista match för klubben satte den NHL-lockoutade forwarden matchavgörande 2-1 mot Linköping. I Skellefteå vann hemmalaget en underhållande match mot Färjestad med 5-4, medan Patrik Carlsson blev straffhjälte för HV71.

Skellefteå-Färjestad

Många hade väntat sig stor hockeyunderhållning i Västerbotten och ingen blev besviken. Det svängde fram och tillbaka in en match som hade allt: heta känslor, individuella prestationer, osannolika räddningar och dramatik.

Färjestads Christian Berglund öppnade målskyttet med ett slagskott och gjorde därmed poäng för tionde matchen i rad - trots att den omskrivna mustaschen var väck. Det blev totalt tre poäng för den formstarke forwarden, men det räckte inte.

När Färjestad kvitterade till 4-4 genom Per Åslund sent i tredje perioden bestämde sig nämligen Joakim Lindström för att ta saken i egna händer. Han åkte igenom FBK-försvaret och hittade luckan under Fredrik Pettersson-Wentzel. 5-4 till Skellefteå.

– Skönt att den gick in. Det var tungt att Färjestad kvitterade så pass sent men vi lyckades hitta en väg att vinna, säger matchhjälten till C More.

Rögle-HV71

Alexander Barta stod för den första periodens prestation när han fintade bort Mattias Karlsson och tvingades fram 1-1 i numerärt underläge. Därefter fick gästerna chansen i fem mot tre utan att göra mål, men 2-1 kom i andra akten i stället när Carlsson petade in sitt andra för kvällen efter fint förabete av Marcus Nilson och Mattias Karlsson.

Rögle kom tillbaka. Mathias Tjärnqvist kvitterade med dryga minuten kvar, men den store matchhjälten Patric Carlsson kunde till slut ge extrapoängen till HV71 efter en maratonstraffläggning.

Frölunda-Linköping

Matt Duchenes sista match i Frölunda blev precis som kanadensaren hade önskat. Allt flöt på i ett ganska snabbt tempo utan sylvassa målchanser i första perioden. Så blev det även i andra, med skillnaden att Linköpings Johannes Salmonsson gjorde mål när han fick läget mitt i slottet.

Men Frölunda vände. Och det matchavgörande 2-1-målet stod just Duchene för när han hittade en lucka bakom Andreas Andersson från snäv vinkel.

– En härlig avslutning. Nu ska jag åka någon annanstans och spela men det kommer bli tufft att toppa Göteborg. Nu ska vi ha en julfest, det blir trevligt, säger Matt Duchene med ett leende till C More.

MODO-Luleå

En jämn förstaperiod slutade med ett mål åt vardera håll: Linus Persson för Luleå i powerplay, och Per-Åge Skröder för MODO i spel fem mot fem. Luleå öppnade den andra perioden bäst, men MODO växte in i handlingen och målramen räddade David Rautio flera gånger om. I stället stack Luleå upp. Johan Fransson skickade iväg en puck från blålinjen som letade sig in bakom Linus Ullmark och gav ett psykologiskt viktigt ledningsmål sent i andra perioden.

Men Alexander Steen kvitterade i powerplay och efter en lång MODO-press i tredje perioden, då David Rautio fick agera gång efter annan, kunde Kyle Cumiskey avgöra i friläge i förlängingen. Extrapoängen till MODO således.