"En tillfällighet att Kyle kom till Djurgården"

6 oktober 2011 11:45

I dag sätter Hockeyligan.se fokus på Kyle Klubertanz, Djurgårdens amerikanska bidrag till Elitserien. Men att backen hamnade i Sverige var egentligen bara en tillfällighet. "Jag var på scoutingresa i Finland för att titta på en center", berättar Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt för Hockeyligan.se.


Kyle Klubertanz trivs i Stockholm och Djurgården, det framgår med all önskvärd tydlighet när man ser intervjun med 26-åringen i veckans avsnitt av "Elitserieprofilen".

Men att han hamnade i Sveriges huvudstad var alltså lite av en tillfällighet. Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt:

– Jag var på scoutingresa i Finland för att titta på en center. Jag blev inte speciellt förtjust i centern, däremot såg jag Kyle i TPS och fattade tycke för honom och gjorde slag i saken inför säsongen 2009/2010.

Och det blev med facit i hand en affär som Järlefelt knappast ångrar i dag. I grundserien blev det totalt 31 poäng för amerikanen som också var en bärande spelare i det Djurgården som avancerade hela vägen till SM-final mot HV71.

"Kyle drog in countrymusiken"

Den säsongen blev det visserligen bara silver, men i omklädningsrummet föddes en guldtradition.

– Kyle drog ju in countrymusiken dit. Efter varje vinst går en låt som skapades under just finalåret. Den spelas varje gång, berättar Janne Järlefelt.

Sportchefen beskriver Klubertanz som en jordnära och omtyckt person som "kommer till jobbet varje dag".

– Han har framförallt en jäkligt bra karaktär. Förra året spelade han 90 matcher och jag tror inte han missade en enda match hos oss första säsongen. Han är ganska lågmäld i omklädningsrummet: en tystlåten, trevlig och jäkligt uppskattad personlighet.

Förra säsongen misslyckades 26-årige Klubertanz med att slå sig in i Montreal Canadiens i NHL, och när det stod klart att det inte skulle bli något spel i högstaligan från start den här säsongen heller passade Djurgården på.

– Vi höll kontakten hela tiden och när han fick beskedet att han inte skulle få starta i Montreal beslutade han att han hellre ville tillbaka till Stockholm och Djurgården, säger Järlefelt.

"En stor tillgång för oss"

Hur är då Kyle Klubertanz som spelare?

– En spelskicklig back som har ett bra passningsspel och ett bra och snabbt handledskott kan man säga, han skjuter kanske inte slagskott så ofta. Självklart en stor tillgång för oss. Det finns många plussidor.

Sex assist och ett mål så här långt. Hur nöjd är du med hans start?
- Han har helt klart varit bra. Sen är vi själva lite missnöjda med vårt spel hittills, men vi har tagit poäng.