SAIK ställs mot seriens vassaste powerplay

9 oktober 2011 18:00

Brynäs, med seriens vassaste powerplay, jagar sin femte raka hemmaseger mot Skellefteå när pucken släpps i Läkerol Arena klockan 19:00 på måndag kväll. Men gästerna lär vara revanschsugna efter förlusten mot AIK på Hovet i lördags.


När Brynäs vann med 6-0 den 3 december 2009 inleddes en svit som i dag står på fyra raka hemmasegrar för Gävlelaget mot Skellefteå. Målskillnaden i dessa inbördes möten visar 18-5 och därmed kan vi konstatera att statistiken talar för Brynäs i måndagens drabbning.

I och med bortasegern mot Timrå i lördags, då lagkaptenen Andreas Dackell jubilerade med sin 500:e match i Elitserien, klättrade laget till femte plats i tabellen och vände samtidigt en negativ trend på två raka nederlag.

Noterbart var att Dackell gjorde sin totalt 199:e assist i Elitserien i E.ON Arena och har alltså chansen att uppnå ytterligare en milstolpe på måndag. Assisten producerades i powerplay, en spelform där Brynäs är bäst i Elitserien just nu. Samtliga mål i 3-1-segern mot Timrå kom i just spel fem mot fyra.

– Special teams har fungerat riktigt bra. Vi har som en liten målsättning att ligga med i toppen både vad gäller powerplay och boxplay. Jämna matcher avgörs ofta där så det gäller att kunna ha bra special teams, sa Dackell till Hockeyligan.se i en intervju inför helgen.

SAIK hoppas på islossning i powerplay

Skellefteå hade tre raka segrar med sig in i AIK-drabbningen med 08-laget i lördags, men det blev förlust med 1-2 i Hovet efter en sen reducering av Christian Söderström. Målskytten var nöjd med defensiven men inte med spelet i anfallszon.

– Vi är för svaga framåt, sa Söderström till CANAL+ efter matchen.

Noterbart är annars att fullträffen var Söderströms 97:e i Elitserien. Milstolpen 100 mål är således inom räckhåll för forwarden som fyller 31 år på torsdag.

En annan spelare som jubilerar är Fredrik Lindgren. Han spelar sin 400:e match i Skellefteåtröjan.

– Det ska bli kul, säger Lindgren till klubbens hemsida.

– Att fira det med en vinst skulle väl inte vara helt fel. Sen skulle det väl vara lite krydda på mosen att göra mål då, men en vinst skulle jag vilja se!

En av bitarna som Skellefteå hoppas förbättra i Gävle är powerplay. Tre mål på 43 försök har det blivit för fjärdeplacerade SAIK - ett facit som placerar laget på elfte plats i pp-tabellen.