Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

6 juli 2020 10:00
Veckans nyheter

Som vanligt inleder vi veckan med att gå igenom vad som har hänt i SHL-klubbarnas trupper sedan förra måndagen. Några av nyheterna från den gångna veckan är att Dick Axelsson stannar i Djurgården, Linköping har värvat en finsk världsmästare samt att Aaron Irving lämnar Örebro.


Linköping värvar finskt

Niko Ojamäki är Linköping senaste nyförävrv – och den tredje finske spelaren som GM Niklas Persson har värvat inför kommande säsong.

Ojamäki är en 25-årig forward som har spelat i Finland hela sin karriär. Förra säsongen noterades han för 19 mål och 16 assist för sitt Tappara. Som mest har han gjort 37 poäng (2018/19) under en säsong i den finska högstaligan.

– Jag gillar verkligen att göra mål. Sen är jag en spelare som har bra fart under skridskorna och jag gillar att jobba hårt ute på isen, säger han till Linköpings hemsida.

Ojamäki var med i det finska VM-laget som vann guld 2019. Där gjorde han fyra poäng (1+3) på tio VM-matcher.

Kontraktet med Linköping är skrivet på två säsonger.

Axelsson stannar i Djurgården

Dick Axelsson är klar för en fortsättning i Djurgården. Den 33-årige forwarden har skrivit på ett nytt ettårskontrakt med Djurgården.

– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka, vad skulle jag annars göra om jag inte spelar hockey?, säger Axelsson till klubbens hemsida.

Kommande säsong blir den tredje raka i Djurgårdströjan för Axelsson. Förra säsongen noterades han för 26 poäng på 31 matcher och med det blev han lagets fjärde bäste poängplockare.

– Dick har under sina två senaste säsonger varit en spetsforward för oss med hög offensiv kompetens. Han har också varit en viktig informell ledare i vårt lag i sättet han sprider glädje och energi omkring sig inte minst i sin kommunikation och relation till övriga lagkamrater, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Irving lämnar Örebro – och Furch klar för ny klubb

Örebro plockade nyligen in Nick Ebert och det har fått konsekvenser för Aaron Irving. I veckan meddelade Örebro att klubben och den kanadensiske backen går skilda vägar.

– Med vår nuvaranade backbesättning känner vi att vi inte kommer kunna erbjuda Aaron den speltid som han behöver. Jag vill tacka Aaron för hans tid i Örebro Hockey och önska honom lycka till i framtiden, säger Örebros sortchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Att Dominik Furch lämnar Örebro har varit klart ett tag. Nu har den tjeckiske målvakten hittat en ny klubb. Han kommer att representera KHL-klubben Dinamo Minsk kommande säsong.

Printz lägger av

David Printz, 39, lägger skridskorna på hyllan. Printz vann SM-guld med Frölunda 2019 och han har även två CHL-titlar på meritlistan. 2005 var han även med och vann Calder Cup (AHL), men nu har han bestämt sig för att avsluta den aktiva karriären. Totalt gjorde den 193 centimeter långe backen 474 SHL-matcher (AIK, Djurgården, Karlskrona, Timrå samt Frölunda).

David Printz är klar som J18-tränare i Djurgården, instruktör på hockeygymnasiet och med ett ansvar för backutvecklingen i klubbens HG- och juniorverksamhet.

– Att få in David Printz i Djurgården Hockey, är den perfekta pusselbiten i vår sportsliga organisation. Med Davids spelarkarriär, kompetens, personlighet och bakgrund, likt såsom vi tidigare rekryterade Michael Holmqvist blir en bra kombination med övriga juniortränare Oskar Öberg och Martin Linder-Öst, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till klubbens hemsida.