Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

18 januari 2021 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har HV71 förändrat i ledarstaben, Luleå har värvat en återvändare och Örebro har gjort klart med ett lån från New York Islanders.


Lassinantti återvänder

Joel Lassinantti är klar för en återkomst i Luleå. Den 28-årige målvakten skrev inför den här säsongen på för HK Sotji i KHL. Där blev det 15 matcher, men nu är det klart att han flyttar hem till Luleå.

– Utifrån att vi redan har ett starkt målvaktspar har vi inte haft några planer på att värva någon målvakt till Luleå Hockey. Men när det stod klart att Joel Lassinantti kunde tänka sig att återvända till Norrbotten och framför allt att han var intresserad av att skriva på ett längre avtal så hamnade saker i ett annat ljus, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Lassinantti debuterade i högstaligan 2014/15 och han har totalt under karriären gjort 222 matcher i SHL. Säsongen 2019/20 stod han 36 matcher och vann 28 av dessa.

Lassinantti har skrivit på till 2025.

Rautio till Linköping

Efter Lassinanttis intåg i Luleå stod det i söndags klart att David Rautio lämnar laget. På sin hemsida skriver norrbottningarna: "Efter önskemål från David Rautio har föreningen kommit överens med honom om att han får avsluta den här säsongen med annan förening."

Under måndagsmorgonen meddelade Linköping att de värvar Rautio. Målvakten tillhörde LHC mellan 2014 och 2016. Därefter har det blivit tre säsonger i Brynäs samt 1,5 i Luleå.

– David är en erfaren målvakt som vi känner väl sedan hans tidigare sejour i föreningen, säger Linköpings GM Niklas Persson till klubbens hemsida.

David Rautio har kontrakt med Linköping för resten av den här säsongen.

Örebro lånar från Islanders

Örebro förstärker laget. Närkingarna har gjort klart med Josh Ho-Sang. Han draftades i första rundan 2014 av Islanders och har tillhört New York-klubben sedan 2016. Han har gjort 53 matcher i NHL samt 178 matcher (123 poäng) i AHL. Nu blir det en flytt till Sverige för den 24-årige forwarden. Örebro lånar in honom resten av säsongen.

– Vi är väldigt glada över att få in Josh i laget. Josh är en offensivt skicklig spelare som med sin fart kommer vara en offensiv kraft hos oss. Vi är otroligt tacksamma över den goda kontakt och hjälp vi har fått från New York Islanders ledning. Lånet gäller under resterande del av säsongen, vilket var en förutsättning. Dessutom är detta en ekonomisk lösning som är mycket gynnsam för klubben. Josh är på plats i Örebro och ansluter till laget under måndagen, säger Örebro sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Finländare lämnar Linköping

Oula Palve, 28, kom till Linköping inför den här säsongen från spel i AHL. Säsongen dessförinnan hade han gjort 51 poäng på 53 matcher i finska TPS. Han lyckades inte alls komma upp i samma poängsnitt i SHL. Han gjorde tolv poäng på 31 matcher och nu står det klart att han och Linköping går skilda vägar.

– Oula är en skicklig hockeyspelare, men vi har inte lyckats få ut det vi vill av honom i vår miljö. Utifrån det och konkurrenssituationen i laget har vi gett honom möjligheten att söka efter en ny klubb, säger Linköpings GM Niklas Persson till klubbens hemsida.

Palve har inte gjort klart med någon ny klubb.

HV71 förändrar ledarstaben

HV71 har gått tungt den här säsongen och ligger just nu på tolfte plats i tabellen. Nu väljer de att göra förändringar i ledarstaben. Under söndagen meddelade klubben att Stephan Lundh tar över som huvudtränare, samtidigt som den tidigare huvudtränaren Nicklas Rahm entledigas från sin tjänst.

– Vi har alla ett ansvar för situationen vi befinner oss i och de uteblivna resultaten. Nicklas har lagt ner sin själ i jobbet och gjort allt för HV71:s bästa, men nu har vi kommit till en punkt där vi behöver skapa en omedelbar förändring i laget. Stephan ”Lillis” Lundh är en ledare med stort förtroende bland spelarna och en erfarenhet som i detta läge är ovärderlig, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Dessutom skriver klubben på sin hemsida att "till en början kommer Patrik Andersson att lyftas upp som assisterande tränare från HV71 J20".

Stephan ”Lillis” Lundh var HV71:s huvudtränare förra säsongen och innan jul återvände han som assisterande tränare, men nu tar han alltså över som huvudtränare. Avtalet mellan "Lillis" och HV71 sträcker sig över resten av den här säsongen.

Ny forward till Malmö

Matt Puempel. Där har ni Malmö Redhawks senaste värvning. Han debuterade i NHL säsongen 2014/15 med Ottawa Senators. Totalt under karriären har den 27-årige forwarden gjort 87 matcher i världens bästa hockeyliga. Den senaste tiden har han tillhört Red Wings organisation. Säsongen 2019/20 gjorde han 39 poäng på 46 matcher i Grand Rapids Griffins.

– Jag vill hjälpa laget i jakten på en slutspelsplats och göra mitt för att vi ska kunna vinna fler matcher. Jag ser mig själv som en spelare som gör det tränarna ber mig om och förhoppningsvis kan jag bidra med en del offensivt, säger Puempel till klubbens hemsida.

Puempel har skrivit på för resten av den här säsongen.

Rögle värvar kanadensare

Precis som Malmö har serieledande Rögle förstärkt med en kanadensare. Det handlar 28-årigen Joey LaLeggia.

– Joey LaLeggia är en mycket unik spelare på det sätt att han både kan spela forward och back vilket ger oss flera olika möjligheter att använda honom. Joey är en snabb och dynamisk skridskoåkare som alltid tävlar hårt och med ett spelsinne som vi känner kommer att passa väl in hos oss i Rögle, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

LaLeggia har de drygt fem senaste säsongerna spelat i AHL, i Edmontons och St Louis organisationer. Statistiskt har han under de här åren svarat för 67 mål och 111 assist på 324 matcher.

Joey LeLeggia har skrivit på för resten av säsongen.

Åtta kontraktsförlängningar

Hela åtta spelare i SHL har förlängt sitt kontrakt den gångna veckan. Skellefteå har skrivit nya avtal med backen Adam Wilsby, 20, och centern Linus Lindström, 23. Båda har skrivit på till 2023.

– Jättekul att långsiktigt förlänga med Adam och Linus. Två unga killar som redan idag har en stor roll i vårt lag och som vi tror kommer spela en ännu större roll för oss de kommande två åren. Två spelare som vill bli bättre för varje dag och alltid sätter laget främst, säger Erik Forssell, GM i Skellefteå, till klubbens hemsida.

Även Rögles Adam Edström har förlängt sitt kontrakt över säsongen 2022/23. Den 20-årige powerforwarden är inne på sin andra SHL-säsong med Rögle, och nu blir det alltså ytterligare två.

– Adam har stor potential och alla som följer oss och sett Adam spela har sett hur han utvecklats under tiden i Rögle. Vi är glada över att få jobba tillsammans med Adam i minst ett par år till, säger Rögles sportchef Chris Abbott, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Frölunda har skrivit nytt kontrakt med tre av sina spelare. Det handlar om forwarden Linus Nässén, 20, samt Daniel Torgersson och Theodor Niederbach, som båda har skrivit på ett rookieavtal. Niederbach har skrivit på för nästa säsong medan både Nässén och Torgerssons avtal med Frölunda sträcker sig till våren 2023.

Oskar Kvist, 19, har imponerat i Brynäs den här säsongen och han tog plats i Sveriges JVM-trupp. Nu kommer nästa belöning - ett a-lagskontrakt med Gävleklubben.

– Jag har varit Brynäsare sen jag föddes, hela uppväxten, och det är klubben i mitt hjärta. Det här känns otroligt ärofyllt, nästan overkligt, och jag har svårt att sätta ord på det. Verkligen jättekul att få göra det här och få spela för klubben som man brinner för, säger Kvist till klubbens hemsida.

Kvist har skrivit på för ytterligare en säsong i Brynäs.

Trio lånas ut till allsvenskan

Samuel Solem har den här säsongen noterats för 16 SHL-matcher för Brynäs. Men fler verkar det inte bli den här säsongen, för Brynäs meddelade i veckan att de lånar ut den 21-årige forwarden till AIK resten av säsongen.

Även Theodor Niederbach kommer att spela resten av säsongen i HockeyAllsvenskan. Han lånas ut från Frölunda till Modo. 18-årige Niederbach, som i somras draftades av Red Wings, har den här säsongen gjort ett mål på elva SHL-matcher och han tog plats i den svenska JVM-truppen.

Den tredje SHL-spelaren som lånas ut till en allsvensk klubb är Leksands Lucas Nordsäter. Den 22-årige backen har fått mindre och mindre speltid och kommer att spela resten av säsongen i Södertälje SK.