Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

16 augusti 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Skellefteå värvat en tysk VM-spelare och William Eklund har skrivit på för San Jose Sharks.


Skellefteå värvar Tom Kühnhackl

Skellefteå fortsätter sitt lagbygge och den senaste pusselbiten är Tom Kühnhackl. Och det är ett meriterat nyförvärv västerbottningarna har fått in. Tysken har spelat fem säsonger i NHL och inte mindre än två gånger har han varit med och vunnit Stanley Cup – 2016 och 2017 med Pittsburgh. Utöver Penguins har han även representerat New York Islanders. Som mest har han gjort 16 poäng under en NHL-säsong.

Kollar vi landslagskarriären har den 29-årige forwarden gjort ett OS samt en VM-turnering för Tyskland. Nu väntar ett nytt äventyr för Tom Kühnhackl då han har skrivit på ett tvåårskontrakt med Skellefteå.

– Det känns grymt kul att Tom är klar för oss. Han kommer hjälpa laget mycket. En lagspelare ut i fingerspetsarna som vunnit på högsta nivå. I NHL har han oftast spelat i en mer defensiv roll, och det kommer vi ha nytta av även hos oss, men vi tror att det finns mer att få ut ur hans offensiva förmåga. Han är hungrig och vill fortsätta vinna och utvecklas som spelare, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Talangfull duo skriver NHL-kontrakt

Ytterligare två talanger har skrivit NHL-kontrakt. Det handlar om William Eklund och Fabian Lysell.

18-årige Lysell spelade i Frölundas organisation från 2017 till januari 2021. Då valde han att flytta norrut – till Luleå. Där fick han göra SHL-debut och totalt under förra säsongen noterades han för 26 matcher (tre poäng). Därefter draftades han av Boston Bruins, i den första rundan – som nummer 21 totalt. Nu är han och Bruins överens om ett treårsavtal.

William Eklund, 18, fick sitt stora genombrott i SHL den förra säsongen. Den offensivt skicklige forwarden gjorde 23 poäng (11+12) på 40 SHL-matcher. Succén i SHL gav eko i hockeyvärlden och Eklund gick som nummer sju i draften och det var San Jose Sharks som tingade honom. I går skrev 18-åringen på ett treårskontrakt med Sharks.

Nu åker Lysell och Eklund över på träningscamp med sina respespektive organisationer och det återstår att se om de tar plats i NHL eller om de lånas ut till sina SHL-lag kommande säsong.

Förre LHC-målvakten lägger av

Jussi Rynnäs, 34, har bestämt sig för att avsluta karriären. Den finska målvakten, som har gjort fem NHL-matcher, tillhörde Linköping den gångna säsongen. Han gjorde sju SHL-matcher (två vinster) innan han därefter lånades ut till allsvenska Södertälje SK.

Karlberg till Borlänge

Marcus Karlberg, 21, har gjort 14 SHL-matcher med Leksand under de två senaste säsongerna, men nu lämnar han klubben. I stället har han skrivit på för Borlänge i HockeyEttan. En klubb som han var utlånad till under förra säsongen. Där noterades han för 13 poäng på 15 matcher.