Så gick det för SHL-talangerna i JVM

9 januari 2015 10:17

Ytterligare en spännande JVM-turnering är avslutad och det blev hemmanationen Kanada som gick segrande ur turneringen denna gång. Två spelare från SHL åkte hem med en bronsmedalj i bagaget, en kom med i All-star laget och en tampades i toppen av poängligan. Detta summerar en mycket bra turnering från SHL:s talanger.


Det svenska JVM-laget med 18 SHL-spelare lyckades inte upprepa prestationen från 2013/2014 års turnering där laget gick till final. Efter att ha slagit Artturi Lehkonens Finland i kvartsfinal blev den ryska maskinen lite för svår i semifinalen. I bronsmatchen vann något överraskande Slovakien över juniorkronorna.

Både forwarden Peter Cehlarik och backen Christian Jaros från Luleå Hockey bärgade alltså varsin bronspeng från mästerskapet.

Kevin Fialas Schweiz lyckades inte ta sig vidare från gruppspelet i turneringen, men poängmässigt gjorde Fiala en bra turnering med fem poäng på sex matcher. Han avslutade dessutom turneringen med 16 utvisningsminuter och +6 i statistiken.

Turneringens överraskningslag Danmark med Växjö Lakers J20-spelare Kristian Jensen och Thomas Lillie fick tuffast möjliga motstånd i kvartsfinalen och åkte ut mot Kanada. För Linköpings vindsnabbe forward Jakub Vrana och Tjeckien blev det också respass i kvartsfinalen, mot Slovakien.

Poängmässigt var det flera spelare från SHL som imponerade under den drygt två veckor långa turneringen.

MODO Hockeys William Nylander lyckades allra bäst då han stod för 10 poäng fördelat på tre mål och sju assist. Det räckte till en femteplats i poängligan och Nylander var endast slagen med en poäng.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Forsling med i All-star

Kanadensarna Sam Reinhart, Nic Petan och Connor McDavid stod alla för elva poäng och Max Domi tio.

Oscar Lindblom, Brynäs och Adrian Kempe, MODO stod för nio och åtta poäng.
Linköpings Gustav Forsling blev poängmässigt bästa back i turneringen. Han gjorde åtta poäng, tre mål och fem assist.

Den poängskörden lyckades ingen annan back komma i närheten av under turneringen. Närmast bakom just Forsling var Skellefteå AIK:s Sebastian Aho med sina fyra poäng.

Det var nog en av anledningarna till att Gustav Forsling som enda svensk blev uttagen till All-star laget i turneringen. Se hela All-star laget i en av modulerna till höger.

Övriga SHL-spelare som är med på poängligans topp 30 är:

Axel Holmström, Skellefteå AIK, sju poäng.
Lucas Wallmark, Luleå Hockey, sex poäng.
Kevin Fiala, HV71, fem poäng.