Teemu Lassila stängs av

14 februari 2014 13:20

Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd meddelade under fredagen att Växjö lakers målvakt Teemu Lassila får en avstängning på 3+1 matcher för tumultet som uppstod i samband med slutsignalen i matchen mot Luleå.


Det var i sista matchen innan OS-uppehållet när Växjö spelade mot Luleå borta som det brakade loss i samband med slutsignalen. Växjös målvakt Teemu Lassila hamnade i handgemäng med Luleås forward Per Ledin och använde bland annat klubbhandsken som tillhygge i slagsmålet.

För det har Lassila nu blivit avstängd i tre matcher och han får också böta för en match, motsvarande 4000 kronor.

Utdrag från disciplinnämndens dom:

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Teemu Lassila samt filmsekvenser från händelsen. Teemu Lassila har även åberopat pressuppgifter om att Per Ledin dagen efter händelsen mådde relativt bra.

Av anmälan följer att Per Ledin forcerar in i målområdet och kommer i kontakt med målvakten Teemu Lassila. Det uppstår tumult och Teemu Lassila delar ut ett antal slag med sin klubbhandske mot Ledins ansikte. Per Ledin blir skadad och blodvite uppstår från näsan. Matchläkaren meddelar domarna ett befarat brutet näsben och hjärnskakning på Per Ledin.

Teemu Lassila har i huvudsak anfört att Per Ledin fullföljer på en målchans men att han kommer in för sent. Han upplever att Per Ledin går mot knäet och blir irriterad över det. Det uppstår tumult och Per Ledin forcerar både verbalt och fysiskt. När Per Ledin sätter upp en handske i ansiktet slår han tillbaka, varvid slag med klubbhandsken träffar Per Ledin. Han ställer sig frågande till att något av de tre slag som utdelats kan ha orsakat den blödning som uppstår på Per Ledin.

Filmsekvenserna ger stöd för uppgifterna i anmälan och det är, enligt nämndens bedömning, utrett att händelsen gått till på det sätt som där anges. Teemu Lassila har utdelat åtminstone två slag med plockhandsken mot ansiktet på Per Ledin, vilket orsakat skada på denne. Att utdela slag med en plockhandske är klart farligare än att utdela slag med eller utan vanliga handskar och risken är stor att ett sådant slag orsakar betydande skador. Mot denna bakgrund ska Teemu Lassilas avstängning motsvara fyra matcher. En av dessa omvandlas till böter.