Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

23 januari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har tre tränare förlängt sina avtal med Färjestad och Andreas Falk har skrivit nytt kontrakt med Skellefteå.


Andreas Falk stannar i Skellefteå

Andreas Falk har varit assisterande tränare i Skellefteå i två och en halv säsong, och fler kommer det att bli. Falk, som har två SM-guld och 436 SHL-matcher på meritlistan som spelare, har skrivit ett kontrakt som sträcker sig till våren 2024.

– Andreas har gjort ett väldigt bra jobb sedan han kom hit och det känns bra att förlänga med honom. Vi har hela tränarteamet på plats i minst ett år till, vilket ger oss kontinuitet och möjlighet till fortsatt utveckling, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Färjestad förlänger med tränartrio

Huvudtränaren Tomas Mitell var den ende i Färjestads tränarteam som hade ett kontrakt som sträckte sig förbi den här säsongen. Men nu har klubben skrivit nya avtal med de assisterande tränarna Thomas Rhodin och Pelle Prestberg samt målvaktstränaren Maciej Szwoch. Alla tre har nu kontrakt som sträcker sig till våren 2025.

– Efter samtal med alla tränarna så vet jag att alla är extremt motiverade att fortsätta göra Färjestad bättre, och att alla tre står för en kontinuitet är självklart ett plus. Ser fram emot vad det här teamet kan uträtta framöver tillsammans, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Två spelare har skrivit SHL-kontrakt

Oskar Pettersson passerade nyligen 100 spelade minuter i SHL. Nu har Rögle skrivit ett rookiekontrakt med 18-åringen. Pettersson kom till Rögle från Halmstad 2018 och debuterade i SHL i höstas. På 16 SHL-matcher har han gjort två poäng. Det nya kontraktet gäller till våren 2024.

–  Det är ytterligare en framgångshistoria från en av våra juniorer som kommer upp och gör sig förtjänt av ett rookie-kontrakt. Han har kommit in och tagit vara på chansen med A-laget och tagit en roll där. Sedan han kom hit som en ung kille har han utvecklats till en spelare som etablerar sig på den professionella nivån, vilket har varit väldigt häftigt att se, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Även HV71-backen Hugo Fransson, 18, har skrivit SHL-kontrakt i veckan. Han noterades för sina tre första SHL-matcher säsongen 2020/21. Förra säsongen blev det sex matcher i HockeyAllsvenskan och den här säsongen har det blivit två SHL-matcher. Nu har Fransson skrivit på ett tvåårskontrakt med HV71.

– Det känns lite overkligt. Jag har hejat på HV71 sedan jag var liten så det känns otroligt kul idag. Jag har haft en bra utveckling sedan jag kom till klubben och hoppas kunna bygga vidare på det även i framtiden, säger Hugo Fransson till HV71:s hemsida.

Tre SHL-spelare lånas ut

Skellefteå har gått med på att släppa JVM-forwarden Simon Robertsson till Västerås på lån. Lånet gäller resten av säsongen, men skulle Skellefteå få många skador har de möjlighet att kalla hem Robertsson.

– Just nu har vi många forwards i truppen så vi har beslutat att låna ut Simon till Västerås för att han ska få möjlighet till mer istid, säger klubbens General Manager Erik Forssell.

Örebro lånar ut Adam Hofbauer till Almtuna. 19-åringen har gjort sju SHL-matcher den här säsongen. Lånet gäller i första hand fem matcher i HockeyAllsvenskan.

– Först och främst är det jättekul att Adam är tillbaka och fullt åretställd från sin skada. Adam är en spelare som vi tror mycket på och det känns därför viktigt att han får spela matcher på seniornivå, säger Örebro Hockeys GM Stefan Bengtzén.

HV71 har valt att låna ut backen Filip Westerlund till Ilves. Westerlund kom från Timrå inför den här säsongen och står noterad för 18 matcher i HV71-tröjan.

– Vi har tuff konkurrens på backsidan och Filip har haft svårt att få speltid. Därför har vi nu kommit överens med Filip och Ilves om en utlåning resten av säsongen, säger Kent Norberg,