"Hoppas spela tillräckligt bra för att få chansen i landslaget"

6 september 2022 15:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Örebros Petrus Palmu. Här berättar den fiskeintresserade 25-åringen om den största gäddan han har fått, nycklarna till succén förra säsongen samt hur det var att som siste man få lämna den finska landslagstruppen inför VM i våras.


Petrus Palmu kommer till SHL och Örebro fullproppad med självförtroende. Anledningen: Förra säsongen smällde han in 59 poäng (26+33) för sitt Jukurit i Liiga och prisades som ligans bäste spelare i grundserien.

– Jag fick en bra roll i laget. Jag har varit i många olika lag och ligor de senaste åren. Jag funderade lite på var jag skulle spela och pratade Olli Jokinen (huvudtränare i Jukurit). Han sa att jag skulle få spela mycket och han trodde att jag skulle kunna bli en toppspelare i ligan. Vi fick bra kemi och allt klickade. Jag spelade med bra självförtroende och vi spelade bra som lag, säger Palmu.

Olli Jokinen, Palmus coach förra säsongen, har en minst sagt imponerande meritlista. Den innehåller exempelvis sex VM-medaljer, tre OS-medaljer och 1 230 NHL-matcher, och Palmu trivdes tillsammans med Jokinen.

– Ollis sätt att träna var lite annorlunda mot vad jag är van vid. Han gjorde sitt första år som tränare i professionell hockey. Han vill bygga en bra kontakt med spelarna och är bra på att få laget att växa och få kemi. Han gjorde det väldigt bra. Dessutom förstår han spelet och har en lång karriär i NHL bakom sig, säger Palmu.

Spelade juniorhockey i Kanada

Precis som Palmu var inne på tidigare har han varit runt en hel del och spelat hockey på en rad olika ställen. Under de fem senaste säsongerna har han spelat i AHL, tyska DEL samt tre olika lag i den finska ligan. Dessförinnan spelade han tre säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL.

– Jag hade ett bra år när jag var med i U17-landslaget och det var många Liiga-klubbar som var intresserade, men samtidigt var det några OHL-klubbar som hörde av sig. Det var min dröm att komma till Nordamerika. Jag tror att det var ett bra beslut att flytta dit. Jag hade tre bra år där och uppskattade min tid där. Jag gjorde några bra säsonger och det gjorde att jag blev draftad (i sjätte rundan, som nummer 181 totalt 2017 av Canucks), säger Palmu.

Hur var det för dig att flytta till Kanada som 17-åring?

– Jag pratade inte mycket engelska. Att komma dit och inte förstå allt var rätt tufft. Det var svårt med konversationerna. Jag är från Joensuu, en liten stad i östra Finland, och flyttade till Helsingfors när jag var 15 år. Jag hade gjort en flytt tidigare och det hjälpte mig nog lite inför flytten till Kanada. Men kulturen och språket var annorlunda. Jag lyckades anpassa mig rätt bra under de första månaderna. Jag bodde hos en bra familj och hade bra lagkamrater. Det kan såklart vara tufft för en ung kille att komma dit, men man gör vad måste för att försöka uppnå sina drömmar, säger Palmu.

Gillar att fiska

Vid sidan av hockeyn är fiske Palmus stora intresse, vilket märks om han tar en titt på hans Instagram. I juli la han upp en bild när han han hade fångat en gädda som nästan ser ut att vara lika lång som den 168 centimeter långe Örebroforwarden.

– Min största gädda vägde 11,7 kilo, och det är stort för gäddorna i de sjöar jag brukar fiska i. Jag brukar försöka fånga en stor gädda varje sommar. Jag fiskar inte gädda så ofta annars, men ibland är det kul att fånga någon stor, säger Palmu.

Var kommer fiskeintresset från?

– Det började väldigt tidigt. Min pappa har alltid fiskat. Jag började fiska med honom och blev förälskad direkt. Jag gillar alla typer av fiske. Jag tänker inte på något annat när jag är på vattnet, säger han.

Är det den grejen du uppskattar med fiske, att det blir en liten paus?

– Exakt. Jag blir lugn av det. Jag kan bara sitta där och titta på vattnet och naturen runt omkring. För mig har det väldigt bra under somrarna. Det skulle vara kul att hitta något ställe att fiska här i Örebro. Under de första veckorna har vi inte hunnit med det, men vi har några killar i laget som har lovat att ta med mig när det finns lite mer tid, säger Palmu.

Tog så när plats i VM-truppen

Tillbaka till hockeyn. Palmus fina 2022 kröntes så när med en VM-turnering. Han var länge med i uppladdningen inför mästerskapet, men som siste spelare fick han lämna den finska truppen. En trupp som senare gick och vann VM-guld.

– Finland hade ett bra lag och det var bra kemi i laget. Jag var med laget i över fem veckor, en lång camp. Självklart var det tråkigt att lämna, för jag ville såklart vara med i laget. Nu är det historia, och jag tar med mig det positiva från de där veckorna, säger Palmu.

Är landslagsspel något du siktar på den här säsongen eller ser du det mer som en bonus i fall det skulle ske?

– Jag tar det dag för dag och sedan får vi se. Jag var nära att får spela VM förra året. Jag tycker att det gick bra under matcherna inför turneringen och jag kände att jag kan spela på den nivån. Det gav mig motivation att försöka ta mig dit. Men återigen, fokus är på Örebro. Jag hoppas kunna spela tillräckligt bra för att få chansen i landslaget, säger Palmu.