Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

16 januari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Timrå värvat Panu Mieho och HV71 har plockat in Charles Berglund som assisterande tränare.


Johansson och Örebro går skilda väger

Niklas Johansson har jobbat som sportchef i Örebro Hockey sedan säsongen 2016/17. Men det här blev hans sista i föreningen, i alla fall för den här gången. Johansson gjorde den gångna veckan sin sista arbetsdag för Örebro Hockey.

– Niklas har under sina tid som sportchef varit med och etablerat Örebro Hockey som ett stabilt SHL-lag. Nu har vi tillsammans med Niklas kommit överens om att gå skilda vägar. Vi vill passa på att tacka Niklas för hans tid i Örebro Hockey och önskar honom stort lycka till i framtiden, säger Örebro Hockeys VD Mikael Johansson till klubbens hemsida.

Niklas Johansson är numera ny sportchef i Västerås.

HV71 ändrar i ledarstaben

HV71 ligger näst sist i SHL och gjorde i veckan en förändring i ledarstaben. Johan Åkerman fick lämna sitt uppdrag som assisterande tränare. I stället har Charles Berglund kommit in på den positionen.

– Vi har inte fått ut det av laget som vi vill och nu behöver vi få in ny energi inför avslutningen och där tror vi att ”Challe” kan spela en viktig roll. Med sin gedigna hockeybakgrund och positiva attityd tror vi att han kan bidra med att laget lyfter, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Som spelare gjorde Charles Berglund 487 SHL-matcher, vann fem SM-guld, två VM-guld samt OS-guld 1994. Efter den aktiva karriären har han varit tränare i tio år. Han har bland annat varit tränare i Timrå IK, MoDo Hockey och Djurgårdens IF. Efter några år ifrån hockeyn är Charles Berglund nu tillbaka på tränarbänken och kontraktet med HV71 gäller den här säsongen.

Finsk förstärkning till Timrå

Panu Mieho är Timrås senaste förstärkning. Det är en finsk 27-åring som både kan spela center och ytterforward. Han har gjort 282 matcher i den finska högstaligan. Han kommer närmast från Ilves, där han har spelat fyra och en halv säsong.

– Panu är en tvåvägsspelare som kan spela på många positioner och fungerar i olika roller ute på isen. Han är en bra skridskoåkare, en tuff spelare och är bra i olika spelformer. Med hans inkomst i laget så får tränarna fler alternativ att spela i bland annat boxplay, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Lån mellan Lakers och Södertälje

Amil Krupic var på lån i Växjö förra säsongen. Inför den här säsongen skrev backen kontrakt med Lakers, men han har fått begränsat med istid i den tuffa backkonkurrensen. Nu väljer Lakers att låna ut Krupic till Södertälje. Samtidigt lånar Växjö in backen Filip Nordberg, 18, från SSK. Han har spelat 25 matcher i HockeyAllsvenskan den här säsongen och förra sommaren draftades han i den andra rundan, som nummer 64 totalt, av Ottawa Senators.

– Vi lånar ut Amil för att säkerställa att han får bra med istid ett tag framöver. Samtidigt får vi chansen att bekanta oss med Filip Nordberg som är en ung, spännande spelare, säger Växjös sportchef Henrik Eversson till klubbens hemsida.

Växjö lånar även ut backen Ludvig Claesson till Tingsryd. Lånet gäller i första hand till den 20 januari. Claesson värvades till Växjö från just Tingsryd 2021.

– Det blir perfekt för Ludvig att få mycket istid under en period. För oss är det viktigt att hålla igång alla våra spelare, därför blir det här en bra lösning, säger Evertsson.

Bergman och Roy lämnar Brynäs

Julius Bergman kom till Brynäs inför den förra säsongen. Förra säsongen noterades han för 43 SHL-matcher och den här säsongen har det blivit 28. Men nu har Bergman och Brynäs kommit överens om att gå skilda vägar. Ny klubbadress för Bergman blir Södertälje SK i HockeyAllsvenskan.

– Jag vill tacka supportrarna och alla i organisationen för den här tiden, men nu är det dags för nya äventyr, säger Julius Bergman till Brynäs hemsida.

Även Kevin Roy lämnar Brynäs. Han skrev ett korttidskontrakt med Gävleklubben och har noterats för ett mål på sex matcher. Kanadensaren är i stället klar för finska HIFK.

– Kevin kom för att ersätta William Strömgren under tiden han var på junior-VM och har gjort det bra. Men i och med att William är hemma igen har vi nu 14 forwards i truppen, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Ekmark lånas ut

Linköping har bestämt sig för att låna ut Elliot Ekmark. 20-åringen har gjort sju SHL-matcher den här säsongen, men den kommande månaden kommer han att spela med Björklöven.

– Just nu är vi en situation där vi sitter på många forwards i truppen och vi ser det här som en perfekt möjlighet för Elliot att få ytterligare speltid i ett topplag i HockeyAllsvenskan, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson.

Klok och Rögle går skilda vägar

Backen Lukas Klok kom till Rögle i november från AHL-laget Tuscon Roadrunner i AHL. Klok har noterats för en assist på elva SHL-matcher, men fler blir det inte. Klok och Rögle har gått skilda vägar och i stället har backen skrivit på för scheiziska HC Lugano.

Ehn förlänger – och tre spelare har skrivit a-lagskontrakt

Linköping har i veckan skrivit ett nytt kontrakt med Christoffer Ehn, 26. Han är inne på sin andra säsong i Linkpöping och har gjort 15 poäng den här säsongen. Det nya kontraktet sträcker sig till 2027.

– Vi är jätteglada över att Christoffer väljer att stanna hos oss i Linköping. Vi är imponerade över den resa som Christoffer har gjort under det senaste året och vi ser honom en vital del i våra framtida lagbyggen. Vi tycker att det finns ännu mer att få ut av hans spel och ser att Christoffer kommer konkurrera om en landslagsplats framöver, säger Linköpings sportchef Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

LHC har även skrivit ett a-lagskontrakt med Fabian Wagner. Rookiekontraktet gäller den här säsongen och ytterligare två. Wagner har den här säsongen gjort 17 SHL-matcher och han spelade nyligen JVM.

– Styrkorna som vi ser i Fabian är att det är en väldigt ”allround” hockeyspelare. Han kan spela både center och ytterforward vilket är väldigt användbart likväl som han kan spela i numerärt överläge som numerärt underläge, säger Peter Jakobsson.

Precis som som Wagner har Isac Born, 18, skrivit på ett rookiekontrakt som sträcker sig till 2025, men då med Frölunda. Born har gjort 19 SHL-matcher med Frölunda och noterats för två assist.

– Han har gjort sig förtjänt av kontraktet. Isac är en härlig kille som alltid gör allt för laget med ett smajl. Och det är ju alltid roligt när en kille från regionen tar steget upp till a-laget, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Den tredje spelaren att skriva a-lagskontrakt den gångna veckan var Skellefteå AIK:a back Axel Sandin Pellikka, 17. På 15 SHL-matcher har han gjort fem päong och han tog plats i det svenska JVM-laget.

– Axel har kommit in och gjort det fantastiskt bra både här hos oss och i JVM. Han har tagit jättestora kliv det senaste året och hans sätt att spela med pucken sticker verkligen ut, vilket vi gillar. Vi tror att vi kommer ha fina år här tillsammans, säger Skellefteås GM Erik Forssell.