Patrik Carlsson: "Alexander Steen var i en klass för sig"

2 juni 2020 11:00
20 frågor

Om Patrik Carlsson får vara skadefri kommande säsong kommer han att passera 500 SHL-matcher. Nu ska vi få lära känna den 32-årige Frölundaspelaren lite bättre med hjälp av 20 frågor. Visste du exempelvis att han håller en av sina före detta lagkamrater i HV71 som den bäste han har spelat med och att Niklas Andersson var hans favoritspelare som ung?


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward från SHL att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag tar Joel (Lundqvist) som forward. Han sätter en hög standard och en spelare man alltid vill ha med sig. Som back hade jag tagit Kodie Curran, om han räknas? Tack vare hans offensiva skicklighet. Målvakten är svår, men jag tar Johan Gustafsson (Rögle). Jag har spelat med honom tidigare och han är som bäst när det gäller som mest

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

Dick Axelssons spelskickhet.

3. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har inga måsten direkt, men en powernap mellan lunch och matchsamling blir det nästan alltid. Sedan gör jag ungefär samma saker, men inga extrema grejer.

4. Vem har varit den mest skrockfulle du har spelat med?

– Skrockfulle vet jag inte. Men Chay Genoway hade mycket för sig som han skulle hinna med. Det var precis att han hann ut på isen ibland.

5. Vilken är den bäste spelare du har spelat med under karriären?

– Wiliam Karlsson tror jag. Jag har spelat med många duktiga, men redan så ung som han var när vi spelade tillsammans stack han ut.

6. Den bästa motståndaren då?

– Jag kommer ihåg Alexander Steen under lockouten (2012/13), när något lag tog in någon spelare. När han var i Modo var han dominant. Det märkte man. Jag visste att han var bra, men att han var så bra. Han var i en klass för sig.

7. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Det blir mycket serier och film.

8. Vilken är favoritserien just nu?

– Just nu har jag följt Robinson en del. Innan det var La Casa de Papel en av de senaste. Man hinner med en del, och glömmer nästan av vilka man har sett.

9. Vilken är din bästa hockeyupplevelse som åskådare?

– Det finns många, men jag följde Frölunda mycket när jag var yngre, eftersom jag är uppvuxen här, och första gången de vann var kul. När de vann 2005 under lockouten var jag junior och såg i stort sett alla matcher.

10. Vem var din favorit i Frölunda då

– Niklas Andersson. Han var otroligt skicklig och en lagspelare. Han hade egentligen allting.

11. Vad är det märkligaste du har varit med om kring hockeyn?

– När jag vara i HV71 fick Oscar Sundh en otäck smäll uppe i Luleå. Jag kommer inte ihåg hur lång tid det var kvar på matchen, men matchen avbröts såklart. Som tur var klarade han sig bra. Nästa gång vi kom upp fick vi först spela klart den första matchen och sedan köra en ny match. Vi förlorade två matcher i rad. De blev en annorlunda situation.

12. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?

– Då är det förhoppningsvis bra väder så man kan sola och bada med familjen. Får vi in en grill på kvällen hade det varit en perfekt dag.

13. Är det du som står vi grillen?

– Nu bor vi i lägenheten och då blir det inte mycket grill. Oftast blir det jag om det väl bli grillat.

14. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Robinson om det ska vara en realityserie. Jag vet inte hur länge jag hade klarat mig, men det hade varit häftigt att prova på.

15. Vad hade du tagit personlig sak?

– Jag hade tagit med fotboll tror jag. För att underhålla sig lite. Jag vet inte hur långt man hade kommit med en tandborste.

16. Vem var du i skolan?

– Jag var väldigt idrottsintresserad och till slut blev det mycket hockey. Men det var idrott överlag. Jag hade koll på det mesta. Jag var inget snille i skolan, men jag försökte göra så gott jag kunde och det som behövdes.

17. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Oftast blir det något annat. Vi har två små barn (ett år och fyra år) också. När de väl har somnat blir det kanske en film eller en serie.

18. Vilket är ditt favoritbarnprogram?

– Det är kul att titta på Pippi och grejerna jag själv växte upp med. Sedan kommer det mycket nytt animerat som är bra. Äldsta dottern börjar kika på annat än bara småbarnsprogrammen och det är lite roligare.

19. Nämn tre artister du lyssnar på just nu?

– Håkan Hellström i alla fall. Aviici har jag lyssnat mycket på. Sedan får jag svårt att komma på någon bra tredje.

20. Vem sköter musiken i Frölundas omklädningsrum?

– (Anders) Grönlund har den rollen just nu. Det blir ganska allsidigt. Det fungerar bra för mig, för jag är också något av en allätare.