Oskar Kvist: "Är en dröm att spela JVM"

23 december 2020 10:00
Junior-VM

Oskar Kvist tog plats i den svenska JVM-truppen efter att ha kallats in som reserv till lägret i Sundsvall. Nu är 19-åringen bara dagar från att förverkliga en barndomsdröm. ”Jag och pappa har alltid suttit uppe på nätterna när det har varit JVM i Kanada och USA", säger Brynäsforwarden.


När Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén i början av december presenterade bruttotruppen till JVM var Brynäs Oskar Kvist inte med i den. Men då Djurgårdens William Eklund tvingandes lämna återbud på grund av att ha testats positivt för Covid-19 kallades Kvist in som reserv.

– Jag blev sjukt glad när jag fick det samtalet. Det har varit ett stort mål i karriären att ta mig till JVM och att ta sig in så här på slutet är sjukt coolt, säger Kvist.

Under det följande träningslägret imponerade Kvist så pass mycket på landslagsledningen att han fick en plats i JVM-truppen.

– Det kändes jättebra i Sundsvall. Det var roliga ispass, med bra grabbar. Spelet fungerade bra och jag försökte fortsätta på den inslagna vägen jag har haft i Brynäs, säger Kvist.

Hur tog du det första beskedet, när du inte kom med i bruttotruppen?

– Det var såklart inte kul. Jag ville vara med, men samtidigt respekterade jag deras beslut, säger han.

"Alltid suttit uppe och kollat på nätterna"

När SHL.se når Oskar Kvist är det Juniorkornornas andra dag på hotellet i Edmonton och en dryg vecka kvar till den första matchen.

– Nerverna har inte kommit än. Jag är bara jättetaggad. Det är sjukt spännande, och sjukt kul, säger han.

Du sa tidigare att JVM var ett stort mål med karriären. Hur stort är det för dig att du nu har tagit plats i truppen?

– JVM har alltid varit jättestort för mig. Jag och pappa har alltid suttit uppe på nätterna när det har varit JVM i Kanada och USA. Det är en dröm och vara med, och det ska bli sjukt kul, säger han.

Och när din pappa går upp på nätterna under den här turneringen kommer du att vara på isen.

– Hela familjen och vänner kommer att sitta bänkade har de sagt. Det ska bli skitkul. Jag har jättebra stöd hemifrån, och det sätter ingen press på mig. Utan det gör det bara ännu roligare, säger Kvist.

Har du något speciellt JVM-minne som sticker ut?

– När Sverige vann och Zibanejad avgjorde (2012). Jag kommer ihåg att jag hade somnat inför tredje perioden, men pappa väckte mig inför förlängningen. Jag fick uppleva avgörandet och det är ett bra minne jag har, säger 19-åringen.

Fått mer och mer förtroende

Kvist har Hagaströms SK som moderklubb och sedan 2016 har han spelat i Brynäs organisation. SHL-debuten fick han göra i fjol och under den här säsongen har 19-åringen imponerat – vilket också märks på istiden. I början av säsongen hade han några matcher där han inte fick spela alls, sedan hade han några matcher kring tio minuters speltid, men i de fem senaste matcherna har 19-åringen legat kring 15 minuters istid per match.

– Jag är tacksam för varje minut jag får. Man måste ta tillvara på tiden. Vi har haft en stor trupp och det har varit att man har fått försöka slå sig in för att få minuter. Jag har fått mer och mer speltid och det är ett kvitto på att jag har gjort någonting bra. Jag älskar att spela och vill spela så mycket det bara går, säger Kvist, som är Brynässupporter sedan barnsben.

– Brynäs har alltid varit favoritlaget. Jag har Brynäs rakt in i hjärtat, så är det bara, säger han.

Vem har varit din favoritspelare under uppväxten?

– Nicklas Bäckström har varit en favorit och han är från Valbo, som ligger lite bortanför Hagaström, som jag är ifrån. Han har jag haft som idol.

Avslutningsvis, vilka förväntningar har på den här turneringen?

– Mina förväntningar är mest bara att det ska bli kul att komma igång. Jag har inga större förväntningar. Kommer jag att få chansen ska jag gör mitt bästa och jag tror mycket på vårt lag. Jag tror att vi kommer att kunna ta oss långt, säger Oskar Kvist.