Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

28 juni 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Per Åslund och Färjestad kommit överens om ett nytt kontrakt, Timrå har bestämt sig för att satsa på två huvudtränare och Växjö har dubbelvärvat.


Brynäs värvar back

Julius Bergman gjorde den gångna säsongen tolv poäng på 57 matcher med Pelicans i den finska ligan, men nu är den 25-årige backen tillbaka i Sverige. Han hade först gjort klart med spel i Björklöven, men det blir ingen flytt till Umeå. I stället har Bergman skrivit på ett tvåårskontrakt med Brynäs.

– Vi har hört mycket gott om Julius, en kille med hög arbetsmoral och en stark vilja. Vi ser en mångsidighet i hans spel där han är en spelskicklig back som även gillar det fysiska spelet. Vi är säkra på att han kommer bidra och hjälpa till att lyfta andra spelare i laget, säger Brynäs huvudtränare Mikko Manner till klubbens hemsida.

Bergman gjorde sin första SHL-match säsongen 2013/14 i Frölunda. Efter fem säsonger i Nordamerika (233 AHL-matcher) gick Bergman tillbaka till Frölunda för spel där säsongen 2019/20. Den senaste säsongerna tillhörde han alltså Pelicans.

Lycksell till Växjö

Olle Lycksell byter Färjestad mot Växjö. Den 21-årige talangen tillhör egentligen Philadelphia Flyers, men kommer att lånas ut till Lakers under den kommande säsongen.

– Olle är en av de unga spelarna i serien som står inför sitt definitiva genombrott. En spelare som liknar Fredrik Karlström i sin spelstil. Vi känner att Olle passar bra in för att fylla en av de luckorna vi har i lagbygget, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Lycksell debuterade i SHL med Linköping säsongen 2017/18 och efter ytterligare två säsonger i LHC skrev han inför den förra säsongen på för Färjestad. 21-åringen har noterats för 21 poäng under de två senaste säsongerna.

...som även plockar in Åhman

Växjös andra nyförvärv är den 21-årige målvakten Adam Åhman. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt med det regerande mästarlaget.

– Säsongen 2018/19 slog Adam igenom i Oskarshamn och spåddes vara en av Sveriges nästa stormålvakter. Säsongen efter spolierades av en höftoperation och utvecklingen blev något fördröjd. Vi känner att Adam hos oss kommer kunna ta de kliven för att nå sin fulla potential. Det skall bli väldigt spännande att vara en del av, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Åhman debuterade i SHL med HV71 säsongen 2017/18 och gjorde den säsongen tre matcher i Jönköpingslaget. Därefter har det mestadels blivit spel i HockeyAllsvenskan. Den gångna säsongen tillhörde han Tingsryd och vaktade målet i 23 matcher.

Salomäki till Örebro

Miikka Salomäki, 28, har de åtta senaste säsongerna spelat i Nordamerika. Där har forwarden noterats för 199 AHL-matcher samt 167 matcher i NHL med Nashville Predators. Nu väljer han att flytta tillbaka till Europa, men det blir ingen återkomst i den finska ligan. I stället är Salomäki klar för spel i Örebro.

– Vi får in en stor vinnarskalle som har en väldigt hög arbetsmoral. Det är en kraftfull spelare som är väldigt oöm i sin spelstil. Vi tycker att Miikka besitter bra skills som vi kommer få stor användning för. Under sin tid i Nordamerika har han fått ta en annan roll men vi är övertyggade att Miikka kommer vara en viktig pusselbit i vårt lagbygge och vi ser framemot att jobba med honom i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Salomäki och Örebro är överens om ett tvåårsavtal.

Timrå satsar på två huvudtränare

Det blir två huvudtränare i Timrå kommande säsong. Fredrik Andersson och Ante Karlsson delar på rollen som huvudtränare. Ante Karlsson har tre år kvar på sitt kontrakt med Timrå medan Fredrik Andersson, som var huvudtränare den gångna säsongen, har skrivit på ett tvåårsavtal.

– Det känns riktigt roligt att ha skrivit på det nya kontraktet och få förnyat förtroende att leda laget in i en ny SHL-säsong! Mina arbetsuppgifter kommer att vara precis som tidigare år att planera, förbereda träningar och coacha laget och då har jag framförallt ansvar över forwards, säger Fredrik Andersson till klubbens hemsida.

Michal Zajkowski fortsätter som målvaktstränare och Andreas Molinder får rollen som individuell utvecklare.

Åslund och Gragnani stannar

Efter en tids spekulation är det nu klart att Per Åslund stannar i Färjestad. Han har spelat 13 av de 14 senaste säsongerna i Färjestad. Han har varit med och vunnit två SM-guld och som mest har han gjort 41 poäng under en SHL-säsong. 34-årige Åslund har skrivit på ett tvåårsavtal.

– Vår intention har hela tiden varit att ha Per Åslund med på tåget. Det skulle kännas konstigt att inte ha 22:an i laget. Med det sagt så har det inte varit helt lätt byggmässigt, säger Färjestads GM Peter Jakobsson.

En annan som stannar i samma klubb som förra säsongen är backen Marc-André Gragnani. Den 34-årige kanadensaren spelar i Djurgården även kommande säsong. Kontraktet gäller från oktober och säsongen ut.

– Trots en relativt kort tid hos oss ifjol och väldigt få matcher gjorde han ett starkt intryck såväl i sin spelmässiga kompetens som i sitt informella ledarskap, kommenterar Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Gragnani gjorde fem poäng på fem grundseriematcher i Djurgården förra säsongen. Gragnani har under karriären gjort 78 NHL-matcher samt spelat fem säsonger i KHL.

Kärki har hittat ny klubb

Jarno Kärki har bestämt sig för att lämna Sverige och Linköping. Finländaren har skrivit på för Ässät. Kärki har spelat de två senaste säsongerna i SHL och den gångna säsongen gjorde han 27 poäng (16+11).