Lista: Fem storylines inför kvällen

17 mars 2022 14:00
I Kikaren

Fem matcher står på menyn under torsdagen. Här följer fem saker att hålla ett extra öga på ikväll.


Streckstriderna

I tisdags blev det klart att Djurgården ska spela kvalmatcher för att undvika nedflyttning från SHL efter säsongen. Timrå IK har fortfarande en liten chans att undvika detsamma. Då måste de rödvida ta full pott i sina tre avslutande matcher samtidigt som Linköping eller Malmö kammar noll i sina tre. Timrå ställs ikväll mot Färjestad hemma i det första av två möten på tre dagar lagen emellan. Färjestad har vunnit lagens två tidigare möten den här sösongen, båda med 4-1. Senast Timrå besegrade Förjestad var den 27 september 2018 - då vann laget med 1-0. Nyss nämnda Färjestad jagar en kvartsfinalplats från sin sjundeplats. Laget är tre poäng bakom sjätteplacerade Örebro. Om man ska gå förbi behöver man poängen. Färjestads målskillnad är minus-4 medan Örebros plus-23. Till Färjestads fördel är att man har en match mindre spelad än Närke-laget

Fler lag i streckstriderna

Linköping, som alltså i teorin fortfarande kan riskera att spela kval, har även chansen på slutspel. Då behöver man komma ikapp bland annat Oskarshamn, vilket är kvällens motstånd. Smålänningarna har dock ett övertag på östgötarna med två segrar och fem poäng på tre möten jämfört med Linköpings fyra. Oskarshamns segrar har varit med uddamålet medan Linköping tog en övertygande 6-2-seger hemma i Saab Arena.

Hett (och tätt?) Skånederby

Serieledande Rögle besöker ikväll ärkerivalen - tillika slutspelsjagande - Malmö Redhawks i den första delen av ett dubbelmöte lagen emellan. De två tidigare mötena har båda slutat med uddamålssegrar för Rögle, en vid full tid och en på övertid. Malmö har några av ligans formstarkaste spelare. Carl Söderberg har gjort tio poäng - fyra mål och sex assist - på de senaste fem matcherna. Pathrik Westerholm har gjort nio (1+8).

Kan special teams ge Skellefteå skjuts mot Leksand?

Skellefteå har SHL's bästa powerplay sett över säsongen. Laget har nätat på 28,89 procent av sina chanser. Men två mål på de senaste 13 försöken placerar västerbottningarna på tionde plats i ligan sett över de senaste fem matcherna (15,38 procent). Leksand har visserligen ligans fjärde bästa boxplay över säsongen (79,39 procent) men Skellefteås special teams trivs mot dalalaget. De svartgulas powerplay har nätat två gånger på sex försök över tre matcher mot Leksand. Noterbart är att Leksand inte har gjort något mål i powerplay på åtta försök mot Skellefteå den här säsongen, men man har släppt in ett.

Kan rekordjagande Lasch bryta Frölundas trend?

Frölunda har fyra förluster på de senaste fem matcherna och gästar ikväll Luleå i Coop Norrbotten Arena. Göteborgarna har vunnit två av tre möten mot Luleå den här säsongen. Samtliga tre matcher har slutat med uddamålets skillnad. Hos gästerna fortsätter Ryan Laschs jakt på att bli tredje spelare någonsin att stå för minst 50 assist under en grundserie. Poängligaedaren (61p) har gjort 49 assist så här långt och behöver tre till för att slå Bud Holloways rekord på 51 assist. Tony Mårtensson är den andre spelaren att nå 50 assist under en säsong.