Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

14 november 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har HV71 skrivit kontrakt med Niklas Hjalmarsson och Loui Eriksson har återvänt till Frölunda.


Eriksson till Frölunda

Loui Erikssons eventuella återkomst till Frölunda har varit en snackis en längre tid. Nu är det klart att den 37-årige forwarden spelar resten av den här säsongen i Frölunda.

– Det skall bli kul, det var ju i Frölunda allt startade. Jag har ju alltid sagt att om jag är hel och frisk vill jag avsluta karriären i Frölunda, säger Eriksson till klubbens hemsida.

Eriksson debuterade i SHL med Frölunda säsongen 2003/04. En säsong som slutade med att han blev utsedd till Årets Rookie. Säsongen därpå blev det SM-guld och därefter gick flyttlasset till Nordamerika. I NHL har Eriksson representerat fyra olika klubbar: Dallas Stars, Boston Bruins, Vancouver Canucks samt Arizona Coyotes. Det har blivit 1050 NHL-matcher, på vilka han har svarat för 613 poäng. Efter 17 säsonger är Eriksson nu tillbaka i Göteborg och Frölunda HC.

– Vi har haft en dialog med Loui löpande sedan i somras och nu fick vi ihop det. Vi ville och Loui var sugen och taggad, han brinner verkligen för Frölunda, säger klubbens sportchef Fredrik Sjöström.

Målvaktsrockad i Brynäs

Det har hänt en del på målvaktssidan i Brynäs. Gävlelaget och Veini Vehviläinen har gått skilda vägar. Finländaren har i stället skrivit på för JYP. Som ersättare till Vehviläinen har Brynäs värvat Tomi Karhunen, 33. Han spelade tolv matcher med Brynäs säsongen 2018/19. Därefter har han spelat i KHL, Finland, Schweiz samt Öasterrike. Han kommer närmast från spel i finska HIFK.

– I Tomi får vi in en rutinerad partner till Anders. Han har spelat många stora matcher i sin karriär och kommer att bidra med ett lugn och stabilitet till laget. Vi ser också att den här förändringen öppnar upp andra möjligheter för oss, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Hjalmarsson klar för spel i HV71

Sedan en tid tillbaka har den trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson tränat med HV71. Nu har han också bestämt sig för att det blir spel den här säsongen.

– Jag är väldigt taggad och det har varit kul att komma in i laget och lära känna killarna. Nu ska jag göra allt jag kan för att hjälpa klubben och min hemstad som hjälpte mig i min start av karriären, säger Niklas Hjalmarsson.

Hjalmarsson har under karriären noterats för 822 NHL-matcher och 55 matcher i SHL. Lägg därtill att han har spelat VM, OS och World Cup med Tre Kronor. Under sina fyra sista NHL-säsonger var han assisterande lagkapten i Arizona.

Mascherin tillbaka i Skellefteå

Adam Mascherin är tillbaka i Skellefteå. Han kom till Skellefteå inför den förra säsongen. På grund av skadeproblem blev det dock bara 15 matcher, men han hann ändå göra sju mål. Inför den här säsongen skrev han på för italienska Asiago, men det blev aldrig några matcher där. Om Mascherings kropp håller för spel blir det i Skellefteå han kommer att spela reseten av den här säsongen.

– Adam gjorde ett stort avtryck på en kort tid ifjol. Han blev snabbt en profil, både på och utanför isen, och blev uppskattad både i laget och av fansen. Han kommer till Skellefteå idag och här ska han läkarundersökas. Om allt ser bra ut kommer han göra den sista delen av sin träning här för att bli matchredo och spela resten av säsongen med oss, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Vesalainen lämnar Malmö

Kristian Vesalainen har inte fått det att lossna i Malmö Redhawks den här säsongen. På 15 matcher har det blivit tre poäng. Nu väljer Redhawks och den 23-årige forwarden att gå skilda vägar. Vesalainen har i stället skrivit på för moderklubben HIFK.