Lista: Fem saker att kika extra på inför kvällen

3 februari 2022 13:58
I Kikaren

Kvällen bjuder på fyra matcher. Här följer fem saker att hålla ett extra öga på inför dessa.


Behåller Skellefteå hemmasviterna?

Skellefteå tuffar på hemma i Skellefteå Kraft Arena. De svartgula har fyra raka hemmasegrar och åtta segrar på hemmaplan på de nio senaste försöken. Nu väntar lite av ett favoritmotstånd för laget när Linköping kommer på besök. Östgötarna har inte gjort mål på två raka möten i Västerbotten och Skellefteå har dessutom fem raka segrar mot Linköping på hemmaplan. Senast LHC besegrade Skellefteå borta var den 2 februari 2019, alltså ganska precis för tre år sedan. Senast Skellefteå föll mot Linköping över huvud taget var den 10 november 2020 - sedan dess har det blivit fyra raka segrar med den totala målskillnaden 17-2.

Kan ungtupparna bärga ny seger åt Djurgården?

Jonathan Lekkerimäki har virvlat in i de flestas hockeyhjärtan på senare tid. Forwarden har gjort tre mål och en assist på de senaste fem matcherna och är tillsammans med William Eklund (0+4), Filip Cederqvist (2+2) och veteranen Dick Axelsson (1+3) en starkt bidragande anledning till att Djurgården har bärgat tre segrar på de fyra senaste. Fortsätter det mot ett Rögle med tre förluster på de fem senaste?

Växjö jagar revansch

Växjö Lakers går kräftgång just nu. Laget har fyra raka nederlag och föll senast med 3-0 mot Timrå, som även står för motståndet i afton. Vad värre är för smålänningarna är att man endast fick iväg 19 skott på mål jämfört med Timrås 44. Växjös sviktande form gör att man riskerar att dras in i kampen om att undvika ingemansland (plats 11-12) i tabellen.

Tar Viksten Färjestad ur svackan?

Daniel Vikstens form är god. Färjestadforwarden har gjort poäng i sex raka matcher (2+6) och han är en av ligans hetaste spelare just nu. Kan han bli tungan på vågen när två formsvaga lag möts i Skåne? Färjestad kommer till matchen med tre förluster på de fyra senaste. Hemmalaget Malmö har fyra förluster på de fem senaste.

Special teams i fokus

Två av kvällens lag har över 30 procents framgångsfaktor i powerplay under de senaste fem matcherna (totalt har fem lag 30+ procent på de senaste fem de spelat). Djurgården har gjort sex mål på 17 försök och toppar med 35,29 procent. Skellefteå, har gjort sex mål på 19 försök och är delad trea med 31,58 procent. Färjestad är ligans starkaste lag i numerärt underläge under de senaste fem matcherna, med bara ett insläppt mål på 18 boxplay (94,44 procent). Timrås spel i numerärt underläge har stött på problem. Laget har under de senaste fem matcherna släppt in sex mål på 14 boxplay, vilket ger en framgångsfaktor på 57,14 procent.